test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo VW Multivan Life 1.4 TSI eHybrid DSG: Vrlo moderan obiteljsko-poslovni plug-in MPV

26.05.2022 u 08:17

Bionic
Reading

Visokotehnološki pogonski sustav ukupne snage 218 KS (160 kW) i najvećeg okretnog momenta od 350 Nm kombinira lokalnu vožnju bez emisija s velikim dometima i malom ukupnom potrošnjom

Prošli smo tjedan na jednotjednom testu imali Volkswagen Multivan, kojeg mnogi smatraju jednim od najpoželjnijih vozila kad je riječ o prijevozu više putnika. Drugim riječima, ovo je sinonim obiteljskih, ali i poslovnih višenamjenskih vozila. Da se radi, donekle, o ovom drugom govori i činjenica da ga proizvodi Volkswagenov odjel gospodarskih vozila, a ne osobnih automobila. No jednom kada ga probate u vožnji zaključiti ćete najvjerojatnije da novi VW Multivan ima vozne osobine modernih osobnih automobila.

Mnogi bi rekli da je sedma generacija (T7) kombi vozilo, ipak preciznije bi bilo reći da je ovo pravi predstavnik modernih MPV ili višenamjenskih vozila. U svakom slučaju, VW Multivan je jedna od najvećih automobilskih ikona današnjice koja se u različitim inačicama proizvodi od 1950. godine, počevši s modelom T1 ili vozilom nadimka 'Bulli'.

Svjetska premijera novog Multivana je održana u lipnju 2021., i treba reći da su nas Volkswagen gospodarska vozila ovim modelom uveli u novo doba, koje se sastoji od tri stupa: linija modela Multivan i Transporter 6.1 te ID.BUZZ. Naše testno vozilo nosi oznaku VW Multivan Life 1.4 TSI eHybrid DSG, a riječ je o plug-in hibridu ukupne snage pogonskog sustava od 218 KS (160 kW) i kombinira lokalnu vožnju bez emisija s vrlo velikim dometima i malom ukupnom potrošnjom. Multivan s plug-in hibridnim pogonskim sustavom ima dodatak imenu 'eHybrid'. U tehničkom smislu ovo je velika promjena, jer je po prvi puta plug-in hibrid dio portfelja pogonskih sustava.

Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Volkswagen gospodarska vozila imali su slobodu da ponovno naprave Multivan od prvog do zadnjeg milimetra. Osnovu za to prvi je put dala modularna poprečna matrica, ili kratko MQB. To je rezultiralo strukturnim i vizualnim prestrojavanjem jedne od najneovisnijih i najuspješnijih koncepcija kombija na tržištu.

Unatoč tome, istina je da DNK njegovih poznatih prethodnika također presudno utječe na dizajn nove generacije Multivana. Njegov je dizajner Albert Kirzinger dodao: 'Na primjer, namjerno navodimo vodoravnu karakternu liniju koja obuhvaća karoseriju modela T3'. Monolitni volumen odaje počast prvoj generaciji Multivana koja je debitirala prije više od 35 godina. Isto tako, novi Multivan također poprima stilski element modela T4, a time i druge generacije: prednju haubu, koja je jezgrovito povučena naprijed ispod vjetrobranskog stakla.

Naš testni model je imao izvrsna doplatna IQ.LIGHT LED matrix svjetla, s naprednom dinamičkom kontrolom dometa glavnih svjetala, pomoć pri skretanju, odvojena LED dnevna svjetla te svjetlo za loše vremenske uvjete. Straga su lijepo dizajnirana serijska LED svjetla.

Isto tako, uvodni model 'Energetic' je imao dodatno zatamnjene (-65 posto zatamnjenost) i toplinski izolirane prozore u putničkom prostoru, oznake posebnog modela, panoramski krov. Tu je i crna rešetka hladnjaka s osvjetljenim kromiranim umetcima te rasvjeta u području vrata s projekcijom loga 'Multivan'. Straga je doplatno elektično otvaranje i zatvaranje stražnjih podiznih vrata (Easy Open i Easy Close funkcija). Treba reći i da su bočna klizna vrata sa serijskom funkcijom električnog privlačenja, odnosno zatvaranja vrata.

U usporedbi s prethodnikom, međuosovinski razmak novog Multivana povećan je (u usporedbi s osnovnom verzijom osnovne duljine). To ide ruku pod ruku s upečatljivim proporcijama. Detaljnije, novi je Multivan bez vanjskih ogledala širok 1941 mm (+37 mm u usporedbi s Multivanom 6.1), dugačak 4973 mm (+69 mm) i visok 1903 mm (-47 mm). Međuosovinski razmak je 3124 mm (+124 mm). Multivan je ponovno dostupan i u dugoj verziji.

Njegova ukupna duljina je 5173 mm s istim međuosnim razmakom; to ga čini 131 mm kompaktnijim od prethodnika. Volkswagen gospodarska vozila su postigli velik napredak u aerodinamici: koeficijent otpora kombija je izvrsnih 0,3, šro vozilu smanjuje potrošnju energije i povećava domet. Visina od podloge je 152 mm (132 mm sa spuštenim podvozjem).

