test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW ID.4: Nagrada 'Svjetski automobil godine 2021.' došla je u prave ruke!

27.06.2021 u 17:25

Bionic
Reading

Mi smo na testu imali najsnažniji model Pro Performance Max snage 150 kW (204 KS) s baterijom od 77 kWh. Zahvaljujući ovoj snazi i trenutnom okretnom momentu od 310 Nm naš će ID.4 postići vrlo solidno ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi, a najveća brzina mu je elektronički ograničena na 160 km/h

Na svom tjednom testu smo imali Volkswagen ID.4, a riječ je prvom potpuno električnom SUV-u ove njemačke marke koji je svoju svjetsku premijeru, u digitalnom obliku, imao krajem rujna prošle godine. Mi smo na testu imali model oznake ID.4 Pro Performance Max, i za početak je dovoljno samo spomenuti da je riječ o modelu s najsnažnijim elektromotorom ugrađenim u liniji ID.4 od 150 kW (204 KS), koji pogoni stražnju osovinu. Njegova baterija kapaciteta je 77 kWh.

Iako VW ID.4 nije prvo serijsko potpuno električno vozilo iz Volkswagenove ID. obitelji, već je to kompaktni ID.3, treba reći da je za razliku od manjeg modela koji je prvenstveno orjentiran na europsko tržište, SUV ID.4 njihov prvi električni automobil koji je na globalnoj razini uveo Volkswagenovu MEB platformu razvijenu za električnu mobilnost.

ID.4 kao model ulazi u najveći tržišni segment na svijetu, klasu kompaktnih SUV vozila, a kako je riječ o potpuno električnom vozilu bez lokalnih emisija, čija je proizvodnja neutralna u pogledu emisija CO₂ u svijetu kojim još uvijek dominantno vladaju modeli s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem njegova misija se na samom početku činila daleko teža.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Teža, ali stoga i slađa, jer je u travnju ove godine Volkswagen ID.4 proglašen 'Svjetskim automobilom godine 2021.' (2021 World Car of the Year), a tako je odlučio žiri WCOTY-ja sastavljen od 93 ugledna međunarodna autonovinara iz 28 zemalja svijeta. Tri najbolja svjetska finalista za 2021. su bili modeli Honda e, Toyota Yaris i Volkswagen ID.4.

Priča o ID.4 globalno je najavljena još u proljeće 2017. godine kada je Volkswagen na Salonu automobila u kineskom Šangaju predstavio konceptni model I.D. CROZZ, crossover terensko vozilo s električnim pogonom (CUV) - coupé s četvora vrata i sportsko terensko vozilo u jednom. Bilo je to vozilo s nula emisija, vrlo velikog dometa, karizmatičnog dizajna električne pokretljivosti i potpuno novog koncepta interijera.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Gledajući danas, ID.4 tek je malo razblaženijeg vanjskog dizajna od koncepta iz Šangaja, ali i vrlo blizu dizajnerskim značajkama kompaktnog ID.3. Ipak, dok ovaj manji model usvaja nešto od vrlo simpatičnih linija posljednje verzije Bube, barem kad je riječ o prednjem kraju, veći ID.4 ima daleko ozbiljniji i atletskiji izgled. Njegov ravni prednji kraj je moćnog izgleda, i djeluje snažno.

Zrak struji kroz široki otvor u donjem području i nije mu potrebna rešetka hladnjaka. Velika svjetla daju ovom električnom SUV-u prijateljski, ali fokusiran izraz. Naš testni model opremljen je s prednjim IQ. LIGHT matričnim LED svjetlima. Njihovi svjetlosni moduli sastoje se od 18 pojedinačnih LED dioda, od kojih se jedanaest može pojedinačno isključiti i prigušiti. Podržani dodatnim reflektorima, emitiraju inteligentno kontrolirano kontinuirano osvjetljenje glavnog svjetla. Uvijek osvjetljavaju cestu što jače, a da ne zasljepljuju ostale sudionike u prometu.

