Početak pretprodaje

[FOTO/VIDEO] Stižu ID. Buzz i ID. Buzz Cargo: Saznali smo sve o ovim Volkswagenovim električnim kombijima

25.05.2022 u 09:32

Bionic
Reading

Početak pretprodaje se očekuje početkom lipnja, a prva vozila kupcima će se isporučivati krajem ove kalendarske godine

Volkswagen osobni automobili i Volkswagen Gospodarska vozila predstavili su početkom ožujka ove godine novi ID. Buzz i ID. Buzz Cargo. S prvim europskim asortimanom potpuno električnih kombija za prijevoz putnika i kombijem za prijevoz tereta, Volkswagen nudi još jedno rješenje za održivu mobilnost bez CO2.

Sada je objavljeno i kako početkom lipnja kreće i njihova pretprodaja u Hrvatskoj, a saznali smo i po kojim će se cijenama ova dva modela moći kod nas kupiti. U Hrvatskoj se službeni početak prodaje očekuje krajem 2022. godine. ID. Buzz će se u početku nuditi u dvije izvedbe, putničkoj sa 5 sjedala i teretnoj Cargo izvedbi, obje izvedbe u Pro verziji. Tako ID. Buzz Pro s pet sjedala kreće od 476.456 kn (bruto cijena u koju su uračunata zakonska davanja bez eventualnih ekoloških poticaja). Za one koji traže teretnu izvedbu namijenjen je ID. Buzz Cargo Pro koji kreće od 430.931 kn (bruto cijena u koju su uračunata zakonska davanja bez eventualnih ekoloških poticaja). Oba modela će dolaziti sa baterijom kapaciteta 77kWh neto i motorom snage 150 kW.

Marka Volkswagen Gospodarska vozila nudi praktičnu električnu mobilnost za sve one kojima je potrebno više prostora za život i rad. Vozila se nude bez lokalnih emisija ispušnih plinova, umrežena i digitalizirana, mogu se aktualizirati putem ažuriranja 'Over-the-Air' te su iznimno ekonomična zahvaljujući električnom pogonu.

ID. Buzz s pet sjedala diljem Europe bit će najprije dostupan u vrhunskoj verziji 'Pro', kao i ID. Buzz Cargo Pro bit će raspoloživ paralelno s uvođenjem na tržište. Oba modela bit će serijski dostupna s potpuno umreženim infotainment sustavima, višenamjenskim kolom upravljača, LED glavnim svjetlima, automatskim klima-uređajem, uređajem za reguliranje brzine te sustavima potpora i sustavima za upozorenje kao što su 'Car2X' i potporom kočenja u nuždi 'Front Assist' (za model ID. Buzz Pro dodatno je serijski dostupan sustav 'Lane Assist').

Volkswagen pokazao ID. Buzz Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Kao što je slučaj sa svim modelima u ID. obitelji Volkswagen osobnih automobila, ID. Buzz, kojeg proizvodi Volkswagen Gospodarska vozila u Hannoveru, također se u inženjerskom smislu temelji na Modularnom električnom pogonskom kompletu Grupe (MEB). Prva svjetska skalabilna platforma za masovnu proizvodnju za potpuno električne automobile pruža osnovu za sve vrste različitih modela i segmenata. Njezina arhitektura omogućuje evolucijski daljnji razvoj softvera i tehnologije, što ne koristi samo novim modelima kao što je ID. Buzz, već i modelima koji su već isporučeni, putem ažuriranja preko zraka.

Pogonski sustav MEB

Marka Volkswagen u svoja gospodarska vozila uvodi model ID. Buzz kao najveći član obitelji ID. vozila. Litij-ionska baterija nudi energetski kapacitet od 77 kWh (bruto energetski sadržaj: 82 kWh) te opskrbljuje elektromotor snage 150 kW (204 KS) smješten u stražnjem dijelu vozila okretnim momentom od 310 Nm iz stanja mirovanja. Potrošnja prema WLTP ciklusu je 20,6 kWh/100 km (Cargo: 20,4 kWh/100 km). Doseg ID. Buzz-a iznosi do 423 kilometra (Cargo: 426 km). Na DC stanici za brzo punjenje baterija se može ponovno napuniti s 5 na 80 posto svojeg kapaciteta uz najveću snagu punjenja od 170 kW nakon otprilike 30 minuta.

