HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Osvježeni Opel Crossland stigao i kod nas: Ugodno iznenađenje u B-segmentu subkompaktnih crossovera

29.01.2021 u 14:45

Bionic
Reading

Opel je osvježeni Crossland definirao kao funkcionalan i prostran obiteljski crossover, s izvanrednom svestranošću interijera uz izvrsnu učinkovitost pogonskih sklopova

Opel je na praktičnoj prezentaciji predstavio svoj osvježeni subkompaktni crossover/SUV B-segmenta Crossland, koji je nakon skoro 4 godine na tržištu dobio osvježen izgled izvana i iznutra. I da, Crossland sada više nema oznaku 'X' pored svog imena, a njemački ga je proizvođač svijetu predstavio početkom mjeseca listopada prošle godine. Opel je, sada u sklopu Stellantisa, četvrtom po veličini svjetskom proizvođaču automobila svoj Crossland smjestio između svojih crossover/SUV modela Mokke i Grandland X-a.

Na domaćoj premijeri smo se imali prilike upoznati s tri modela novog Crosslanda: bezinskom verzijom motora 1.2T 110 KS s ručnim mjenjačem MT-6 razine opreme Ultimate i 1.2T 130 KS AT-6 (automatski mjenjač) opreme GS Line+, kao i jačom dizelskom verzijom 1.5D 120 KS AT-6 (automatski mjenjač) razine opreme Ultimate.

Vanjski dizajn i dimenzije Crosslanda

Neki će se pitati nije li novi Crossland zapravo izravni konkurent novoj Mokki, s obzirom na veličinu koja pripada istom segmentu vozila i dijelom u dizajnu, no Opel je Crosslandu namijenio ponešto drugačiju ulogu definirajući ga kao funkcionalog i prostranog obiteljskog crossovera, s izvanrednom svestranošću interijera uz izvrsnu učinkovitost pogonskih sklopova. S druge strane Mokka je automobil koji spada u nišu ekspresivnih, urbanih lifestyle crssovera bogatih mogućnosti personalizacije, ali osim što ima benzinske i dizeske motore, Mokka ima i potpuno električnu verziju. Pogledom na njihov oblik i linije karoserije odmah je vidljivo da je kod Crosslanda zadržana njegova prostranost.

Dimenzije novog Crosslanda, koji je temeljen na PF1 paltformi Grupe PSA, su sljedeće: dužina 4217 mm (4229 mm sa zaštitom podvozja), širina 1825 mm (1976 mm s otovrenim retrovizorima), visina 1605 mm, međuosovinski razmak 2604 mm. Vozači koji vole dinamičniju, sportskiju vožnju mogu uživati u dalje razvijenoj šasiji sa znatno poboljšanom dinamikom vožnje. Opelovi inženjeri u Rüsselsheimu odabrali su i podesili nove opruge i amortizere za McPherson ovjes prednje osovine i osovinu torzijskih greda straga. Uz to, upravljanje je optimizirano za bolji osjećaj kad je riječ o težištu vozila i povećanu preciznost upravljanja. U kombinaciji, šasija Crosslanda, prema Opelu, nudi savršenu ravnotežu udobnosti i okretnosti.

Nakon nove generacije Mokke predstavljene krajem rujna 2020., Crossland sada također nosi atraktivno novo lice marke. Novi 'Vizor' Opel Crosslanda čini njegov prednji izgled nepogrešivim i proteže se preko cijelog prednjeg dijela vozila ispod razine poklopca motora, čineći ovaj crossover/SUV vizualno širim. I doista, ono što vam prvo upada u oči jest doista njegov naizgled jednostavan, ali pametno dizajniran prednji kraj s manje vidljivih elemenata. I da, prednja strana izgleda kao da je izrađena od jednog dijela. Legendarni Opel 'Blitz' simbol munje lijepo se ističe na glatkoj crnoj povezujućoj površini novog Vizora, koji će obilježiti sve nove Opelove modele u daljnjem tijeku 2020-ih, a u budućnosti će kombinirati dodatne vrhunske tehnologije.

Straga, tamno obojena stražnja svjetla još više ističu karakteristični Opelov dizajn svjetala. Vrata prtljažnika u crnoj boji s visokim sjajem (dostupna zajedno s crnim krovom) čine novi Crossland širim i snažnijim. Novost su i prednja i stražnja zaštita potkonstrukcije (obojena srebrnom bojom u vrhunskoj opremi Ultimate), LED svjetla za maglu (s kromiranim dekorom u modelima Ultimate i Elegance), kromirani pragovi vrata za modele Ultimate i elegantni naplatci od lakih legura. Osim u ulaznoj razini Crosslanda svi su ostali modeli s prednjim LED svjetlima.