Moduli podsjećaju na ljudske oči, a uokvireni su osvijetljenim prstenovima koji su spljošteni na dnu. Otvori u obliku saća na njihovom kućištu i optički kablovi sa optičkim vlaknima stvaraju dnevno svjetlo. Kad su svjetla uključena, svjetlosna traka spaja dva fara. Svjetlosni moduli komuniciraju s vozačem i prije nego što ID.4 krene: čim se vozač ključem približi vozilu, okreću se odozdo prema gore. Uz sustav zaključavanja i pokretanja bez ključa (uključen u paket Assist), oni se zatim okreću i u stranu.

U svako vanjsko ogledalo ugrađeno je malo projekcijsko svjetlo koje baca svjetlo u obliku saća na tlo kada se vrata otvore. Uzorak saća čest je motiv koji se nalazi u mnogim dijelovima modela u ID. obitelji. Stražnja svjetla ID.4 u potpunosti su opremljene LED diodama, a crvena svjetlosna traka povezuje ih jedno s drugim. Naš testni model je imao 3D LED stražnja svjetla, a njihovo zakrivljeno stražnje svjetlo ima posebno homogen i trodimenzionalni učinak. U svakom slučaju, devet elemenata optičkih kabela emitiraju svjetlost u neobično bogatoj crvenoj boji. Čini se da svaki od ovih elemenata, koji se sastoji od nekoliko tankih slojeva, pluta ispred crne pozadine. Svjetla kočnica svijetle u obliku 'X', a tu su i dinamički pokazivači smjera.

Karoserija vozila ID.4 izgleda elegantno s velikim kotačima koji nagovještavaju njegovu sportsku i terensku prikladnost. A-stup započinje dug put prema naprijed, dok snažna linija ramena nalik valu daje zamah u karoseriju vozila. Na mišićavim, zaobljenim bokovima, svjetlost i sjena stvaraju intenzivnu interakciju efekata. Niski, dinamični krovni luk čini da se vozilo čini dugačkim i ispruženim, ulazeći u ravne stupove.

Ovaj električni SUV postiže vrlo dobar koeficijent otpora zraka od 0,28. Odlučujući faktor u tome je tekući osnovni oblik tijela sa ostakljenom kabinom koja se naglo povlači prema straga. Višestruki elementi stupaju u igru kako bi odvojili protok straga: veliki krovni spojler, trodimenzionalni oblik grupe stražnjih svjetala i difuzor koji završava gotovo ravno podnožje straga. Ručke vrata koje djeluju potpomognute elektrikom također su dizajnirane da optimiziraju protok zraka za minimalne gubitke pri otporu; isto vrijedi i za felge kotača s njihovim ravnim dizajnom. Zavjesa hladnjaka na u prednjem dijelu vozila otvara se samo kada pogonskim jedinicama treba zrak za hlađenje.

Kao i manji ID.3, s kojim svakako treba usporediti veći SUV model iako nisu ista kategorija vozila, ID.4 je baziran na Volkswagenovoj MEB platformi (modularna električna platforma). I dok je ID.3 duljine 4261 mm s međuosovinskim razmakom od 2765 mm, naš ID.4 je sljedećih vanjskih dimenzija: duljina 4584 mm (+323 mm u odnosu na ID.3), širina bez retrovizora 1852 mm (+43 mm) ( s otvorenim retrovizorima 2108 mm), visina 1612 mm (+60 mm), međuosovinski razmak 2766 mm (+1 mm). Zanimljiv je ovaj posljednji podatak, jer je međuosovinski razmak ID.4 gotovo jednak kao i kod Tiguana Allspace, koji je ipak duži za 12 centimetara. Visina od podloge ID.4 je 16 cm.

Zahvaljujući MEB platformi prostor za putnike i tehnologiju podijeljen je na sasvim nov način od čega koristi imaju putnici. Ponuda prostora u unutrašnjosti na jednakoj je razini kao ona u konvencionalnim SUV vozilima sljedeće više klase vozila.

