TEST

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Opel Corsu GS Line 1.2 Turbo 100 AT8: Silno zabavan mali sportaš

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8 je izvrsno dizajniran

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8 je izvrsno dizajniran

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Odlične vozne dinamičke karakteristike omogućuje i lagani dizajn konstrukcije, a 1,2 litreni benzinski turbo motor snage 100 KS i automatski AT8 mjenjač čine sjajnu kombinaciju

U prosincu prošle godine Opel je predstavio hrvatskoj javnosti novu generaciju Opel Corse, malenoga gradskog automobila iz B segmenta. Šesta generacija Opel Corse kodne oznake F već nam je na prvom susretu dala do znanja da se radi o, bez ikakvih dvojbi, najboljoj Corsi ikada. Čak bismo slobodno mogli reći da od ovog modela više ništa neće biti isto, ne samo za ovaj model, već i za cijelu gamu vozila njemačkoga proizvođača za kojeg smo se prije samo nekoliko godina bili pobojali da su mu dani odbrojani. Na sreću, odluka francuske grupe PSA, u čijem su sastavu Peugeot, Citroën i DS, da pod svoj krov primi i Opel dobra je odluka dalekosežnih posljedica za sve uključene strane. Nova Corsa tomu je najbolji dokaz, a da PSA Group misli ozbiljno pokazuje i prošlotjedna nagrada za europski Automobil godine 2020., kad je Peugeot 208 trijumfirao.

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Kad kažemo da je, uvjetno rečeno, izravni konkurentski model drugog proizvođača osvojio ovu prestižnu novinarsku nagradu, onda treba i pojasniti da u biti Opel Corsa i Peugeot 208 i nisu konkurenti, već sestrinski modeli koji dijele mnogo toga zajedničkog. Ovo je, dapače, sjajna poveznica ova dva izuzetno dojmljiva modela, koji će mnoge potencijalne kupce itekako natjerati da promisle prije konačnog odabira. Ovotjedni izbor testnog automobila stoga je posve opravdano pao na Opel Corsu GS Line 1.2 Turbo 100 AT8, a posljednja oznaka upućuje na to da se radi o modelu s automatskim 8-brzinskim mjenjačem.

Rekli smo već u nekoliko prethodnih članaka o novoj, šestoj generaciji Opel Corse da je upravo s ovim modelom Opel odlučio konačno otvoriti i poglavlje električne mobilnosti u svojoj povijesti. Naravno, riječ je o modelu Corsa-e, no i dalje mislimo da će hrvatskim kupcima i dalje biti najzanimljivije verzije s klasičnim motorima; dizelskim i benzinskim.

Prije svega treba reći da je riječ o peterovratnoj hatchback izvedbi, dok se trovratna verzija više ne proizvodi. Njezine su dimenzije sljedeće: dužina 4060 mm (+ 39 mm u odnosu na prošlu generaciju), širina 1745 mm (- 1 mm), visina 1433 mm (- 48 mm), međuosovnski razmak 2538 mm (+ 28 mm). Što se tiče prtljažnika, njegova je širina 1018 mm (+ 74 mm), dok mu je volumen 309 litara (+ 24 l), a kada se preklope i nasloni stražnjih sjedala raste do 1081 litra.

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nova Corsa koristi Multi-Energy Concept, odnosno konstruirana je na zajedničkoj PSA modularnoj platformi (Common Modular Platform ili CMP), kao i spomenuti novi Peugeot 208 ili DS3 Crossback. Ova je platforma posebna po tome što se koristi kao osnova i za električni pogon, ali i za konvencionalne motore. Najlakša verzija modela nove generacije čak je lakša i od magične granice od 1000 kilograma, i to u najslabijoj verziji Corse snage 75 KS i sa 5-brzinskim ručnim mjenjačem.

