volkswagen

[FOTO/VIDEO] Novi ID.4 GTX je stigao! Poznati svi detalji o snažnom električnom SUV-u s pogonom na sva četiri kotača

02.07.2021 u 11:00

Bionic
Reading

ID.4 GTX prvi je model zasnovan na modularnoj matrici električnog pogona (MEB) koji ima dvostruki pogon na svim kotačima, a također nudi atraktivne, visokokvalitetne elemente dizajna. Njegova ukupna snaga je 299 KS, a ubrzanje od 0-100 km/h samo 6,2 sekunde

Volkswagen je sredinom travnja ove godine na našem tržištu predstavio ID.4, svoj novi potpuno električni model u klasi kompaktnih SUV vozila s pogonom na stražnjim kotačima, najavili smo skori dolazak i modela ID.4 GTX s pogonom na svim kotačima.

Da podsjetimo, mi smo model ID.4 prije samo desetak dana imali na našem jednotjednom testu na kojem smo ustvrdili kako je upravo ovaj model, ovjenčan titulom 'Svjetski automobil godine 2021.', s punim pravom ovu nagradu i zaslužio.

Volkswagen je tako svijetu krajem travnja ove godine predstavio i svoj prvi potpuno električni model visokih performansi: ID.4 GTX. Sada je Volkswagen objavio i kako je upravo ovaj model dostupan u prvim europskim zemljama, drugim riječima: stigao je i kod nas. Njegova osnovna cijena iznosi 396.031 kuna, za koju kupac može podnijeti zahtjev za subvenciju od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nova marka proizvoda donosi novi i inteligentni sportski duh u svijet električne mobilnosti. ID.4 GTX je prvi model zasnovan na modularnoj matrici električnog pogona (MEB) koji ima dvostruki pogon na svim kotačima, a također nudi atraktivne, visokokvalitetne elemente dizajna.

VW ID.4 GTX je stigao Izvor: Promo fotografije / Autor: Volkswagen

Klaus Zellmer, član uprave društva Volkswagen zadužen za prodaju, je za ovaj model nedavno izjavio: 'Spoj razuma i užitka u vožnji. ID.4 GTX posjeduje sportske karakteristike poput GTI modela, udoban je poput SUV-a i održiv poput ostalih članova obitelji ID. modela. Markom GTX ponovno ubrzavamo svoj ‚Way to Zero’ odnosno ‚put do nule’ kako bismo do 2050. godine učinili Volkswagen neutralnim u pogledu bilance CO₂.'

Nova oznaka u ID. obitelji modela

U Europi će odgovarajući modeli visokih performansi iz obitelji ID. modela ubuduće nositi kraticu GTX. Slično kao GTI i GTE, ona predstavlja vlastitu marku proizvoda. Markom GTX društvo Volkswagen obogaćuje svijet električne mobilnosti novim, inteligentnim sportskim karakterom, kombinirajući pritom performanse i održivost.

Pogon na sve kotače prvi put dostupan u obitelji ID. modela

Baterija modela ID.4 GTX pohranjuje 77 kWh energije (neto), što je dovoljno za raspon dosega orijentiran na potrebe kupaca od 340 do 480 kilometara . Baterija se može brzo napuniti uz najveću snagu punjenja od 125 kW. Dva e-motora, jedan na stražnjoj i jedan na prednjoj osovini, zajedno razvijaju najveću snagu od 220 kW (299 KS) te mogu zajedno raditi kao električni pogon na sve kotače, što je premijera u modelima iz obitelji ID. modela. Vrhunski model serije ID.4 ubrzava za 3,2 sekunde iz mirovanja do brzine od 60 km/h, a za svega 6,2 sekunde do 100 km/h. Elektronički ograničena najveća brzina iznosi 180 km/h.

Serijska funkcija upravljanja dinamikom vožnje umrežava opcijski DCC s elektroničkom poprečnom blokadom XDS i kontrolira interakciju s velikom preciznošću. Također usko surađuje s pogonom na sve kotače i funkcijom upravljanja kočnicama. Time se osigurava da dinamika vožnje i stabilnost postignu najbolju moguću razinu u svakoj situaciji.

  • +45
ID.4 GTX Izvor: Promo fotografije / Autor: MAGROUND GmbH

Užitak u vožnji i robustan izgled

Dizajn modela ID.4 GTX naglašava njegov poseban karakter: kombinaciju užitka u vožnji i robusnog izgleda. Poznata svjetlosna traka u prednjem dijelu vozila izvedena je u kombinaciji s markantnim i dinamičnim elementima, među kojima se posebno ističu tri elementa saćaste strukture koja oblikuju svjetla za dnevnu vožnju i koja prenose svoj sportski karakter čak i kada vozilo miruje, uspostavljajući istovremeno poveznicu s Golfom GTI4 . Osim redizajniranog branika, pogled na stražnji dio vozila privlače i 3D LED stražnja svjetla, čija su stop svjetla izvedena u obliku slova X.

U skladu s tim je izrađena i nova, jednostavnija struktura ponude: model ID.4 GTX prvi je član obitelji ID. modela koji nudi potpuno redizajniranu strukturu dodatne opreme u konfiguratoru. Kupci najprije određuju izgled vozila, a zatim slijedi jasno strukturiran izbor paketa.

Kupci mogu birati između opcijskih paketa dizajna, infotainmenta i sustava potpora te paketa komforne i sportske opreme, od kojih je svaki dostupan u osnovnoj varijanti i varijanti Plus. Nova struktura ponude dostupna je i za ostale članove obitelji ID. modela, modele ID.3 i ID.4.

Nova marka proizvoda za obitelj ID. modela daje novi vjetar u leđa strategiji poduzeća ACCELERATE. Volkswagen na temelju nje želi postati najpoželjnijom markom kada je riječ o održivoj mobilnosti. Cilj je do 2030. godine povećati udio potpuno električnih vozila u prodaji diljem Europe na 70 posto. Samo u 2021. godini poduzeće planira isporučiti ukupno oko 450.000 BEV (električna vozila na baterije) i PHEV (plug-in hibridni pogon) vozila.