Visokonaponska baterija leži kao ravni blok ispod putničkog prostora, dok su električni pogonski motor, pogonska i upravljačka elektronika za električni pogon i mjenjač smješteni na stražnjoj osovini radi uštede prostora. Kratki prednji kraj vozila smjestio je hladnjak i velike dijelove klimatizacijskog sustava. U tijelu sofisticirana rješenja pomažu u smanjenju težine - bočni pragovi, na primjer, izrađeni su od aluminija i čelika ultra visoke čvrstoće. Ova konstrukcija ima još jednu prednost: u slučaju bočnog sudara ili udara o stup jako dobro apsorbira djelujuću silu.

Ovisno o položaju naslona stražnjih sjedala, prtljažnik ima kapacitet od 543 do 1575 litara. Dio programa opreme između ostalog su uzdužni krovni nosači-šine (serijska oprema) i kuka za vuču.

Naš testni model je imao opcijske 20-colne lakometalne naplatke Drammen (8Jx20), s ljetnim gumama Hankook Ventus S1 evo³ s oznakom EV, zbog niskog otpora kotrljanja očito prikladnim za električne automobile, dimenzija 235/50R20 sprijeda i 255/45R20 straga. Veća dimenzija guma na stražnjoj osovini razumljiva je s obzirom da naš testni ID.4 ima veću i težu bateriju kapaciteta 77 kWh. O razlici u težini nešto kasnije.

Treba reći i da je naš model vrlo zanimljive Honey Yellow Metallic medno-žute metalik boje, s kombinacijom krova i stražnjeg spojlera u crnoj boji, dok su C stupovi, krovna linija i krovne šine u srebrnoj boji. Dodaci u donjem dijelu tijela pružaju kontrast u svijetloj Kantana Silver srebrnoj boji. Naravno, cijelo je vozilo obrubljeno crnim plastičnim štitnicima, što sugerira da se radi o vozilu koje se može nositi i s lakšim terenskim uvjetima.

Unutrašnjost

Ulaskom u kabinu ID.4 primjetan je smireni dizajn interijera, koji pruža prozračan osjećaj prostora i svjetlost. Čini se da ploča s instrumentima pluta jer nije spojena na središnju konzolu. Volkswagen kupcima nudi nagibni panoramski krovni otvor koji se proteže na gotovo cijeloj površini krova. Zavjesa koja se otvara i zatvara električnim putem sprječava zagrijavanje unutrašnjosti za sunčanih dana.

Sportska prednja sjedala s integriranim naslonima za glavu u našem testnom modelu presvučena su umjetnom kožom za nosače sjedala i mikroflis ArtVelours za središnje dijelove. Sve navlake sjedala izrađene su od materijala bez životinja. Ova sjedala također uključuju lumbalni nosač, memorijsku funkciju, pa čak i funkciju masaže. Ova električno podesiva sjedala nagrađena su pečatom odobrenja Njemačke kampanje za zdravija leđa (AGR). Prednja sjedala u ID.4 nude najsuvremeniju sigurnosnu tehnologiju.

Njihovi nasloni za glavu smanjuju rizik od udaraca udarom u slučaju sudara straga. U slučaju bočnog sudara, središnji zračni jastuk aktivira se s desnog podupirača vozačevog sjedala, sprječavajući sudaranje vozača i suvozača. Prednja sjedala imaju naslone za ruke s unutarnje strane, a grijanje sjedala također je standardno. Sjedalo suvozača i vanjska stražnja sjedala standardno su opremljena ISOFIX sidrištima za dječja sjedala.

Na vratima su prostrana odlagališta i duga središnja konzola za svakodnevne predmete. Središnja konzola sadrži dvostruki držač za piće za prednji pretinac i rolete za stražnji pretinac, koji također sadrži spremište za mobilni telefon. U našem testnom modelu središnja konzola nudi još više: stražnji pretinac može se podijeliti prema potrebi pomoću separatora, pretinac za mobitel je osvijetljen, a za putnike straga uz dvije prednje dvije utičnice za punjenje USB-C utičnice.

