test

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Opel Astru GS Line 1.2: Odličan motor, sjajna oprema

03.04.2020 u 07:44

Bionic
Reading

GS Line verzija u vožnji se ponaša izvrsno, motor je dovoljno elastičan, a opcijsko dinamično podvozje krase čvršći amortizeri, izravnije upravljanje i već dobro poznata Watts veza na stražnjoj osovini

Ovaj tjedan smo na testu imali Opel Astru GS Line F1.2SHT MT6, a radi se o osvježenoj peterovratnoj hatchback izvedbi s benzinskim 1,2-litrenim turbo motorom snage 130 KS i 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Peta je to generacija modela Astra, koja je 2015. svoju premijeru imala na autosalonu u Frankfurtu. Potpuno nova Astra, prije sada već gotovo pet godina, bila je zadnji model osmišljen i proizveden pod okriljem europske podružnice General Motorsa (GM). U proljeće 2017. Opel je preuzela francuska PSA Grupa i zaključila da ovom modelu trebaju novi motori, prije svega zbog zadovoljavanja strogih kriterija emisija CO2.

Obnovljena Astra, koja je svoju premijeru pred publikom imala na IAA u Frankfurtu u rujnu prošle godine, prema svemu sudeći neće se još dugo proizvoditi u današnjem obliku. Naime, 2021. dolazi, a službeno je već najavljeno, potpuno nova generacija koja će biti na platformi PSA Grupe. Postojeći model Astre temeljen je još na GM-ovoj D2XX fleksibilnoj platformi, koja je razvijena još u kolovozu 2012. godine, a najvećim dijelom razvio ju je upravo Opel u njemačkom Rüsselsheimu, tada još pod General Motorsom.

Već smo i kod karavanske Sports Tourer verzije rekli da je današnja Astra doživjela dobrodošlo osvježenje, ne toliko izvana ili u unutrašnjosti, već u dijelu koji se odnosi na motore. I oni su u svim verzijama, benzinskim i dizelskim, sada isključivo trocilindrični. Novi su i mjenači, no o tome nešto kasnije.

Vratimo se na vanjski dio obnovljene Astre: prvo što se može uočiti jest nova rešetka hladnjaka, sada s jednim kromiranim vodoravnim elementom koji vodi prema prednjoj oznaci marke. Prednja fronta ima veće utore za maglenke (na našem testnom modelu nisu bile ugrađene) i redizajnirane usisnike zraka. No stražnji dio ostaje kakav je i bio. Kako bi smanjili otpor zraka i time dodatno utjecali na nižu potrošnju goriva, Opelovi inženjeri su pronašli nova rješenja. Tako je zahvaljujući optimiziranom poklopcu odjeljka motora, posebnom poklopcu za rešetku, u kojem se svaki gornji i donji dio automatski i neovisno otvara te zatvara i poboljšava protok zraka na podvozju, vrijednost koeficijenta otpora (cw) je smanjena na 0,25 na Sports Toureru, a na hatchbacku s petero vrata na 0,26.

Naša testna peterovratna hatchback verzija dimenzija je: duljina 4370 mm, širina 1871 mm (bez vanjskih ogledala), visina 1485 mm, dok joj je međuosovinski razmak 2662 mm. U usporedbi s karavanskom Sports Tourer verzijom, hatchback je kraći za 332 mm te niži 25 mm, no međuosovinski razmak im je identičan. Kapacitet prtljažnog prostora je 370 litara (ISO 3832), a kada se spuste nasloni drugog reda sjedala u omjeru 40/60 u standardnoj verziji (u omjeru 40/20/40 kod opcijske verzije FlexFold) i do 1210 litara. Težina praznog vozila uključujući i vozača je 1280 kg s 1.2 Turbo Start/Stop benzinskim motorom sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem. Naša testna verzija ima nosivost 525 kilograma.

Već smo napomenuli da u unutrašnjosti kabine osvježene Astre, na prvi pogled, čini se nema većih promjena, no pažljivije gledajući uočava se nova instrumentna ploča. Ona je je samo djelomično digitalizirana i prikazuje tri okrugla instrumenta, od kojih je digitalan samo središnji brzinomjer, kao i s lijeve strane temperatura ulja motora te s desne strane pokazivač napona u Voltima. Brojač okretaja, mjerač razine goriva, te mjerač temperature rashladne tekućine još su uvijek analogni. Nama je ovo rješenje u Astri prilično zanimljivo i, rekli bismo, možda čak i bolje nego u slučaju potpuno digitalizirane instrumentne ploče. I sve djeluje moderno i elegantno. Po nama, nema kao kod mnogih današnjih proizvođača onih često vrlo sićušnih digitalnih pokazatelja svega i svačega, koji se ili teško iščitavaju ili su pri jakom dnevnom svjetlu prilično teško raspoznatljivi.