Što se dimenzija kotača tiče, naš je testni model imao doplatne 18-colne lakometalne naplatke 'Toshima' (7.5J X 18) s gumama Bridgestone Turanza T005 dimenzija 235/50R18. Težina testnog vozila je 2225 kg (dozvoljena težina 2750 kg).

  • +54
VW Multivan Life 1.4 TSI eHybrid DSG Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost

Dizajniran prije svega za obitelji i aktivne sportske ljude, Multivan se sa svojim potpuno novim sustavom sjedala i prostora za prtljagu uklapa u nebrojene scenarije mobilnosti. Novi Multivan s do sedam sjedala u tri reda više nego ikad preuzima ključnu ulogu varijabilnog all-roundera.

Od sada su straga samo lako prilagodljiva i uklonjiva pojedinačna sjedala (u konfiguraciji 2-2-3), tako da skupocjeni bicikli, na primjer, sada mogu putovati u unutrašnjosti. Maksimalna unutarnja visina također ostaje nepromijenjena; u kombinaciji s novim panoramskim krovom, čak je i povećana.

Sa svojim interijerom nalik dnevnom boravku, ovaj MPV je prikladan i kao shuttle visoke klase. To vrijedi utoliko više što nova generacija također paralelno s osnovnim modelom debitira kao proširena verzija s još većim prtljažnim prostorom (do 4053 litre prtljažnika).

Naš je model imao Raven boju unutrašnjosti, a sjedala su grijana za vozača i suvozača i vrlo udobna za sjedenje. Višenamjenski trokraki upravljač jako lijepo leži u rukama i obložen je kožom te opremljen funkcijom grijanja.

Digitalni kokpit

Multivan premošćuje jaz prema digitalnom svijetu pomoću ploče s instrumentima, koja je također u potpunosti redizajnirana, i u nju integriran tzv. landscape, pejzažni zaslon. Standardno je opremljen sustavom 'Digital Cockpit' (digitalni instrumenti) i informativno-zabavnim sustavom 'Ready 2 Discover'. Putem mrežne upravljačke jedinice sustav standardno nudi širok raspon internetskih usluga i funkcija. Kao funkcija na zahtjev, vlasnici Multivana mogu naknadno aktivirati i navigacijsku funkciju 'Ready 2 Discover'.

Naš testni model je imao serijski Digital Cockpit Pro 10,25-inčni zaslon u boji s 3 različita prikaza medija, telefona i navigacije, kao i 3D prikaz vozila. Od infotainment zaslona je imao Radio 'Ready 2 Discover' sa zaslonom osjetljivim na dodir u boji veličine 10“ (25,4 cm). U Multivanu se koristi MIB3 infotainment sustav, a naš je testni model imao i doplatni Paket akustike. Tu je i doplatni Head-up zaslon.

Uvodni model 'Energetic' osim vanjskih detalja uključuje i: osvjetljenje unutrašnosti u 30 boja, Surrond osvjetljenje na vratima prtljažnika, Multifunkcionalni stol s 3 držača za čaše, klizni po cijelom vozilu, Keyless sustav zaključavanja, Dekorativne umetke 'Golden Grid', Navigaciju 'Discover Media', Proaktivnu zaštita putnika; 3-zonski klima uređaj 'Climatronic', Pripremu za mobilni telefon s bežičnim punjenjem.

Pogonski sklop 1.4 TSI eHybrid DSG

Nova značajka linije modela je plug-in hibridni sustav. Visokotehnološki pogonski sustav ukupne snage 218 KS (160 kW) i najvećeg okretnog momenta od 350 Nm kombinira lokalnu vožnju bez emisija s velikim dometima i malom ukupnom potrošnjom. Multivan s plug-in hibridnim pogonskim sustavom ima dodatak imenu 'eHybrid'. Ova eHybrid verzija koristi 1,4-litreni sprijeda poprečno postavljeni četverocilndrični benzinski TSI motor snage 150 KS (110 kW), najvećeg okretnog momenta od 250 Nm pri 1550-3500 okr./min. Tu je i elektromotor smješten sprijeda snage 85 kW (116 KS).

Kao i varijante s benzinskim ili dizelskim motorom, Multivan 1.4 TSI eHybrid plug-in hibridnim pogonom i pogonom na prednje kotače također je standardno kombiniran s DSG mjenjačem, ali ima 6-stupanjski mjenjač (ostala dva imaju 7-brzinski). Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 9,0 s, a krajnja brzina 192 km/h.

Ova, za Multivan, nova kombinacija elektromotora i benzinskog motora lijepo spaja održivost s tipičnim svestranim kvalitetama jednog MPV-a. Pritisnite tipku START, prebacite mjenjač s dvostrukom spojkom (DSG) preko 'žice' na ‘D’, pritisnite papučicu gasa i MPV s pogonom na prednjim kotačima tiho kreće.