Interijer naše modela sadrži pedale od nehrđajućeg čelika s dizajnerskim oznakama Play&Pause, gdje je '>' za pedalu akceleratora, a 'ײ' za kočnicu, ambijentalno osvjetljenje s 30 boja, grijani volan i preklopni stražnji naslon s prolaznim otvorom i središnjim naslonom za ruke.

VW ID.4 može se pohvaliti s kvalitetnom završnom obradom, pa njegov interijer impresionira visokim standardima izrade. Mekani pjenasti sloj debljine sedam do osam milimetara prekriva gornji dio ploče s instrumentima. Na vratima su gornji parapeti ugodno mekani, dok su nasloni za ruke na sva četvora vrata podstavljeni. ID.4 je neobično tih, a jedan od razloga za to je sofisticirana aeroakustika koja dolazi do izražaja u detaljima poput oblika kućišta vanjskih zrcala i akustičnog vjetrobranskog stakla. Drugi čimbenik su sofisticirane mjere izolacije u karoseriji vozila. Značajno smanjuju vibracije zraka i tijela koje proizvode pogon, pogonski mjenjač i gume. Stoga dodaju dojam gotovo nečujnog razvoja snage u električnom SUV-u.

Vjetrobransko staklo, mlaznice sustava za pranje prozora i kožni upravljač mogu se grijati. Senzor za kišu i vrhunska verzija središnje konzole dostupne u dva dizajna dopunjuju paket. Standardne značajke u svim modelima ID.4 uključuju ambijentalno osvjetljenje u deset boja, ograničenje brzine i Air Care Climatronic. To je povezano s električnim stacionarnim klima uređajem, koji se također može aktivirati kada se automobil ne puni iz mrežne mreže. U paketu Comfort sustav Climatronic dolazi s dvozonskim upravljanjem, dok paket Comfort Plus ima trozonsko upravljanje.

Volkswagen nudi opcijsku visoko učinkovitu dizalicu topline (standardnu ​​u ID.4 Max), koja zagrijava i hladi unutrašnjost vozila otpadnom toplinom iz električnih komponenata i toplinom iz zraka izvan vozila. Kao rashladno sredstvo koristi ekološki prihvatljiv CO₂ koji teče kroz krug pod visokim tlakom. Dizalica topline značajno smanjuje gubitke u dometu uzrokovane sustavom klimatizacije - posebno zimi, jer svojom funkcijom zamjenjuje električni grijaći element.

Za koncept prikaza i rukovanja ovog e-SUV vozila više nisu potrebne fizičke tipke jer se on temelji na dvama zaslonima. Najvažnije informacije prikazane su na kompaktnom 5,3-inčnom zaslonu ispred vozača. Njegova jednostavnost je zapanjujuća. Vozač može upravljati zaslonom sa standardnim višenamjenskim upravljačem, čiji gumbi pružaju haptičke povratne informacije. Umjesto klasičnog mjenjača vozač upravlja prilično neuobičajenim okretnim mjenjačem, odnosno biračem načina vožnje, desno na vozačkom zaslonu, a ispod njega se nalazi start/stop prekidač. Za one koji su naviknuli da vozilima s konvencionalnim motorima s unutarnjim izgaranjem i s automatskim mjenjačem, gase motor ubacivanjem u položaj P i pritiskom na start/stop prekidač, malo će vas iznenaditi procedura da ID.4 'gasite' tek ako ubacite u pložaj D ili R. Tada se na središnjem infotainment zaslonu pojavljuje poruka 'Goodbye', i spremni ste za napuštanje vozila.