Tu je i opcijski Paket Navi 3, koji uključuje Multimedia Navi Pro s 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir, kojim se može upravljati glasovnom kontrolom i dolazi s Opelovim povezanim uslugama, a dobrodošla je i jednostavnost uporabe. Tu je i prijenosni induktivni punjač za bežične uređaje, stražnja kamera (digitalna), pomoć pri parkiranju sprijeda i straga (napredna). Omogućene su informacije o prometu u stvarnom vremenu, ažuriranja mrežnih karata i prediktivna navigacija. U serijskoj opremi je Opel Eye prednja kamera s 5 funkcija (pomoć pri držanju trake, upozorenje na mogući frontalni sudar, kočenje pri malim brzinama radi izbjegavanja sudara, pokazatelj udaljenosti spram vozila ispred, pomoćnik za prepoznavanje prometnih znakova).

Naša testna verzija GS Line imala je i opcijski paket Matrix, što uključuje sjajna Matrix LED prednja svjetla s automatskom kontrolom dinamike, LED stražnja svijetla, dodatno zatamnjena stražnja stakla. Opcijski Paket Dynamic Premium uključuje električnu parkirnu kočnicu, ali i alu-naplatke 17 X 7.5, s gumama dimenzija 225/45R17. Tu su i izvrsna opcijska AGR kožnata ergonomska sjedala Leather Siena II, Jet Black, za vozača i suvozača s električnim podešavanjem vozačkog sjedala u 6 smjerova, masažom, grijanjem. Kožom presvučen upravljač s 3 kraka i 3 crna umetka izvrsno leži u rukama. Rekli bismo, sve je na svojem mjestu. Rekli smo već i kod Sports Tourera da je ova izvedba Astre daleko najbolje uređeni model ovog modela koji smo dosad imali prilike vidjeti.

Što se motora tiče, naša testna Astra imala je 1.2 Turbo Start/Stop trocilindrični benzinski potpuno aluminijski turbo motor obujma 1199 cm³, snage 130 KS (96 kW) s 225 Nm najvećeg okretnog momenta pri 2000–3500 okr/min. Ovaj snažan motor sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem ubrzava našu Astru od 0 do 100 km/h pristojnih 9,9 sekundi, a krajnja brzina joj je iznenađujućih 215 km/h.

Integracija vodeno hlađenog ispušnog kolektora u glavi motora pridonosi brzom zagrijavanju motora, što smanjuje emisije nakon hladnog pokretanja. U usporedbi s prethodnim modelom, potrošnja goriva i emisije CO2 starog motora od 130 KS smanjene su za oko 19 posto. Prema podacima Opela, potrošnja goriva s ovim motorom sa Start/Stop sustavom je u kombiniranim uvjetima prema WLTP-u 4,3–4,4 litara na 100 km, a emisija CO2 (WLTP) u kombiniranim uvjetima 99 g/km. Naravno, i ovaj trocilindrični agregat ima onaj dobro poznati zrnati zvuk, koji će vas poneki put navesti da se radi o dizelskom motoru, ali stvarno nemamo nikakve zamjerke na njegovu snagu i ubrzanja. Ono što je dobro je i njegova smanjenja količina vibracija, što je postignuto osovinom koja se u bloku okreće u obrnutom smjeru.

Naša testna GS Line verzija u vožnji se izvrsno ponaša, motor je dovoljno elastičan, a na autocesti i prilično agilan. Dobra konstrukcija karoserije dodatno je razvijena, a novi amortizeri povećavaju njezinu udobnost. Opcijsko dinamično podvozje naše testne verzije sadrži čvršće amortizere, izravnije upravljanje i već dobro poznatu Watts vezu na stražnjoj osovini.

Za kraj, osnovna cijena Astre 1.2 Turbo Start/Stop sa 110 KS i 6-brzinskim mjenjačem s opremom Astra stoji 143.942 kn (sa svim davanjima), a naša testna verzija Opel Astra GS Line F1.2SHT MT6 s velikim paketom dodatne opreme (opisano u tekstu) sa svim davanjima 224.745 kuna.

  • +25
Opel Astra GS Line F1.2SHT MT6 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.