HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Novi Dacia Sandero i Sandero Stepway stigli u Hrvatsku; isprobali smo ova dva vrlo atraktivna modela vrlo povoljne cijene

18.01.2021 u 08:56

Bionic
Reading

Novi Dacia Sandero u razini opreme Essential SCe 65 te s ručnim 5-brzinskim mjenjačem kreće od 81.900 kuna, a novi Sandero Stepway Essential TCe 90 s ručnim 6-brzinskim mjenjačem od 99.900 kuna sa svim davanjima

Krajem rujna prošle godine predstavili smo vam dva Dacijina nova modela, treću generaciju modela Sandero i Sandero Stepway. Do hrvatske premijere proteklog tjedna mogli smo vidjeti samo prema dostupnim press materijalima ova dva za hrvatsko tržište prilično atraktivna modela, i to ne samo po izuzetno povoljnoj cijeni, a uživo je slika puno bistrija. Ako smo dosad i imali nekakvih predrasuda prema Daciji kao marki automobila s 'istoka', moramo vam odmah reći da smo se grdno prevarili.

Dacia je s ova dva modela (i limuzinskom verzijom Logan, koja se zasad neće prodavati kod nas, ali to ovisi prije svega o zanimanju samog hrvatskog tržišta, pa nije posve isključeno da taj model dođe naposljetku i kod nas) napravila izuzetan iskorak u kategoriju više, a rekli bismo da upravo rumunjski odjel grabi velikim koracima naprijed. Vidjeli smo to i na prošlotjednoj prezentaciji Grupe Renault, koja ozbiljno računa na Daciju.

Tako smo osim na ovim najnovijim proizvodnim modelima mogli vidjeti i konceptni srednje veliki SUV C-segmenta Daciju Bigster. Ova buduća perjanica Dacijine ponude bit će dostupna s pogonom na alternativne izvore energije i hibridnim motorima. Isto tako, već ove godine očekujemo Daciju Spring Electric, a radi se o potpuno električnom modelu. Ispod upadljiva SUV izgleda, Dacia Spring ima četiri sjedeća mjesta, rekordno veliku unutrašnjost, jednostavan i pouzdan elektromotor umirujućeg dosega. Lagan i kompaktan, Spring Electric ima doseg od 225 km u mješovitoj vožnji (WLTP) te 295 kilometara u gradskoj vožnji (WLTP), jamčeći tako brojne mogućnosti uporabe, kako u gradu tako i u međugradskom prometu. I da, njegova cijena će biti prilično povoljna.

Novi Sandero

Novi Sandero može se pohvaliti jedinstvenim, modernim, čvrstim i potpuno novim vanjskim dizajnom. Dacia ponavlja svoju formulu uspjeha zadržavajući iste ukupne dimenzije: kompaktna izvana i još veća prostranost iznutra, za veću svestranost. Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4088 mm, širina 1848 mm (2007 mm s preklopljenim retrovizorima), visina 1499 mm.

Svojim ramenima i naznačenim lukovima kotača, novi Sandero odiše snažnom osobnošću i čvrstinom. Ipak, cjelokupne linije su glađe, s kosim vjetrobranskim staklom, nižim krovom (za 1 cm) i tekućom linijom krova s ​​radio antenom na kraju. Razmak od tla je nepromijenjen (pri opterećenju 133 mm), a opet se novi Sandero osjeća niže i uzemljenije sa širim tragovima kotača koji su postavljeni u ravnini s lukovima kotača.

Prednja i stražnja svjetla predstavljaju Dacijin novi LED svjetlosni potpis u obliku slova Y, dajući novom Sanderu snažan identitet. Vodoravna crta spaja dva svjetla sprijeda i straga te se proteže u njihove odgovarajuće LED linije, dajući automobilu veću vizualnu prisutnost. Prednji LED farovi, koji se nude kao standardna automatska značajka na svim razinama opreme, povećavaju noćnu vidljivost (za 37 posto duljine snopa i 9 posto širine snopa).

