VELIKO OTKRIĆE

Ovaj vitamin može smanjiti rizik od demencije za skoro 50 posto: Evo kako ga unositi

14.10.2025 u 13:15

Bionic
Reading

Nova studija otkrila je da prehrana bogata vitaminom B2 može smanjiti rizik od demencije za čak 49 posto

Nova dugoročna japanska studija donosi ohrabrujuće vijesti za sve koji brinu o zdravlju mozga – redovita konzumacija namirnica bogatih vitaminom B2, poznatim i kao riboflavin, može gotovo prepoloviti rizik od razvoja teških oblika demencije.

Veliko otkriće

Istraživači su više od 15 godina pratili 4171 odraslu osobu u dobi od 40 do 69 godina u sklopu CIRCS-a (Circulatory Risk in Communities Study). Na temelju prehrambenih navika, utvrdili su da su sudionici koji su unosili najviše vitamina B2 imali do 49 posto manji rizik od razvoja teške demencije u odnosu na one s najmanjim unosom.

Sličan, iako blaži zaštitni učinak primijećen je i kod vitamina B6 i folata, koji su smanjili rizik za oko 20 posto. Vitamin B12, s druge strane, nije pokazao značajniju povezanost s kognitivnim zdravljem.

Istraživanje, objavljeno u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, pokazalo je da su učinci bili najsnažniji kod osoba koje nikada nisu imale moždani udar, što upućuje na to da bi B vitamini mogli biti posebno važni za sprječavanje nevaskularnih oblika demencije.

Zašto su B vitamini toliko važni

Vitamini B skupine ključni su u metabolizmu energije i regulaciji homocisteina, spoja koji je povezan sa zdravljem krvnih žila i mozga. Iako nijedan vitamin sam po sebi ne može spriječiti demenciju, ova studija potvrđuje da prehrana igra važnu ulogu u očuvanju mentalnih funkcija kroz godine.

Važno je napomenuti da se istraživanje temeljilo isključivo na unosu vitamina iz hrane, ne iz suplemenata – i stoga naglašava vrijednost uravnotežene prehrane.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kako unijeti vitamin B

Dobra vijest je da su svi ovi vitamini lako dostupni u svakodnevnim namirnicama:

  • Riboflavin (B2): mlijeko, jogurt, jaja, riba, piletina, bademi, špinat, gljive
  • Vitamin B6: losos, puretina, krumpir, banana, slanutak, tikvice
  • Folat: špinat, rikola, avokado, šparoge, mahunarke, citrusi, integralne žitarice

Kako to primijeniti u praksi

Mali pomaci u prehrani mogu dugoročno činiti veliku razliku:

  • Za doručak birajte cjelovite žitarice s mlijekom i bananom ili jaja sa zelenim povrćem.
  • Ručak može biti zdjela s lećom, lososom i blanširanim špinatom, a za međuobrok jogurt s bademima.
  • U salatu od špinata dodajte slanutak, suhe brusnice i komadiće kozjeg sira.

Ako razmišljate o uzimanju dodataka prehrani, stručnjaci preporučuju da se prvo posavjetujete s liječnikom jer više nije uvijek bolje – prirodni izvori vitamina najčešće su i najsigurniji.