HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Nova Opel Mokka je stigla u Hrvatsku; novi vizualni identitet i sloboda izbora motora

22.10.2020 u 16:00

Bionic
Reading

Ovaj crossover je prvi Opel koji je dostupan kao baterijski potpuno električni model, kao i s vrlo učinkovitim motorima sa unutarnjim izgaranjem od samog izlaska na tržište, odnosno od početka postupka narudžbi

Opel je prije točno mjesec dana javnosti predstavio drugu generaciju urbanog crossovera Mokka, a niti mjesec dana nakon svjetske premijere ovaj prilično zanimljiv model je stigao i na naše tržište. Saznali smo i cijene za sve modele Mokke, a očekuje se da će prve isporuke u Hrvatskoj uslijediti u prvom kvartalu 2021 (veljača-ožujak).

Potpuno nova Mokka je prvi Opelov model koji nosi novo lice marke, Opel Vizor ('vizir' na hrvatskom) . To je prvi model s redizajniranim Opel 'Blitzom' vodoravnim simbolom munje i središnjim poravnanjem naziva modela na stražnjoj strani. Prvi je upotrijebio Pure Panel kako bi vozač uronio u novi potpuno digitalni kokpit. I to je prvi Opel koji je dostupan kao baterijski potpuno električni model pod nazivom Mokka-e, kao i s vrlo učinkovitim motorima sa unutarnjim izgaranjem od samog izlaska na tržište, odnosno od početka postupka narudžbi.

Vanjski dizajn: prvi model s Opel Vizorom i potpuno digitalnom Pure pločom

Nova Opel Mokka impresionira savršenim proporcijama i preciznošću do najsitnijih detalja. Kratki prevjesi i široki stav tipični su za hrabar, čist izgled samo 4,15 metara kompaktnog peterosjeda. Najupečatljivija značajka pogleda sprijeda je nepogrešivi Opel Vizor. Kao i kod potpuno zatvorene integralne kacige, i na novo Opelovo lice postavljen je zaštitni vizir, koji neprimjetno integrira masku vozila, LED farove i novoprojektiranu Opelovu munju koja je u središtu. Jasna slika i straga: ime Mokka prvi se put pojavljuje na samopouzdan način u središtu vrata prtljažnika i potpuno je novo poput cijelog automobila - s posebno dizajniranim fontom koji na tehnički, tekući, živahni način oblikuje riječ 'Mokka'.

Unutrašnjost kabine

Interijer odražava ovu jasnu filozofiju: novi vodoravni Opel Pure Panel integrira dva širokozaslonska zaslona i usredotočen je na najvažnije; izostavljeni su svi uznemirujući optički podražaji. Za razliku od kokpita koji su inače djelomično preopterećeni, Pure Panel karakterizira jedinstveno jasan dizajn. Jasno je strukturiran i može se razumjeti na prvi pogled. Opelovi dizajneri pridavali su veliku važnost digitalnom pročišćavanju. Kako bi skrenuli punu pozornost na prometnu situaciju, osigurali su intuitivan rad sustava. Najvažnijim funkcijama i dalje se može upravljati preko upravljačkih gumba bez potrebe za kretanjem kroz druge podizbornike.

Vozači i putnici u novoj Mokki su dobro umreženi i zabavljeni širokom ponudom info-zabave. Radio BT, koji je standardni u početnoj verziji, ima potpuno digitalni 7-inčni zaslon (17,8 cm) s informacijama za vozača i, poput multimedijskog radija i multimedijskog navigacijskog sustava, 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir u boji. Vrhunski sustav Multimedia Navi Pro nudi 10-inčni zaslon (25,4 cm) u boji visoke razlučivosti; zaslon s informacijama vozaču ovdje se proteže preko 12 inča (30,5 cm). Monitori su integrirani u Opelov novi Pure Panel i idealno pozicionirani prema vozaču. Kompatibilni pametni telefoni mogu se bežično puniti bežičnim punjenjem.

Ponudu za dobar osjećaj zaokružuju tipična Opelova sjedala. Za novu Mokku mogu se naručiti sportska Alcantara i klasično lijepa kožna unutrašnjost, koji se ne očekuju u vozilu B segmenta. Kruna svega su grijana kožna udobna sjedala s perforiranim navlakama i masažnim funkcijama za vozača.

Sloboda izbora: električna baterija ili ultra moderni motori s unutarnjim izgaranjem

Nije samo dizajn nove Mokke ono što pokazuje da je pridošlica puna energije. Isto se odnosi i na opcije pogona. Kupci Opela prvi put mogu birati između Mokka-e s baterijom i Mokke s visoko učinkovitim motorima sa unutarnjim izgaranjem već na početku postupka narudžbe. Modularna višeenergetska CMP platforma PSA Grupe omogućuje ovu raznolikost.