Središnji infotainment zaslon osjetljiv na dodir smješten je visoko iznad središnje konzole i čini se kao prirodan nastavak vozačkog instrumentnog zaslona. Blago je nagnut prema vozaču. Standardno ima dijagonalu zaslona od 10 inča, dok inačica u paketu Infotainment Plus kao u našem slučaju mjeri 12 inča. Vozač koristi ovaj zaslon za upravljanje telefonskim sustavom, navigacijskim sustavom, funkcijama za zabavu, pomoćnim sustavima i postavkama vozila. Klizači za podešavanje glasnoće i temperature nalaze se ispod zaslona. Druga operativna razina je prirodna funkcija glasovne kontrole 'Hello ID'. Vozač se alternativno može koristiti rukovanjem govornim naredbama normalnim govorom 'Hallo ID.', koje može razumjeti brojne svakodnevne izraze i zahvaljujući online vezi posegnuti za znanjem u oblaku. Nova značajka ID. Light svjetlosna traka ispod vjetrobranskog stakla, koja intuitivno podržava tu funkciju.

Pogonski sustav

VW ID.4 ima dva tipa baterija; manju od 52 kWh i veću od 77 kWh. Od ID.4 Pro naviše, baterija standardno ima neto sadržaj energije od 77 kWh i dopušta domet do 522 kilometara (WLTP).

E-motor koji se nalazi na stražnjoj osovini dostupan je u tri stupnja snage. Kod modela ID.4 Pure City i ID.4 Pure Style on se odlikuje snagom od 109 kW (148 KS), kod modela ID.4 Pure Performance City i ID.4 Pure Performance Style 125 kW (170 KS), a kod modela linije Pro 150 kW (204 KS). Zahvaljujući ovoj snazi i trenutnom okretnom momentu od 310 Nm naš će ID.4 postići vrlo solidno ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi, a u svim varijantama najveća brzina iznosi elektronički ograničenih 160 km/h. Za modele s velikom baterijom vrijednosti potrošnje u NEDC-u su 16,9 do 16,2 kWh na 100 km. Za one koji žele pogon na sve kotače tu je i vrhunski sportski model ID.4 GTX ukupne snage od 220 kW (299 KS).

Stražnji motor i pogon na stražnjim kotačima

Modularnom matricom električnog pogona, Volkswagen udahnjuje novi život sjajnoj tradiciji: kao u originalnoj Bubi, pogonski sustav smješten je straga. Električni pogonski motor smješten je iznad stražnje osovine tik ispred središta kotača i prenosi svoj okretni moment na dvostupanjski 1-brzinski mjenjač s diferencijalom. Pogon na stražnjim kotačima stvara idealne uvjete za okretno upravljanje i snažnu trakciju, istovremeno dopuštajući mali krug okretanja od samo 10,2 metra. Budući da je tiha vožnja gotovo tiha za sve izvan vozila, sintetički elektronički zvuk stvara se do brzine od oko 30 km/h.

Jedna od glavnih snaga PSM motora (sinkroni motor sa stalnim magnetima) je njegova učinkovitost: to je znatno iznad 90 posto u gotovo svim situacijama u vožnji. Tijekom proizvodnog procesa Volkswagen koristi složeni dio tehnologije poznat kao namotaj ukosnice: zavojnice statora izrađene su od četvrtastih bakrenih žica, koje su nakon savijanja vizualno slične ukosnicama. Ova tehnika namotavanja ukosnice omogućuje čvršće pakiranje žica. Kao rezultat, u statoru ima više bakra - povećavaju se snaga i okretni moment, dok je hlađenje učinkovitije. Uključujući mjenjač i pogonsku i upravljačku elektroniku za električni pogon, električni pogonski motor težak je samo oko 90 kilograma i doslovno stane u sportsku torbu. Električni pogon, sustav baterija i ostale bitne komponente ID.4 proizvode mjesta Volkswagen Group Components u Kasselu, Braunschweigu i Salzgitteru.