Novi 16-colni naplatci dostupni su u srebrnoj, dvobojnoj crnoj boji visokog sjaja ili čisto visokoj sjajnoj crnoj boji, a 17-colni naplatci dostupni su u dvobojnoj crnoj boji visokog sjaja ili crnoj boji visokog sjaja. Standardna dimenzija kotača od 16-cola obuhvaća i gume dimenzija 195/60R16. Na sva tri naša modela s prezentacije bili su sa 17-colnim alu-naplatcima s dimenzijama guma 215/50R17.

Unutrašnjost osvježenog Crosslanda

Ulaskom u kabinu Crosslanda primjećuje se korak naprijed u kvaliteti i dizajnu uređenja, a vozačka instrumentna grupa, iako već viđena u nekim drugim Opelovim modelima poput nekih modela Corse ili Grandlanda X, je kombinacija analogno-digitalnih instrumenata s crnom podlogom i crvenim kazaljkama. Središnji LCD zaslon u boji je veličine 3,5 inča i pruža vozaču potrebne parametre vozila. Standardni srdišnji ultimedijski zaslon je standardne veličine 7 inča, a u našim modelima s prezentacije smo imali Multimedia Navi Pro infotainment sustav koji uključuje glasovnu kontrolu s 3D navigacijom i 8-inčnim dodirnim zaslonom.

Putnici u novom Crosslandu su uvijek optimalno povezani sa svojim digitalnim okruženjem. Multimedijski uređaji mogu se povezati na Apple CarPlay i Android Auto. Kompatibilni pametni telefoni mogu se bežično puniti induktivno tijekom rada. Uz to, Crossland opcionalno nudi uslugu 'OpelConnect'. Navigacija LIVE s informacijama o prometu u stvarnom vremenu i trenutnim cijenama goriva, kao i izravna veza s pomoći u kvaru i hitnim pozivima, čini putovanje još opuštenijim.

Velikodušan osjećaj prostora i prvoklasna AGR ergonomska sjedala s certifikatom AGR (Aktion Gesunderback e.V. ili kampanja za zdravija leđa) za vozača i suvozača sprijeda (po čemu su moderna Opel vozila jako prepoznatljiva) čine Crossland idealnim za mladu obitelj čak i za duga putovanja. Crossland se može pohvaliti visokom razinom varijabilnosti. Klupa stražnjih sjedala može se podijeliti u omjeru 60/40 i može se pomicati po dužini do 150 milimetara. Kao rezultat, volumen prtljažnika u kratkom vremenu raste s 410 na 520 litara, što je vrhunski rezultat u ovoj klasi vozila. Ako su stražnja sjedala u potpunosti preklopljena, mjesta ima čak 1255 litara.

S novom GS Line+ opremom sada je na raspolaganju ekstra sportska oprema. Ova razina opreme uključuje crne 17-colne alu naplatke, crni krov, ergonomska sjedala s certifikatom AGR za vozača i suvozača, LED stražnja svjetla i krovne šine.

Napredna tehnologija osvjetljenja i inovativni sustavi pomoći

S brojnim vrhunskim sustavima pomoći u Opel Crosslandu putovanja su još opuštenija i sigurnija. Prilagodljiva full-LED prednja svjetla sa svjetlima u zavojima, podrškom za duga svjetla i automatskom kontrolom dometa prednjih svjetala osiguravaju najboljeu vidljivost čak i u mraku. Neki od najvažnijih sustava pomoći novog Opel Crosslanda su: Head-up zaslon - projicira najvažnije podatke o brzini, navigaciji i sustavima pomoći izravno u vozačevo vidno polje; Upozorenje na prednji sudar s automatskim kočenjem u nuždi i otkrivanjem pješaka aktivno je od 5 km/h. Nadgledanje udaljenosti od vozila ispred, ako se vozilo prebrzo približi vozilu ispred ili pješaku, vozač se o tome obavještava tonom upozorenja i porukom na zaslonu s informacijama o vozaču. Ako postoji rizik od sudara, priprema se sustav kočenja i, ako je potrebno, pokreće se kočenje u nuždi kako bi se smanjile posljedice mogućeg sudara. Pri brzinama manjim od 30 km/h, vozilo se potpuno zaustavlja, a između 30 i 85 km/h sustav smanjuje brzinu udara za maksimalno 22 km/h. Vozač mora neovisno kočiti preko ovog praga.

  • +56
Opel Crossland - hrvatska premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Nadalje, tu su: Pomoćnik za traku (Lane Departure Warning) upozorava vas ako nenamjerno napustite traku pri brzinama većim od 60 km/h s tonom upozorenja i lampicom indikatora na zaslonu s informacijama o vozaču. Otkrivanje pospanosti (Driver Drowsiness Alert) otkriva znakove moguće pospanosti vozača na temelju ponašanja upravljača i vremena vožnje te izdaje vizualno i zvučno upozorenje u tri faze.

Panoramska kamera za vožnju unatrag (Panorama Rear View Camera) od 180 stupnjeva prikazuje cijelo područje iza vozila i podupire vožnju unatrag smjernicama za upravljanje na zaslonu u boji infotainment sustava. Prošireni automatski pomoćnik za parkiranje prepoznaje prikladna parkirna mjesta i automatski ih usmjerava prema van i van. Vozač mora upravljati samo zupčanicima i pedalama.