Opel kaže da vožnja u Opel Mokka-e 'kombinira vožnju bez emisija i izvanredno iskustvo vožnje'. Elektromotor u stanju mirovanja isporučuje 100 kW (136 KS) i 260 Nm maksimalnog okretnog momenta, a trenutačni odziv, okretnost i dinamičnost su njegova izvanredna svojstva. Vozač može birati između tri razine vožnje Normal, Eco i Sport. S baterijom od 50 kWh, do 324 kilometara može se preći čisto električno prema WLTP ciklusu. Punjenje je za Mokku-e potpuno jednostavno. Nova Mokka-e pripremljena je za sve mogućnosti punjenja, od jednofaznog do trofaznog punjenja s 11 kW (u Njemačkoj je serijski ugrađeni trofazni punjač od 11 kW), a također ima 8-godišnje jamstvo (160.000 kilometara) za bateriju. Da bi putovanje u novom Opel Mokka-e bilo još opuštenije, OpelConnect, aplikacija myOpel i Free2Move Services, marka mobilnosti Groupe PSA, nude posebna rješenja za električna vozila. Oni se mogu koristiti vrlo jednostavno i jasno putem aplikacija.

Osim toga, kupci mogu birati između novih, moćnih i ekonomičnih benzinskih i dizelskih motora. Najsuvremenije trocilindrične benzinske jedinice s rasponom snage od 100 KS (74 kW) do 130 KS (96 kW) kombiniraju ekonomičnu potrošnju goriva s puno užitka u vožnji (potrošnja goriva prema NEDC: gradska 5,9-4,4 l/100 km, izvangradska 4,2-3,4 l/100 km, kombinirano 4,8-3,8 l/100 km, 111-100 g/km CO₂). Minimizirani gubici uslijed trenja također doprinose vrhunskim performansama s malom potrošnjom. Turbopunjači razvijaju veliki okretni moment čak i pri vrlo malim brzinama. Mjenjač je vrhunski ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i 8-brzinski automatski s tehnologijom Quickshift i polugicama na kolu volana za ručno mijenja nje stupnjeva prijenosa.

Što se tiče dizelskog pogona, na raspolaganju je četverocilindični 1,5-litreni turbo motor snage 110 KS (81 kW), najvećeg okretnog momenta od 250 Nm. Njegovo ubrzanje od 0 do 100 km/h je 10,8 sekundi, a krajnja brzina 190 km/h.

Svim varijantama Mokke zajedničke su: smanjena masa vozila, pa nova Mokka teži i do 120 kilograma manje od svog prethodnika, a osim toga povećana je krutost karoserije. Prednosti su očite: nova Mokka troši znatno manje i svojom je pokretljivom i izravnom reakcijom jako zabavna u vožnji.

Matrix IntelliLux LED svjetla, vrhunski sustavi pomoći i praktičnost

Nova Mokka nastavlja Opelovu tradiciju otvaranja inovativnih tehnologija iz viših klasa vozila širokom krugu kupaca. To prije svega pokazuje prilagodljivo i stoga bez odsjaja matrično svjetlo IntelliLux LED® s ukupno 14 elemenata, što je jedinstveno u ovoj klasi. Postoje i brojni vrhunski sustavi pomoći. Portfelj se kreće od standardnog sustava upozorenja na prednji sudar s automatskim kočenjem u nuždi i otkrivanjem pješaka do otkrivanja pospanosti vozača, pomoći u zadržavanju traka i inteligentnog tempomata i limitatora brzine. Ponudu mogu nadopuniti sustavi kao što su Automatic Speed Assist ACC (prilagodljivi tempomat) sa Stop & Go funkcijom za automatske mjenjače, Active Lane Keeping Assist, Automatic Parking Assist, bočna zaštita, upozorenje na mrtvi kut i panoramski pogled od 180 stupnjeva kamere za vožnju unatrag.

Nova Opel Mokka već je dobro opremljena po početnoj cijeni. Čak i u osnovnoj verziji, a to je model Mokka Edition s 1,2-litrenim trocilindričnim turbo-benzinskim motorom snage 100 KS (74 kW) u kombinaciji sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem. Njegova preporučena maloprodajna cijena je 135.000 kn, a standardno je opremljen LED svjetlima, klima-uređajem, 7-inčnom digitalnom instrumentnom pločom te 7-inčnim multimedijalnim zaslonom u boji, aktivnim tempomatom, kožnim upravljačem, 4 električna prozora, električnom parkirnom kočnicom, sustavima pomoći vozaču (prepoznavanje znakova ograničenja brzine, upozorenje na opasnost od sudara, aktivno držanje trake). Tu su i standardni alu-naplatci veličine 16 cola. Opel nudi i standardno jamstvo u trajanju od 4 godine.

Zanimljiv i prilično jednostavan izračun doplatnog sustava tako pokazuje da se na cijenu ulaznog modela Mokka Edition 100 KS MT6, uz doplatu od 8900 kn može dobiti snažniji model sa 130 KS i MT6 ručnim mjenjačem. Za one koji više vole automatski AT8 mjenjač doplata na osnovni model e 24.200 kn. Za ljubitelje dizelskog motora treba reći da njegova cijena kreće od 159.200 kn.

Nova potpuno električna Opel Mokka-e nulte emisije dostupna je već od 231.300 kn. Uz primjenu lokalnih poticaja od 70.000 kn cijena može biti i niža i iznositi umjerenih 161.300 kn.

  • +57
Opel Mokka i Mokka-e - hrvatska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Za Opel Boris Kovačev / CROPIX