  • +70
VW ID.4 Pro Performance Max Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Koncept inteligentnog oporavka energije

Sustav upravljanja oporavkom u ID.4 dizajniran je za maksimalnu učinkovitost i nudi vozaču dva načina vožnje. U položaju D, automobil se zaustavlja tijekom faza prekoračenja. Čim vozač pritisne nožnu kočnicu, aktivira se povrat energije kočenja - električni pogonski motor vraća snagu natrag u bateriju. Do nešto manje od 0,25 g, on usporava sam, pokrivajući većinu svakodnevnih situacija. Ako brzina usporavanja poraste iznad toga, servo-kočnica gotovo potpuno neprimjetno aktivira kočnice hidrauličkog kotača.

Sustav ekološke pomoći (standard), koji procjenjuje navigacijske podatke i otkrivene putokaze, pruža vozaču potporu: ispred ograničenja brzine, znakova granične granice ili križanja, ukazuje na to da bi vozač trebao skinuti nogu s kočnice. Ako to učini vozač, automatski prilagođava odgovarajuću brzinu i optimalan moment obnavljanja energije. Položaj B omogućuje vozaču da odabere opću oporavak od prekoračenja. Kad vozač koči u ovom načinu rada, vozilo koristi puni okretni moment. Koliko je ovaj sustav učinkovit najviše govori podatak da smo se popevši se na zagrebačko Sljeme imali preostalih 88 km dometa, a kada smo se spuštali niz goru do centra grada smo nakupili domet do oko 165 km. Dakle, gotovo duplo.

ID.4 je atletski, moćan višenamjensko vozilo koje je jednostavno za vožnju. Velika visokonaponska baterija smještena je između osovina, pomažući spustiti težište. Raspodjela težine je stoga vrlo blizu idealnoj vrijednosti 50:50. Za prednju osovinu koristi se McPhersonov dizajn, dok je stražnja složeni ovjes s pet karika, čiji podokvir također nosi pogonske komponente.

Paket Sport sastoji se od dva modula: progresivnog upravljanja, koje postaje izravnije s povećanjem kuta upravljača, i čvršćih amortizera. U paketu Sport Plus njima upravlja u intervalima od pet milisekundi prilagodljiva kontrola šasije DCC. To je povezano s odabirom profila vožnje, koji nudi načine rada Eco, Comfort, Sport i Individual. Tada se svaki način rada može precizno podesiti u pet razina. Sustav utječe na karakteristike električnog pogonskog motora, amortizera i upravljanja, čime se dodatno povećava raspon između velike udobnosti vožnje i čvršće rukovanje.

Ako vozač želi, ID.4 može skretati velikom brzinom i s izvanrednom stabilnošću - također zahvaljujući Vehicle Dynamics Manager-u, koji usko surađuje sa sustavom kontrole stabilnosti ESC. Kontrolira rad elektroničke blokade diferencijala XDS i prilagodljivih amortizera kako bi osigurao najbolju moguću bočnu dinamiku i sigurnost vožnje u svakoj situacijiESC usko surađuje s upravljačkim jedinicama za energetsku i upravljačku elektroniku i električnim pogonskim motorom. Ova bliska integracija osigurava da stražnji kotači s motorom uvijek pronađu pouzdano prianjanje, bilo da je riječ o brzom zavoju, ubrzavanju ili obnavljanju energije kočenja.

Ovaj robusni električni SUV ima jake i izdržljive kočnice. Ovisno o verziji motora i bateriji, diskovi na prednjoj osovini imaju promjer do 358 milimetara, dok su stražnji kotači opremljeni bubanj kočnicama. Kočione obloge su dizajnirane za životni vijek automobila. Korozija nije problem, iako se kočnice na kotačima rijetko koriste u svakodnevnoj vožnji.

Baterija

Obje baterije uz koje je model ID.4 uveden na europsko tržište imaju različite dimenzije i mase. Baterija kapaciteta 52 kWh modela teži 344 kilograma te se sastoji od devet modula dok se baterijski sustav kapaciteta 77 kWh sastoji od dvanaest modula i teži 493 kilograma.