Izraženi lukovi kotača otkrivaju 15- ili 16-colne kotače postavljene u ravnini. Od druge razine opreme opremljeni su poklopcima naplataka Flexwheels, čiji pedantno dizajniran izgled vješto preslikavaju 'stvarne' aluminijske naplatke, također dostupne u 16 cola. Spomenuta velika visina od podloge vozila od 133 mm nudi veliku upotrebnu slobodu.

Dizajn kvaka na vratima otkriva usredotočenost na kvalitetu i ergonomski oblik. Većina verzija sada ima električno oslobađanje prtljažnika na donjem dijelu vrata prtljažnika, poboljšavajući izgled i praktičnost. Novi oblik vrata i bočnih ogledala poboljšava aerodinamiku automobila istodobno smanjujući buku zbog otpora zraka za putnike. Iznutra se na ploči s instrumentima nalazi umetak umotan u tkaninu dok otvori za zrak imaju potpuno novi oblik. U Daciji poboljšati kvalitetu koju osjećate znači kombinirati zadovoljstvo i praktičnost.

Novi Sandero Stepway

Sa povišenim razmakom od tla, Sandero Stepway svestrani je avanturist u paleti Dacije. Samouvjereniji dizajn interijera i eksterijera smjela su izjava bijega od svakodnevice i avanture. Povišeni izgled razlikuje ga od novog Sandera i pojačava krosoverski izgled i DNK novog Sandera Stepwaya.

Novi Sandero Stepway odmah je prepoznatljiv sprijeda s jedinstvenim rebrastim i kupolastim poklopcem motora, kromiranim Stepway logotipom ispod prednje maske i zakrivljenim blatobranima iznad svjetala za maglu. Prednji i stražnji odbojnici uključuju metalnu kliznu ploču dizajniranu da zaštite izvornu boju od svakodnevnih ogrebotina.

Novi Sandero Stepway sadrži dizajnerske kodove crossovera s povišenim razmakom od tla od 174 mm (porast od 41 mm u usporedbi sa Sanderom, prvenstveno zbog većeg promjera guma), krovnim šinama s logotipom, velikim plastičnim zaštitama blatobrana i posebno ojačanim podnožjem vrata.

Njegove dimenzije su sljedeće: duljina 4099 mm, širina 1848 mm (2007 mm s preklopljenim retrovizorima), visina 1535 mm.

Standardne verzije opremljene su 16-colnim 'Flexwheels' poklopcima naplataka čiji precizno dizajnirani oblici repliciraju one 'stvarnih' aluminijskih naplataka, koji su također dostupni kao opcija. Ekskluzivni 16-colni kotači s 'dijamantnim rezom' u verziji Stepway dostupni su kao opcija za bolji izgled crossovera.

Krovne šine Sandero Stepwaya mogu izgledati kao da su jednostavno atraktivna vizualna značajka, ali su također prilagodljive. Pomoću ključa smještenog u pretincu za rukavice mogu se jednostavno demontirati u samo nekoliko sekundi i pretvoriti u krovni nosač nosivosti 80 kilograma, što je isto kao i standardnog krovnog nosača. Ovaj sofisticirani i patentirani sustav primjer je svega za što se Dacia zalaže: pametni, praktični, jednostavni i pouzdani sustavi.

Unutarnje presvlake nose logotip Stepway dok obloge vrata i nadzorna ploča imaju narančaste umetke i obrube od tkanine.

Interijer i značajke novih Sandera i Sandera Stepwaya

Interijer je značajno poboljšan na svim razinama: veća kvaliteta zaslona, ​​materijali, obloga, montaža, ergonomija i dodavanje novih značajki. Novi Sandero i Sandero Stepway i dalje nude najbolju prostranost i vrijednost na tržištu.

Novi Sandero i Sandero Stepway nude tri stražnja sjedala koja mogu primiti po tri odrasle osobe, preklopno stražnje sjedalo u omjeru 1/3-2/3 (ovisno o izvedbama) i prtljažnik u obiteljskoj veličini. Prtljažnik Sandera volumena je 328 litara (310 + 18 litara) i ima ravan pod s podesivom visinom poda u 2 položaja, ovisno o izvedbi.