Tiha vožnja omogućena je kad god je to moguće, Multivan eHybrid započinje u 'e-načinu' potpuno električno i bez emisije štetnih plinova. Električni domet je dimenzioniran na takav način da se tipične dnevne udaljenosti mogu preći bez emisija. Porizvođač navodi domet u čisto električnom modu od 49 km, ali to , naravno, ovisi o uvjetima i stilu vožnje. Pri većim brzinama i / ili niskim razinama napunjenosti baterije, dodatno ulazi turbobenzinski motor (TSI).

Za Multivan, koji može primiti do sedam ljudi, plug-in hibrid idealan je pogonski sustav jer kombinira nula emisija u urbanim sredinama s mogućnošću dugih putovanja, poput odlaska na odmor, s minimalnim brojem stajanja.

Litij-ionska baterija kapaciteta 13 kWh (10,4 kWh neto) smještena je u donjem dijelu novog Multivana eHybrid. To štedi prostor i istovremeno spušta težište MPV-a, što pozitivno utječe na upravljanje. Multivanova baterija puni se izvana putem sučelja u prednjem blatobranu s desne strane. Vrijeme punjenja je na kućnoj AC utičnici 3,6 kW (0–100 posto) nekih 3,6 h. Isto tako, proizvođač navodi emisiju CO2 prosječno u kombiniranoj vožnji od 42 g/km, a kombiniranu potrošnju 1,8-1,9 l/100 km, sve po WLTP-u.

Sustavi pomoći

Broj sustava pomoći znatno je povećan. Uvijek su standardno ugrađeni: Car2X (lokalni sustav upozorenja), Front Assist sustav praćenja područja prednje pomoći koji uključuje City Emergency Braking gradsko kočenje u slučaju nužde, sustav za zadržavanje traka Lane Assist, sustav podrške za izbjegavanje s Turn-off Assist novim pomoćnikom za skretanje, sustav Dynamic Road Sign Display prepoznavanja prometnih znakova i sustavom tempomata.

Inovativni novi sustavi uključuju ‘IQ.DRIVE Travel Assist’, koji omogućuje poluautomatiziranu vožnju od 0 do 210 km/h. Ovaj sustav uključuje: potporu zadržavanja vozila na voznom traku 'Lane Assist'; Potporu pri promjeni vozne trake 'Side Assist'; Potporu za nadzor mrtvog kuta 'Blind Spot Monitor'; Potporu pri izlasku iz parkinga 'Rear Traffic Alert'; Potporu pri izlasku iz vozila 'Exit Warning System'; Adaptivni tempomat ACC sa stop&go funkcijom; Limitator brzine.

Još jedna novost za Multivan su 'IQ.LIGHT - LED matrična prednja svjetla' s interaktivnom kontrolom svjetla, opcijski dostupna kao alternativa standardnim LED svjetlima.

Naš je model imao i doplatni Paket pomoć pri parkiranju 'Area View' 360° sustav kamera. Kamera za vožnju unatrag 'Rear View', Pomoć pri parkiranju 'Park Assist', Parking senzore naprijed i straga.

Što reći o novom eHybrid Multivanu?

Zvali ga mi kombi ili MPV, ovo je definitivno jedno vrhunsko vozilo, koje će bez obzira na svoj oblik privući pažnju i onih koji ne razmišljaju o ovakvoj vrsti automobila. Izvana Multivan izgleda jako moderno, a svjetlosna oprema dodatno naglašava njegovu pojavnost.

Unutrašnjost kabine je jako, jako prostrana i prilično lijepo uređena s modernim rješenjima, poput digitalnog kokpita i infotainment zaslona. Putnici će uživati u vožnji, jer im komfora ili praktičnih rješenja neće nedostajati.

eHybrid plug-in pogonski sklop je izvrsno rješenje, naročito ukoliko pametno koristite mod vožnje čisto električnog pogona. Osim vožnje u gradu bez emisija, ova se funkcija pokazuje odlično u turističkim gužvama u ljetnoj sezoni koja uskoro stiže. Tako na pristupu, npr. Krčkom mostu u koloni koristite upravo vožnju na struju, kao i na ulazu u npr. trajekt za putovanje morem do otoka.

Ono što je jako primjetno jest funkcija obnove energije u bateriji, koja se relativno brzo isprazni u vožnji autocestom, ali se zato i jako brzo ponovno napuni (u našem slučaju do 70-tak posto) u krstarenju ili kočenju autocestom. Jedina zamjerka je sustav naplate cestarine na autocestama, jer uglavnom se Multivan očitava kao vozilo druge kategorije, pa tako iz vlastitog primjera vožnja Zagreb-Rijeka stoji umjesto 70 kn, gotovo dvostruko više: 127 kn. Ipak, onaj koji se odluči za ovakvo vozilo vjerojatno je i spreman na neka uvećana davanja, kad je riječ o vožnji autocestom.

Za kraj, cijena našeg testnog modela VW Multivan Life 1.4 TSI eHybrid DSG sa svim opcijama u trenutku testiranja je iznosila 535.222 kn (PDV i PPMV uključeni).