Serijska oprema modela ID. Buzz Pro

Sustavi potpora i komforni sustavi: Serijska oprema modela ID. Buzz Pro obuhvaća cijeli niz najsuvremenijih sustava potpora. Uvijek je dio paketa: 'Car2X' (informira o lokalnim opasnostima, kao što je početak prometnog zastoja iza zavoja), potpora za izbjegavanje prepreka (olakšava izbjegavanje u slučaju maksimalnog kočenja), potpora za skretanje (upozorava i koči u slučaju prometa iz suprotnog smjera tijekom skretanja), potpora kočenja u nuždi 'Front Assist' sa sustavom prepoznavanja pješaka i biciklista, sustav proaktivne zaštite putnika (između ostalog zatvara prozore prije potencijalnog sudara) i potpora zadržavanja vozila na voznom traku 'Lane Assist'. Osim toga, dio serijske opreme je i sustav prepoznavanja prometnih znakova. Pomoć pri parkiranju u prednjem i stražnjem dijelu vozila olakšava manevriranje. Idealnu klimu u vozilu serijski osiguravaju 'Air Care Climatronic' s 2-zonskom regulacijom temperature, klimatiziranje vozila u mirovanju i filtar s aktivnim ugljenom.

Infotainment

Marka Volkswagen svoju tehnologiju temelji na digitalnim instrumentima ('Digital Cockpit', 5,3" dijagonala zaslona) i infotainment sustavom 'Ready 2 Discover' (10" dijagonala zaslona), uključujući digitalni radio (DAB+). Putem sustava 'App-Connect' sa značajkom 'App-Connect Wireless' u vozilu se mogu upotrebljavati različite aplikacije za smartphone uz Apple CarPlay ili Android Auto. Svi zasloni su ergonomski optimalno raspoređeni za rukovanje na jednoj vizualnoj osi. Desno od kola upravljača nalaze se dva USB-C priključka, dok je treći smješten u oblozi suvozačevih vrata. Osim toga, ID. Buzz Pro serijski je opremljen induktivnom funkcijom punjenja i odgovarajućim pretincem za smartphone.

Stražnji dio vozila i prtljažnik

Drugi red sjedala može se preklopiti u omjeru od 1/3 ili 2/3 te uzdužno pomicati 150 mm. Nasloni se usto mogu zasebno preklopiti te namjestiti u pogledu nagiba. Posebna ljubav za detalje odražava se i u ovom području – i to u malim siluetama modela ID. Buzz, koje su ugravirane u plastičnom obrubu sjedala.

Iza stražnje klupe prostire se prtljažnik kapaciteta od 1121 l (pri napunjenosti do visine serijske pokrivke prtljažnika). Kada se stražnja klupa preklopi te se iskoristi cjelokupni prostor za pohranu, dobiva se kapacitet od 2205 l.

Putem dodatne opreme model ID. Buzz može se vrhunski individualizirati. Što se tiče paketa opreme, sve kreće paketom Design. On, između ostalog, sadrži 'IQ.LIGHT – matrix LED glavna svjetla', dinamičnu regulaciju dugih svjetala 'Dynamic Light Assist', dinamično svjetlo za vožnju zavojima, osvijetljenu letvicu između glavnih svjetala i LED stražnja svjetla s funkcijom dinamičnog žmigavca. Dio paketa Design također su papučice od plemenitog čelika sa simbolom 'Play' (papučica gasa) i 'Pause' (papučica kočnice). Slijede: Paket Open & Close; Paket potpora sa sustavom sa 'Keyless Advanced'; Paket potpora 'Plus' sa sustavom 'Keyless Advanced'.

Jedanaest varijanti boja

Volkswagen u svom programu Gospodarskih vozila serijski nudi model ID. Buzz Pro u 'Candy Bijela' boji te opcijski u deset dodatnih varijanti boja: uni vanjskoj boji ('Candy bijela'), pet dodatnih metalik vanjskih boja ('Lemon žuta', 'Starlight plava', 'Energetic narančasta', 'Mono srebrna' i 'Bay Leaf zelena'), vanjskoj boji s bisernim efektom ('Deep crna”) i četiri dvobojna vanjska laka. Ako se ovo vozilo s nultom stopom emisije naruči u izvedbi dvobojnog vanjskog laka, gornje područje, uključujući krov i prednji poklopac u obliku slova V, uvijek je izveden u 'Candy bijeloj' boji. Površine ispod okolne karakteristične linije u ovom su slučaju izvedene u jednoj od metalik boja 'Lemon žutoj', 'Starlight plavoj', 'Energetic narančastoj' ili 'Bay Leaf zelenoj'.

Unutrašnjost

Putem različitih paketa i unutrašnjost modela ID. Buzz može se vrhunski individualizirati. Primjer za to jest paket Infotainment: njime se oprema proširuje navigacijskim sustavom 'Discover Pro', rukovanjem govornim naredbama i sučeljem za telefon 'Comfort'. Osim toga, optimalan zvuk osigurava devet umjesto pet zvučnika. Također, dostupan je paket Infotainment 'Plus' s dodatno proširenim opsegom funkcija i dodirnim zaslonom veličine 12" umjesto 10". Tu su paketi Comfort; Interijer Style; Interijer Style 'Plus'.