Udovoljava standardima prostranosti gornjeg segmenta tržišta, pogotovo jer nudi najviše prostora za noge stražnjih putnika s dodatnih 42 mm za novi Sandero. Kapacitet prostora za pohranu stvari može doseći 21 litru (porast od 2,5 l) s prostorom za odlaganje ispod središnjeg naslona za ruke (1,4 l), na prednjim i stražnjim vratima i na stražnjem dijelu prednjih sjedala.

Luksuzne presvlake te dizajn i oblik novih prednjih sjedala pružaju dodatnu udobnost i potporu, uključujući naslone za glavu podesive po visini. Da bi pronašli najbolji mogući položaj za vožnju, vozači mogu prilagoditi visinu svog sjedala (+/- 35 mm), visinu i dubinu upravljača (+/- 2,1° i +/- 25 mm), a mogu odabrati ili pojedinačan ili središnji naslon za ruke kao opciju. Ručica mjenjača sada je kraća. Potpuno električni servo upravljač nudi veću udobnost vožnje, posebno za vrijeme tijesnog manevriranja i parkiranja (36 posto manje napora nego prethodni Sandero).

U Daciji vjeruju da moderni automobili ne bi trebali biti ispunjeni nebitnim značajkama. Dacia je dizajnirala nove značajke novih Sandera i Sandera Stepwaya u skladu s razvojem glavnih očekivanja kupaca. Standardne značajke uključuju držač za pametni telefon (koji se može ukloniti, ovisno o verziji), zaslon računala, upravljač s ograničenjem brzine i tempomatom te automatsko aktiviranje farova u svim razinama opreme. Vozači mogu zadržati pogled na cesti i rukama na upravljaču radi svoje udobnosti i sigurnosti.

Novi automatski klima-uređaj s digitalnim zaslonom, grijanim prednjim sjedalima (od travnja 2021.), handsfree karticom s daljinskim otvaranjem prtljažnika, električnom parkirnom kočnicom, kamerom za vožnju unatrag, prednjim i stražnjim parkirnim senzorima te automatskim brisačima vjetrobrana dostupni su kao standardna značajka ili opcija ovisno o tržištu.

Prvi za Daciju, električni stakleni krovni otvor bit će dostupan na novim Sanderu i Sanderu Stepwayu kasnije ove godine.

Multimedijski sustav: Tri sustava koji zadovoljavaju sve potrebe

Novi Sandero i Sandero Stepway nude tri različita multimedijska sustava: Media Control, Media Display i Media Nav. Uz Media Control, pametni telefoni mogu se postaviti na pametnu uklonjivu potporu za pametni telefon ispred vozača kako bi postali novi multimedijski sustav putem nove besplatne aplikacije 'Dacia Media Control' i Bluetooth ili USB veze. Sustav omogućuje jednostavan pristup radiju, glazbi, pozivima, porukama, satelitskim navigacijskim aplikacijama i mnogim drugim značajkama poput Siri i Android prepoznavanja glasa. Komandne kontrole su na dohvat ruke bilo na upravljaču (za radio) ili iza njega (sat nav) kako bi se osigurala sigurnija vožnja. Bez pametnog telefona povezanog na Media Control, radio i reprodukcija datoteka putem USB priključka su dostupni.

Oprema uključuje dva zvučnika, Bluetooth i USB vezu te 3,5-inčni TFT digitalni zaslon između brojčanika, na kojem su prikazane i postavke radija. Uz Media Display, konzola ima veliki 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir smješten na vrhu. Putnički prostor opremljen je s četiri zvučnika. Zaslon je blago nagnut prema vozaču radi veće vidljivosti i ergonomije. Dizajn je elegantan, a intuitivno sučelje jednostavno za upotrebu kompatibilno je s Bluetoothom i Android Auto i Apple CarPlay sustavima za pametne telefone. Nova oznaka 'car' (automobil) omogućuje pristup određenim ADAS postavkama.

Uz Media Nav, multimedijski sustav sada također ima ugrađenu navigaciju i bežično povezivanje za Apple CarPlay i Android Auto. Ozvučenje sada ima najmanje šest zvučnika.

Sigurnost novih Sandera i Sandera Stepwaya

Uz modularnu platformu CMF i inovativni elektronički dizajn, novi Sandero i Sandero Stepway uživaju u najnovijim sustavima pomoći vozaču (ADAS) i sigurnosnim značajkama.