PSA modularna CMP platforma

PSA modularna CMP platforma

Izvor: Promo fotografije / Autor: PSA Group

Masa peterovratne te najslabije verzije bez vozača iznosi svega 980 kg. U usporedbi s prethodnim modelom ta je modelska varijanta korisnih 108 kg lakša. To je ušteda u masi od oko 10 posto usprkos činjenici da je novi model slične dužine kao i prethodna generacija. Sama temeljna konstrukcija karoserije je oko 40 kg lakša, a vrlo kompaktni trocilindrični motori imaju oko 15 kg manje od četverocilindričnih agregata prethodne generacije. Aluminijski poklopac motora također štedi 2,4 kg u usporedbi s manjim poklopcem motora prethodnog modela načinjenim od čelika. I sjedala su stavljena na dijetu: optimizirana struktura sjedala štedi dodatnih 10 kg. A, o dizajnu nove generacije ne treba trošiti riječi, dovoljno je pogledati slike nove Corse. Naravno, naša testna verzija Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8 teška je s vozačem 1165 kg, to je naravno više od navedene 'magične granice od 1000 kg', ali i ovih 165 kg iznad toga je izuzetno prihvatljiva brojka.

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Izvana, naša testna Corsa u GS Line opremi doista se čini sportskom, ali ne pretjerano razmetnom, nema tu nekih posebnih oznaka razine opreme u vidu npr. GS Line natpisa. Svejedno, vanjski dizajn diskretno uključuje sportske detalje na prednjem i stražnjem odbojniku, integrirani stražnji krovni spojler, ali i kromirani završetak ispušne cijevi, kao i efektne kotače koji obuhvaćaju aluminijske felge, 7.0 x 17 (Dizajn 2), sa po 5 dvostrukih krakova s dijamantnim sjajem (sjajni crni) te niskoprofilne gume dimenzija 205/45R17. Bez pretjerivanja, ovo je najljepši dizajn Corse ikada.

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

U novoj Opel Corsi ugrađene su nove tehnologije i pomoćni sustavi koje su karakteristični za vozila viših klasa. I to se vidi iz svakog detalja. Naša testna verzija je imala opcijski 'Paket Sight & Light', koji uključuje Sustav brisača vjetrobrana (impulsni, osjetljiv na vlagu), Automatsko upravljanje prednjim svjetlima, Elektrokromatski unutarnji retrovizor. Uz to, iako su u GS Line razini opreme uključena ECO LED prednja svjetla, naša je testna verzija imala i opcijska Matrix LED prednja svjetla s LED DRL (Daytime Running Lamp) dnevnim svjetlima.

U serijskoj opremi razine GS Line uključen je i Paket NCAP: Prepoznavanje prometnih znakova (napredniji sustav), Upozorenje na umor vozača ('vrijeme za kavu': upozorenje za odmor nakon 2 sata vožnje), Kočenje radi izbjegavanja i ublažavanja sudara pri malim brzinama, Detekcija pješaka. Dodan je i opcijski Paket s kamerom za pregled straga: Panoramska kamera s pregledom straga (180°), Parkirni senzori (ultrazvučni), prednji i stražnji, Električno podesivi vanjski retrovizori (električno preklapanje, grijani), Upozorenje na bočni mrtvi kut. Tu je i opcijski Zimski paket: Upravljač s ravnim donjim dijelom (koža, 3 kraka, koža s obrubom srebrne boje), IRC, tempomat i ograničenje brzine, Grijanje prednjeg vozačkog i suvozačkog sjedala (3 stupnja), Grijanje upravljača.

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Tu su i pomoćni sustavi poput pomoći pri prepoznavanju prometnih znakova ili automatski tempomat, kao i bočna zaštita kontrolirana senzorima, koji donose znatno povećanje sigurnosti. Potonja značajka upozorava ako postoji mogućnost da bočni dijelovi vozila dođu u kontakt s preprekama (npr. stupićima, zidovima) tijekom manevriranja pri brzini manjoj od 10 km/h. Nadalje, tu je pomoć pri držanju prometne trake koji ima svoju premijeru s Corsom. Ako sustav prepozna nenamjeran izlazak iz vozne trake, upozorava o tome vozača bljeskanjem i blagom korekcijom upravljača. Doista je pohvalna razina razina aktivne i pasivne sigurnosti koja je prisutna u našem testnom vozilu, i zapravo će vam trebati neko vrijeme da se upoznate sa svim ovim sustavima.

