SVJETSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] VW pokazao ID. Aero koncept električne limuzine: Globalan, dinamičan, snažan

28.06.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Snažna litij-ionska baterija s neto sadržajem energije od 77 kWh te interakcija učinkovitog pogonskog sustava i izvrsnih aerodinamičkih svojstava omogućava da ID. Aero postiže domete do 620 kilometara (WLTP), što ga čini prikladnim za velike udaljenosti

Volkswagen je održao svjetsku premijeru u digitalnom obliku svog novog konceptnog automobila: ID. Aero. I već na prvu se pretprodukcijske studije vidi da budući udarni potpuno električni model impresionira svojom izvanrednom aerodinamikom, elegantnim dizajnom i izdašnim prostorom. Prva je to globalna potpuno električna limuzina njemačke marke, nakon modela ID.4. Da podsjetimo, trenutno Volkswagen u svom proizvodnom programu potpuno električnih modela ima modele: ID.3, ID.4, ID.4 GTX, ID.5, ID.5 GTX te ID. Buzz i ID. Buzz Cargo.

Budući model bit će pozicioniran u segmentu premium limuzina srednje veličine. Njegov progresivan, moderan i aerodinamičan dizajn omogućuje vozilu da impresionira izdašnim prostorom u unutrašnjosti. Očekuje se da će proizvodna verzija za Kinu krenuti u prodaju u drugoj polovici 2023. Volkswagen također planira pokrenuti proizvodnju europske serijske verzije u Emdenu 2023. godine.

VW pokazao ID. Aero koncept globalne potpuno električne limuzine Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Vanjski dizajn

Konceptno vozilo dugačko je gotovo pet metara i dizajnirano je na temelju aerodinamičkih principa. Krov se elegantno spušta straga u coupé stilu i pridonosi postizanju izvrsnog koeficijenta otpora zraka od Cd 0,23. Volkswagenova modularna matrica električnog pogona (MEB) dodatno dopušta kratke prevjese, dug međuosovinski razmak i iznimno prostranu unutrašnjost vozila. ID. Aero je opremljen snažnom litij-ionskom baterijom s neto sadržajem energije od 77 kWh. Zahvaljujući interakciji učinkovitog pogonskog sustava i izvrsnih aerodinamičkih svojstava, ID. Aero postiže domete do 620 kilometara (WLTP), što ga čini prikladnim za velike udaljenosti.

Električna ofenziva u Kini: s ID.-om blizu proizvodnje

Konceptni automobil Aero, Volkswagen pojačava svoju električnu ofenzivu u Kini kao dio svoje strategije ACCELERATE. Nakon ID.3, ID.4 i ID.6, produkcijska verzija modela ID. Aero će već biti četvrta serija potpuno električnih modela u Kini, s očekivanom dostupnošću u drugoj polovici 2023. Tamo se planiraju dvije verzije – po jedna za svaki Volkswagen joint venture u Kini. Na temelju svoje regionalne strategije, Volkswagen želi postati vodeći dobavljač održivih vozila u Kini. Već 2030. planira se da barem svako drugo vozilo prodano u Kini bude električno vozilo.

Volkswagen vodi svoju električnu ofenzivu diljem svijeta na 'putu do NULE' (eng. Way to ZERO) . Kao novi vodeći model ID. obitelji ID. Aero će se stoga u budućnosti nuditi globalno – također u Europi i Sjevernoj Americi uz Kinu.

Elegantan dizajn koji karakterizira aerodinamika, svjetlosna traka koja se omata okolo i metalik boja. Stilski, ID. Aero prenosi dizajn ID. obitelji po prvi put u limuzinu u premium segmentu srednje veličine. Aerodinamično dizajniran prednji kraj i krov osiguravaju optimalno strujanje zraka preko vozila. Protok zraka smiruje lagano uvučen stražnji kraj s rubom za odvajanje. Sportski 22-colni dvobojni kotači dizajnirani su u stilu turbine i integrirani su u ravnini s kućištima kotača.

Klasične kvake na vratima zamjenjuju osvijetljene dodirne površine, koje dodatno smanjuju otpor. Na vrhu siluete, podebljana 'linija tornada' i krovna linija koja se spušta prema dolje oblikuju dizajn. Snažan rameni dio ID. Aero se nalazi iznad 'linije tornada'. Linije obrisa čine da električna limuzina izgleda ravnije i daju joj dinamičan izgled.

Konceptno vozilo ID. Aero ima boju Polar Light Blue Metallic – svijetlu metalik nijansu čiji pigmenti u boji stvaraju efekt zlatnog svjetlucanja u odgovarajućim svjetlosnim uvjetima. Krov je obojan u crnoj boji visokog sjaja u kontrastu s karoserijom vozila.

  • +7
VW pokazao ID. Aero koncept globalne potpuno električne limuzine Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

IQ.LIGHT svjetla i MEB platforma

Prednji kraj karakterizira ID. saće tipično za ID. obitelj. Prednji dio je vodoravno podijeljen na dva dijela u odbojniku i definirajući je stilski element za ID. Aero dizajn. Kao još jedna posebnost koja čini da se ovaj model ističe u gomili, uska svjetlosna traka proteže se vodoravno preko prednje strane lijevo i desno od osvijetljene Volkswagenove značke i iznad inovativnih IQ.LIGHT LED matričnih prednjih svjetala, omotavajući se u blatobrane i bočne ploče. Ova svjetlosna traka se nastavlja vizualno do stražnjeg kraja s nekoliko prekida. Dominantni stražnji kraj ima upečatljivu tamnu svjetlosnu traku i LED stražnja svjetla sa strukturom u obliku saća koji stvaraju ekskluzivan izgled.

ID. Aero pokazuje svestranost MEB-a. Budući model demonstrira fleksibilnost Volkswagenove čisto električne arhitekture MEB, koja se može prilagoditi vozilima različitih oblika i veličina. MEB se može koristiti u svim segmentima – od kompaktnog crossovera ili SUV-a i minibusa do prostrane limuzine. S ID. Aero, MEB stoga dopušta ID. obitelji za ulazak u segment limuzina srednje veličine. MEB također u potpunosti iskorištava poz mogućnosti električne mobilnosti, dopuštajući velike domete, maksimalnu digitalnu povezanost i mogućnost ažuriranja putem zraka.

Proizvodnja europske verzije u Emdenu

Očekuje se da će produkcijska verzija ID. Aero za Europu sići će s proizvodne trake u njemačkoj tvornici Emden 2023. Uz masovnu proizvodnju električnih vozila, Emden će biti jedna od prvih Volkswagenovih tvornica ove vrste u Donjoj Saskoj i dat će odlučujući doprinos elektrifikaciji palete modela i smanjenje emisija CO2 ukupnog novog voznog parka.