volkswagen

[FOTO/VIDEO] Projekt Trinity: Električna limuzina s velikim dometom, izuzetno kratkim vremenima punjenja i revolucionarnom proizvodnjom

07.03.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Budući modeli vozila kao što je Trinity proizvodit će se od 2026. sa znatno manje varijanti, a hardver će biti uglavnom standardiziran, no kupac može aktivirati željene funkcije 'na zahtjev'

Volkswagen nam je otkrio prve naznake dizajna projekta Trinity, a radi se o budućoj limuzini s električnim pogonom koja bi se trebala proizvoditi u Wolfsburgu od 2026. godine. Ovaj model bi trebao postaviti nove standarde u pogledu dometa, brzine punjenja i digitalizacije, a moći će se voziti na vrlo automatiziran način do razine 4.

Hoće li budući model izvući ono najbolje iz koncepta ID. VIZZION, pokazanog javnosti još u proljeće 2018. godine, ostaje nam vidjeti. U svakom slučaju, taj nam je koncept pokazao kako Volkswagen promišlja blisku budućnost.

Naziv projekta Trinity izveden je iz latinskog 'Trinitas' i označava Trojstvo. U skladu s tim, Trinity zastupa tri ključne teme: novorazvijenu elektroničku platformu s najnovijim softverom, pojednostavljenje strukture ponude i potpuno umreženu i inteligentnu proizvodnju u glavnom pogonu u Wolfsburgu.

Volkswagen ID. VIZZION koncept (2018.) Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

'Trinity je nešto poput točke kristalizacije naše strategije ACCELERATE, projekta svjetionika, našeg softverskog automobila iz snova', kaže Ralf Brandstätter, izvršni direktor marke Volkswagen. Novo razvijena arhitektura vozila postavit će standarde u pogledu dometa i brzine punjenja ('punjenje brzo poput točenja goriva') i digitalizacija.

Uz to, Trinity će mnogim ljudima omogućiti masovniiju autonomnu vožnju. Na planiranom početku serijske proizvodnje 2026. godine, Trinity će već doseći razinu autonomne vožnje 2+ i biti tehnički spreman za razinu 4. 'Koristimo ekonomiju razmjera kako bismo autonomnu vožnju učinili dostupnom mnogim ljudima i izgradili neuronsku mrežu koja uči. Na taj način stvaramo uvjete za kontinuiranu razmjenu podataka iz našeg voznog parka - na primjer o prometnoj situaciji, preprekama ili nesrećama ', kaže Ralf Brandstätter. Trinity ljudima poklanja vrijeme i štedi im stres. Nakon duge vožnje autocestom, na odredište stižete opušteni. Jer vas vozi 'vozač' - na odmoru ili kući nakon posla. 'Tako će Trinity biti vrsta 'vremenskog stroja' za naše kupce', kaže Ralf Brandstätter.

  • +19
VW Projekt Trinity Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Proizvodnjom serijske verzije će, prema Volkswagenu, pogon u Wolfsburgu postati pokretač najmodernijih, inteligentnih i potpuno umreženih proizvodnih procesa. 'U potpunosti ćemo preispitati način na koji gradimo automobile i uvesti revolucionarne pristupe. Digitalizacija, automatizacija i lagana konstrukcija ovdje igraju važnu ulogu', kaže Ralf Brandstätter.

Budući modeli vozila kao što je Trinity proizvodit će se sa znatno manje varijanti, a hardver će biti uglavnom standardiziran. Tada automobili imaju gotovo sve, a kupac može aktivirati željene funkcije u bilo kojem trenutku 'na zahtjev' putem digitalnog ekosustava u automobilu. To značajno smanjuje složenost proizvodnje.

Daljnjim razvojem automobila u proizvod zasnovan na softveru, Volkswagen stvara uvjete za nove poslovne modele utemeljene na podacima. Prepreke ulasku u individualnu mobilnost trebaju se smanjiti još atraktivnijim paketima korištenja. Volkswagen želi ostvariti dodatni prihod u fazi korištenja - za punjenje i energetske usluge, za softverske funkcije koje kupac može rezervirati po potrebi ili za automatiziranu vožnju.