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

GS Line oprema našoj testnoj Corsi omogućuje da njena unutrašnjost dobije sportski štih prednjim sportskim sjedalima, koja su dobro profilirana i presvučena tkaninom u Marvel crnoj boji s efektom premium kože u Mistral boji, te elementima u Signal crvenoj boji s prošivima Dark Titanium. Tu su i aluminijske sportske papučice i efektna crna stropna obloga. Općenito, unutrašnje uređenje je prilično efektno s nadzornom pločom kojom dominiraju sivo-crni tonovi i sjajna crvena linija koja se prostire od desnih do lijevih vrata, a u sredini je dojmljiva instrumentna ploča s kombinacijom analogno-digitalnih instrumenata s crnom podlogom i crvenim kazaljkama. Ono što nedostaje u našoj testnoj Corsi je zatvorena kutija na središnjoj konzoli, koja bi mogla koristiti kao spremište sitnijih potrepština, ali i kao naslon za ruku vozača i suvozača. Nedostaje i zatvoreni prostor ispred samog mjenjača, neposredno ispod praktično riješene kontrole klime.

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Svakako treba spomenuti da su vozači i putnici u novoj Corsi dobro povezani i zabavljeni zahvaljujući informacijsko-multimedijalnim sustavom, koji se satoji od središnje postavljenog dodirnog zaslona u boji dijagonale 17,8 cm (7 inča) i Mirrorlink funkcije, s ugrađenom navigacijom (NAC). Tu je i audio sustav sa 6 zvučnika (2 zvučnika u prednjim vratima, 2x tweeter sprijeda, 2x širokopojasni u stražnjim vratima), Digitalni audiosustav DAB.

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Naša Corsa Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8 ima srednje jaki trocilindrični benzinski turbo motor i izravnim ubrizgavanjem ('Motor godine 2015. – 2018.'), zapremine 1,2 litre. Taj posve aluminijski motor omogućuje snagu od 100 KS (74 kW), najvećeg okretnog momenta od 205 Nm pri 1750 okr./min. Naša verzija Corse je imala opcijski osmerostupanjski AT8 automatski mjenjač, poznat iz PSA Grupe. Opel kaže da prilagodljivi programi promjene stupnjeva prijenosa i tehnologija Quickshift predstavljaju revolucionarne značajke u tržišnom segmentu u kojem je pozicionirana Corsa: vozači mogu sami mijenjati stupnjeve prijenosa pomoću polugica na upravljaču. I doista, ako smo pri prvoj vožnji novom Corsom u prosincu pomislili da je 8 brzina automatskog mjenjača možda malo i previše (na motoru 130 KS), sada smo se uvjetili da je ovaj mjenjač i sa 100 KS sasvim precizno uparen i adekvatan. Općenito, velika učinkovitost i živahne performanse koje su karakteristične za nove benzinske motore Corse u GS Line opremi s AT8 mjenjačem dovedeni su na razinu više. U vozačkom modu Sport dobili smo više sportskog osjećaja, direktnosti volana. Kao i specifičan sportski odziv na gas i naglašeni zvuk motora. Interno trenje i gubici uslijed trenja smanjeni su na minimum. I turbopunjač odmah reagira i stvara jak okretni moment već kod niskog broja okretaja. Naša testna verzija ubrzava od 0 od 100 km/h za oko 10,8 sekundi (ručni 6-brzinski mjenjač 9,9 sekundi) uz najveću brzinu od 192 km/h (ručni 194 km/h).

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Prema podacima proizvođača, ovaj motor sa 100 KS prema NEDC-u kombinirano troši 4,3 – 4,5 l/100 i emitira kombinirano 99 g/km CO2. Naravno, ova GS Line izvedba će vas svakako 'navući' na malo oštriju sportsku vožnju, a tada su te vrijednosti, barem u gradskoj vožnji, nešto iznad prosjeka.

U vožnji se osjeti krutost nove konstrukcije karoserije i platforme, ali i njezin ovjes, koji posebno uz ove dimenzije kotača omogućuje našoj Corsi da izvrsno leži u zavojima. Sve četiri disk kočnice odlično funkcioniraju i primjereno zaustavljaju našu Corsu u trenu. Zapravo, naša Corsa GS Line je prilično zabavan mali sportaš s kojim ćete posebno uživati u vožnji. A, niti njezin dizajn nije za zanemariti, pa je opći dojam izvrstan.

Za kraj, naša testna verzija Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8 sa svim davanjima i opcijama stoji 161.025 kn.

  • +24
  • +21

Opel Corsa GS Line 1.2 Turbo 100 AT8

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!