Temperatura modula ćelija regulira se putem podnog lima s integriranim kanalima za vodu. Zadaća upravljanja toplinom je pogoniti bateriju u svim situacijama u idealnom temperaturnom rasponu od oko 25 Celzijevih stupnjeva. Time se ostvaruju pogodnosti u pogledu snage, brzog punjenja istosmjernom strujom i vijeka trajanja. Marka Volkswagen jamči da će baterija nakon osam godina rada ili kilometraže od 160.000 km imati još najmanje 70 posto svog izvornog kapaciteta.

Mogućnosti punjenja strujom

Na kućnom wallboxu mogu se puniti modeli ID.4 s baterijom kapaciteta 77 kWh i snagom od 11 kW (kao i modeli s baterijom 52 kWh snagom od 7,2 kW). Svi modeli ID.4 opremljeni su CCS priključkom za punjenje (CCS = Combined Charging System, kombinirani sustav punjenja) za brzo punjenje istosmjernom strujom (DC). Modeli s baterijom 52 kWh zahvaljujući tome pune se snagom od 50 kW (opcijski 100 kW), a svi ostali modeli snagom do 125 kW. Oni za oko 30 minuta mogu pohraniti dovoljno istosmjerne struje za narednih 320 km (prema WLTP ciklusu).

Cjelovit paket punjenja 'We Charge'

Sveobuhvatni i cjeloviti paket za komforno, umreženo i održivo punjenje e-automobila naziva se 'We Charge'. Bez obzira na to je li riječ o punjenju kod kuće, na putu ili na dugim dionicama – za svaki je scenarij punjenja dostupno odgovarajuće rješenje. Uz aplikaciju We Connect ID. App kupac može upravljati svim postupcima punjenja putem smartphonea. Volkswagen je prvi masovni proizvođač vozila koji svojim kupcima nudi cjelovit i besprijekoran ekosustav za punjenje.

  • Punjenje kod kuće

Vlasnik modela ID.4 može u vlastitoj garaži komforno puniti putem ID. Chargera, tj. wallboxa marke Volkswagen. Uz osnovnu verziju, ID. Charger dostupan je i u dvije dodatne, potpuno umrežene varijante – ID. Charger Connect i ID. Charger Pro. Objema se varijantama može upravljati putem aplikacije We Connect ID. App na smartphoneu. Kupci modela ID.4 mogu rezervirati uslugu instalacije za wallbox preko poduzeća Elli, društva-kćeri marke Volkswagen.

  • Punjenje na putu

Kupci na javnim mjestima za punjenje mogu napuniti model ID.4 putem serijskog kabela Mode 3. Uz We Charge mogu se koristiti uslugom punjenja koja obuhvaća više od 150.000 javnih mjesta za punjenje u Europi. Upravljanje postupkom punjenja provodi se putem aplikacije We Connect ID. App, a aktiviranje agregata za punjenje moguće je uz karticu We Charge ili smartphone s operativnim sustavom Android.

  • Punjenje na autoputu

Na dugim je dionicama vozačima modela ID.4 dostupna razgranata mreža stanica za brzo punjenje društva IONITY. Uz We Charge oni u okviru te mreže mogu povoljno puniti, a osobe koje prelaze puno kilometara mogu odabrati tarifu prilagođenu svojim potrebama.

Širenje infrastrukture za punjenje

Do 2025. godine Volkswagen koncern će, u suradnji sa svojim trgovačkim partnerima, postaviti oko 35.000 mjesta za punjenje, a velik dio njih bit će javno dostupan. Također, tu su i fleksibilne stanice za brzo punjenje društva Volkswagen Group Components, koje se mogu postavljati na lokacijama na kojima vlada kratkotrajna potreba za njima, primjerice tijekom održavanja velikih manifestacija.

Sustavi sigurnosti IQ. Drive

Volkswagen je svoje sustave za pomoć objedinio pod imenom IQ. Drive. To vožnju čini opuštenijom i može pomoći u izbjegavanju nesreća ili ublažavanju njihovih posljedica. Sa svojim kompletnim paketom opreme, ID.4 koristi prednji radar, prednju kameru, četiri kamere za prikaz područja, dva stražnja radara i osam ultrazvučnih senzora za prikupljanje podataka iz okolice.