Serijska oprema modela ID. Buzz Cargo

Sustavi potpora i komforni sustavi: ID. Buzz Cargo napušta tvornicu kao jedno od prvih gospodarskih vozila na svijetu koje je serijski opremljeno sustavom upozorenja 'Car2X'. Također je uvijek dio opreme: potpora kočenja u nuždi 'Front Assist' sa sustavom prepoznavanja pješaka i biciklista. Pomoć pri parkiranju u prednjem i stražnjem dijelu vozila olakšava manevriranje i u transporteru. Također u serijskoj opremi: automatski klima-uređaj („Climatronic”), uključujući klimatiziranje vozila u mirovanju, filtar s aktivnim ugljenom te centralno zaključavanje sa sustavom pokretanja bez ključa „Keyless Start'.

Za razliku od modela ID. Buzz Pro , ID. Buzz Cargo serijski je opremljen zatvorenom bočnom stranicom na vozačevoj strani. Dio ostale opreme su stražnji poklopac s prozorom, grijanje stakla i brisač. Također dio serijske opreme: LED glavna svjetla, električno podesiva i grijana vanjska zrcala, brisač stražnjeg stakla i zeleno termoizolacijsko staklo. Jednako kao kod modela ID. Buzz Pro, ručke na vozilu uvijek su lakirane u boji karoserije. ID. Buzz s nultom stopom emisije isporučuje se s 18" čeličnim kotačima i srebrnim poklopcima kotača (gume: 235 sprijeda, 255 straga). Serijska vanjska boja modela ID. Buzz Cargo je 'Candy bijela'.

  • +35
ID. Buzz i ID. Buzz Cargo Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Meiners

Područje vozača i suvozača

ID. Buzz Cargo serijski je opremljen trima mjestima za sjedenje sprijeda: pokraj vozačeva sjedala, koje je podesivo po visini, nalazi se klupa s dva sjedala. Međutim, po želji je ovdje na raspolaganju i jedno pojedinačno sjedalo. Presvlake sjedala dolaze u tamnoj boji, a dostupna je i izvedba umjetne kože. Također, vozilo sadrži izrazito izdržljivu podnu oblogu u vozačevoj kabini.

Volkswagen pokazao ID. Buzz Cargo Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Baš kao i model ID. Buzz Pro , ID. Buzz Cargo također je opremljen infotainment sustavom Ready 2 Discover (10" zaslon). Također u vozilu: višenamjenska kamera za optimizaciju funkcija sustava 'Front Assist'. Mobilne i ostale uređaje može napajati utičnica od 12 V, dva USB-C priključka i dva dodatna USB-C priključka za punjenje. Osim toga, opcijski su dostupni pretinac za smartphone s funkcijom induktivnog punjenja i sučelje za mobilni telefon.

Teretni prostor

ID. Buzz Cargo iza sjedala serijski je opremljen fiksnom pregradnom stijenkom za razgraničavanje teretnog prostora. On je veličine 3,9 m³ i nudi dovoljno prostora za dvije Euro palete, koje se mogu prevoziti i kada se smjeste poprečno između okvira kućišta kotača. Najveća duljina teretnog prostora na podnici iznosi 2,20 m, a najveća širina 1,73 m.

Najveća nosivost tereta iznosi 650 kg. Teret se može osigurati putem šest ušica za vezanje tereta u stabilnoj podnici i opcijski putem vodilica za vezanje tereta u bočnim stranicama. Vozilo se serijski isporučuje s furnirom od drva kruške debljine 5 mm, na koji je zalijepljena gumena obloga podnice (PP plastična saćasta struktura) debljine 15,5 mm.

Dodatna oprema modela ID. Buzz Cargo

Pojedinačne značajke i paketi: Kupci gospodarskih vozila imaju drugačije zahtjeve u pogledu konfiguracije od vozača putničkih izvedbi vozila. Za model ID. Buzz Cargo marka Volkswagen Gospodarska vozila stoga je koncipirala tri posebna paketa: Sve pod kontrolom, Potpuna preglednost, Potpore za vozača. Osim toga, na raspolaganju su pojedinačne značajke, pomoću kojih se vozilo može ciljano prilagoditi posebnim svrhama upotrebe.

Jedanaest varijanti boja: ID. Buzz Cargo serijski se isporučuje u 'Candy bijeloj” boji. Opcijski je dostupno šest dodatnih varijanti boja: pet metalik lakova ('Mono srebrna metalik', 'Lemon žuta', 'Starlight plava', 'Energetic narančasta' i 'Bay Leaf zelena') te jedna vanjska boja s bisernim efektom ('Deep crna').

Kasnije će se i ID. Buzz Cargo nuditi u četiri varijante dvobojnog laka. U tomu je slučaju gornje područje, uključujući krov i prednje područje u obliku slova V, lakirano u 'Candy bijeloj' boji. Donje su površine izvedene, po želji, u jednoj od četiriju metalik nijansi 'Lemon žutoj', 'Starlight plavoj', 'Energetic narančastoj' ili 'Bay Leaf zelenoj'.