osvjetljenje

[FOTO/VIDEO] Opel Mokka stiže s novim IntelliLux LED matričnim svjetlima

12.03.2021 u 08:26

Bionic
Reading

Dodatna prednost najsuvremenijih LED sustava je ta što su, uz optimalnu svjetlosnu snagu, energetski učinkovitiji od uobičajenih jedinica prednjih svjetala i tako pomažu u daljnjem smanjenju emisije CO₂

Novu Opel Mokku smo prvi put uživo vidjeli na hrvatskoj premijeri krajem listopada prošle godine, a radi se o crossoveru potpuno nove, druge generacije poznatog Opelovog modela. Prvi je to ujedno Opel koji je dostupan kao baterijski potpuno električni model pod nazivom Mokka-e, kao i s vrlo učinkovitim motorima s unutarnjim izgaranjem od samog izlaska na tržište. Naravno, tu je i Corsa, maleni gradski automobil B segmenta, koja također nudi na izbor sve tri vrste pogonskih sklopova.

Ipak, potpuno nova Mokka je prvi Opelov model kojeg krasi novo lice marke, Opel Vizor ('vizir' na hrvatskom), odnosno prvi model s redizajniranim Opel 'Blitzom' vodoravnim simbolom munje i središnjim smještajem naziva modela na stražnjoj strani. Prvi je to također njihov model koji upotrijebio Pure Panel kako bi vozač uronio u novi potpuno digitalni kokpit. Proizvođač navodi i kako je nova Mokka sama po sebi inovativna jer donosi inovativne tehnologije iz viših razreda vozila široj publici. To se posebno odnosi na prilagodljiva Intellilux LED® matrična svjetla koja su razvijena u Rüsselsheimu.

Sve inačice svjetla već od početne verzije Mokke opremljene su najnovijom generacijom LED svjetala; od dnevnih svjetala u tipičnoj Opelovoj grafici preko glavnih svjetala do pokazivača smjera i stražnjih svjetala.

Pravi vrhunac u ovoj klasi vozila je prilagodljivo matrično svjetlo ® s ukupno 14 LED elemenata. Tehnologija je daleko bolja od ksenonskih ili konvencionalnih rasvjetnih sustava jer je preciznija, snažnija i izdržljivija. Sustav za poboljšanje sigurnosti također je jeftiniji, a IntelliLux LED® Matrix svjetla dostupna su u novoj Mokki uz atraktivnu cijenu (u Njemačkoj već za 600 eura), dok su u liniji opreme Ultimate ona čak uključena i kao standardna.

Opel Mokka i IntelliLux LED matrična svjetla Izvor: Promo fotografije / Autor: Opel

Kao i kod drugih Opelovih modela Insignije, Astre i Corse, sustav osvjetljenja također omogućuje vožnju s trajnim dugim svjetlima u Mokki. Pojedinačni LED elementi u djeliću sekunde izrezuju nadolazeća vozila ili vozila ispred. Nitko nije zaslijepljen, a ipak putnici u Mokki doživljavaju stadionski jarko osvjetljenje ceste ispred. Inteligentna svjetla uokvirena zaštitnim znakom nove marke Opel Vizor čine vožnju u mraku ugodnijom i sigurnijom. Čim automobil prođe gradsku granicu, matrična svjetla prelaze u način dugog svjetla iznad 50 km/h i kontinuirano mijenjaju dužinu i raspodjelu svjetlosnog konusa ovisno o prometnoj situaciji, bilo da je riječ o autocesti, regionalnoj cesti ili u zavojima.

'Još jedan vizualni aspekt: ​​Zahvaljujući kompaktnim LED jedinicama, sada možemo učiniti svjetla puno tanjim nego što su bila. Nova Mokka to jasno pokazuje. Dizajn prednjih svjetala također čini da automobil izgleda sportskiji i privlačniji. Mokka ima lijepu figuru ne samo zahvaljujući visokoj kvaliteti osvjetljenja, već i izgledom', kaže Ingolf Schneider, Voditelj tehnologije rasvjete u Opelu, objašnjavajući mogućnosti dizajna koje nudi IntelliLux LED® matrično svjetlo.

To se odnosi kako na prednji dio vozila tako i na stražnji. Budući da se i tamo koriste samo LED svjetla: zahvaljujući LED tehnologiji, dizajneri su svjetlosne jedinice mogli učiniti posebno tankim i izduženim sa stražnje strane, što dodatno povećava dojam preciznosti i kvalitete.

Uz to, Opel nudi dodatna potpuno LED svjetla s mnogim automatskim funkcijama za većinu serija osobnih automobila. To znači da vozač i putnici Opel Grandlanda X i novog Opel Crosslanda također imaju najbolji pogled noću. Dodatna prednost najsuvremenijih LED sustava je ta što su uz optimalnu svjetlosnu snagu, oni energetski učinkovitiji od uobičajenih jedinica prednjih svjetala i tako pomažu u daljnjem smanjenju emisije CO₂.