ID.4 je standardno opremljen sustavom za zadržavanje traka Lane Assist. Njegova intervencija upravljanja pomaže zaustaviti vozilo koje nenamjerno napušta svoju traku. Front Assist nadzire područje ispred vozila i reagira upozorenjima i intervencijama kočenja kako bi upozorio vozača na predstojeće sudare s ostalim sudionicima u prometu. S funkcijom kočenja nadolazećeg vozila prilikom okretanja, vozilo podupire vozača pri skretanju preko nadolazeće trake, dok zakretni oslonac pruža pomoć u upravljaču u suprotnom položaju kako bi vozaču pomogao da izbjegne prepreke. Akustična funkcija kontrole udaljenosti parkom može izbjeći sudare pri parkiranju ili smanjiti razinu oštećenja pomoću funkcije automatskog manevriranja kočenja. Ograničivač brzine također je uključen u standardnu ​​opremu ID.4.

Druga tehnologija koju svaki ID.4 ima u vozilu zove se Car2X, koja omogućuje automobilu da razmjenjuje informacije o lokalnim opasnostima s drugim vozilima i prometnom infrastrukturom - putem bežičnog standardnog WLAN-a. Ovdje je maksimalna udaljenost 800 metara, a prijenos upozorenja traje samo milisekunde. Car2X je trenutno aktivan sa brzinom od 80 km/h, ali također je namijenjen poboljšanju sigurnosti i protoka prometa u gradskom prometu u budućnosti. Što više vozila ima novu tehnologiju, veće su prednosti - klasični princip inteligencije rojeva.

Paket Assist sadrži sustav kamera za stražnji pogled, alarm protiv krađe i sustav zaključavanja i pokretanja bez ključa Keyless Access. Proaktivni sustav zaštite putnika zatvara prozore i zateže sigurnosne pojaseve neposredno prije neposrednog sudara kako bi zaštitio putnike u vozilu.

Vrhunski modeli ID.4 Tech i ID.4 Max opremljeni su paketom Assist Plus. Adaptivni tempomat ACC stop & go sustav regulira udaljenost do vozila ispred, a također analizira putokaze i navigacijske podatke. Automatski smanjuje brzinu vozila, na primjer, kad se vozilo približava gradskim granicama, a zatim ponovno ubrzava kad napušta urbano područje.

Sustav za pomoć u vožnji kombinira uzdužnu i bočnu kontrolu vozila i može se aktivirati izravno putem gumba na upravljaču. Unutar ograničenja sustava, on izvodi većinu operacija ubrzavanja i kočenja za vozača i koristi nježne intervencije upravljanja kako bi pomogao vozilu da ostane u sredini traka. Side Assist nadzire promet iza i pored ID.4. Ako se vozač sprema za promjenu trake u kritičnoj situaciji, izdaje se upozorenje. Hitna pomoć zaustavlja vozilo ako osoba za volanom to više ne može učiniti u hitnoj medicinskoj pomoći. Kamere u sustavu Area View od 360° pružaju detaljnu sliku područja oko vozila iz ptičje perspektive.

Marka Volkswagen nudi unaprijed konfigurirane modele ID.4. Njihovi su nazivi City, Style, Life, Business, Family, Tech i Max. Ovakvom se strategijom bogata ponuda čini vrlo preglednom, a svaki će kupac brzo pronaći model koji mu u potpunosti odgovara. Početna cijena u Hrvatskoj iznosi 293.482 kune za model ID.4 Pure City s baterijom kapaciteta od 52 kWh i snagom električnog motora od 109 kW (148 KS). Naš testni model ID.4 Pro Performance Max s dodatnom opremom stoji 468.170 kn s PDV-om. Naravno, ukoliko ste aplicirali za državne poticaje, mogli ste proći sa 70.000 kn manjom cijenom.