Upozorenje na mrtvi kut (Side Blind Spot Alert) na oba vanjska ogledala (aktivno između 12 i 140 km/h). Prepoznavanje prometnih znakova (Automatic Park Assist) prikazuje ograničenja brzine i njihovo ukidanje odgovarajućim prometnim znakovima na zaslonu s informacijama o vozaču. Inteligentni regulator brzine i ograničivač brzine (Cruise control with speed limiter), zajedno s prepoznavanjem prometnih znakova, omogućuje brzo podešavanje brzine. Tu je i Hill Descent Assist – sustav spuštanja niz brdo, koji funkcionira pri vožnji unaprijed, kao i unatrag. Aktivan i kada je vozilo u 'leru' (nije u brzini), a na raspolaganju od 3 to 30 km/h.

Crossland će od proljeća nuditi i funkciju IntelliGrip, prilagodljivom kontrolom proklizavanja iako pogon i dalje ostaje na prednja dva kotača. Sustav nudi optimalan prijenos snage na asfaltu, šljunku ili u zimskim uvjetima na cesti. IntelliGrip za to ima spremnih pet načina vožnje: Normal, Snow, Mud, Sand i ESP OFF. Ali, o tom sustavu više kad ga isprobamo uživo.

Pogonski sklopovi novog Crosslanda

Novi Opel Crossland na izbor ima učinkovite benzinske (trocilindrični) i dizelske (četverocilindrični) motore zapremine 1,2 i 1,5 litara. I benzinski motori sa 83 KS (61 kW), 110 KS (81 kW) te 130 KS (96 kW) i dizelski motori sa 110 KS (81 kW) i 120 KS (88 kW) zadovoljavaju stroge Euro 6d emisijske standarde.

Opel Crossland 1.2T 130 KS AT-6 GS Line+

Mi smo isprobali dvije verzije motora, a prvi je na redu bio Crossland GS Line+ s benzinskim turbo motorom 1.2T snage 130 KS (96 kW), najvećeg okretnog momenta od 230 Nm pri 1750 okr./min. Ovaj model je uparen sa automatskim mjenjačem AT-6. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 10,2 sekundi, a krajnja brzina mu je 198 km/h. Opel navodi podatke o potrošnji u kombiniranim uvjetima od 6,4-6,1 l/100 km (WLTP), emisije CO₂ u kombiniranim uvjetima od 113-112 g/km (WLTP).

U vožnji ovaj je model primjereno tvrdog ovjesa, koji svojih 130 KS jako lijepo prenosi na podlogu. Nove postavke upravljača nude unaprijeđenu preciznost, bolji osjećaj u 'centru', a 'težina', odnosno otpor upravljača je prilagođen novim postavkama amortizera. Automobil nudi više samopouzdanja pri vožnji autocestom i kroz zavoje, i bez obzira na izostanak funkcije IntelliGrip prianjanje na snijegom prekrivenu makadamsku podlogu je na visini. Sjedala presvučena kožom su jako udobna, a trokrako kožnato kolo volana lijepo leži u rukama. Težina ovog vozila je s vozačem 1366 kg.

Opel Crossland 1.5D 120 KS AT-6 Ultimate

Drugi model koji smo isprobali je bio s jačim četverocilindričnim 1,5-litrenim dizelskim motorom snage 120 KS (88 kW), najvećeg okretnog momenta od lijepih 300 Nm pri 1750 okr./min. Ovaj model je uparen sa automatskim mjenjačem AT-6. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je 11,5 sekundi, a krajnja brzina mu je 183 km/h. Opel navodi podatke o potrošnji u kombiniranim uvjetima od 5,2-4,9 l/100 km (WLTP), emisije CO₂ u kombiniranim uvjetima od 136-128 g/km (WLTP).

U vožnji, dizelski motor nudi više okretnog momenta i pruža vam gotovo potentniji osjećaj od najjačeg turbobenzinca. Njjegova oprema uključuje i izvrsna sjedala presvučena Alcantara materijalom. Iako je ubrzanje nominalno preko 11 sekundi to se ne osjeća u praktičnoj vožnji, a niti se ne čuje pretjeran zvuk motora ispod haube. Automobil jako lijepo leži na podlozi, bez obzira je li riječ o autocesti ili regionalnim prometnicama. Težina ovog modela je s vozačem 1361 kg.

Što se cijena tiče Opel u Hrvatskoj nudi za početak prodaje Crossland EDITION 1.2 83 KS MT6 s bogatom opremom po cijeni od 133.300 kn i jamstvo od 2+2 godine (120.000 km). Jači benzinac EDITION 1.2 110 KS MT6 stoji po posebnoj Launch ponudi s izuzetno bogatom opremom po cijeni od 126.900 kn, a u toj cijeni je ušteda od 28.840 kn ako bismo zbrojili cjelokupnu opremu.