Novi Sandero i Sandero Stepway prvi su Dacia modeli koji koriste CMF modularnu platformu. Nudeći vrhunsku čvrstoću i krutost, povećava zaštitu u slučaju sudara. Konstrukcija je ojačana u motornom prostoru (potpuno novi nosači i nosači u donjoj konstrukciji) i putničkom prostoru. Novi senzori pritiska na vratima i akcelerometar mogu otkriti rane bočne udare, omogućujući brzo napuhavanje nove zavjese i bočnih zračnih jastuka, štiteći abdomen, prsa i glavu.

Novi Sandero i Sandero Stepway uključuju sljedeće standardne značajke: šest zračnih jastuka, ograničivači opterećenja sigurnosnih pojaseva, zatezači prednjih i stražnjih sigurnosnih pojaseva i sustav poziva u nuždi (SOS gumb smješten uz svjetlo na stropu).

Poboljšan je strukturni okvir novih prednjih sjedala, a za bolju zaštitu ugrađeni su nasloni za glavu protiv povratnog udara glave.

Novi Sandero i Sandero Stepway imaju standardna automatska prednja svjetla i, ovisno o razini opreme, automatske brisače. LED prednja svjetla poboljšavaju vidljivost, povećavajući duljinu snopa zraka za 37 posto (110 m) i širinu za 9 posto (24 m) u usporedbi s halogenim kratkim svjetlima prethodne verzije Sandero.

Sustavi za pomoć vozaču (ADAS)

Pored ograničenja brzine i najnovijeg ESP-a kao standardne značajke i prekidača za upravljanje tempomatom na volanu (ovisno o opciji), novi Sandero i Sandero Stepway imaju i najmodernije sustave pomoći vozaču:

  • Pomoć pri kočenju u nuždi: aktivna je između 7 i 170 km/h. Radarski senzor smješten na prednjoj strani vozila prepoznaje udaljenost do automobila ispred (zaustavljen ili u pokretu). Senzor aktivira zvučno i vizualno upozorenje ako postoji rizik od sudara s vozilom ispred, prije: povećanje sile kočenja ako je vozač pritisnuo kočnicu, ali i dalje postoji rizik od sudara; automatski aktivirajući ili snažnije aktivirajući sustav kočenja ako vozač ne uspije dovoljno snažno kočiti ili dovoljno brzo.
  • Upozorenje na mrtvi kut: aktivno je od 30 km/h do 140 km/h i upozorava vozača na rizik od sudara s drugim vozilom smještenim pored ili iza vozila tijekom manevara promjene trake. Sustav ultrazvučne detekcije koji se sastoji od četiri senzora (dva straga, dva sprijeda) otkriva sve pokretne predmete, uključujući automobile i motocikle, u vozačevom slijepom području. Kad senzori prepoznaju vozilo ili nekoga u području mrtvog kuta, LED koji se nalazi na odgovarajućem retrovizoru zatreperi.
  • Pomoć pri parkiranju: ovaj sustav sadrži četiri radarska senzora sprijeda i straga, kameru za stražnji pogled i dinamičke vodilice te aktivira zvučna i vizualna upozorenja koja pomažu u manevriranju.
  • Pomoć pri kretanju uzbrdo: ovo sprječava vozilo da se kotrlja unatrag dulje od dvije sekunde kada vozači podignu nogu s papučice kočnice kako bi pritisnuli papučicu gasa prilikom kretanja na uzbrdici.

Platforma i motori novih Sandera i Sandera Stepwaya

S novom modularnom platformom, pojačanim motorima s učinkovitom potrošnjom goriva i privlačnim aerodinamičnim dizajnom, novi Sandero i Sandero Stepway kombiniraju povećanu udobnost vožnje s nižim emisijama CO₂ i zagađivača.

Nova modularna platforma CMF-B koja se koristi na novim Sanderu i Sanderu Stepwayu kombinira veći otpor i krutost s manjom težinom. Smanjuje emisije onečišćujućih tvari istovremeno udovoljavajući strožim zahtjevima ispitivanja sudara i kontrole zagađenja.

Novi Sandero i Sandero Stepway su opremljeni novom prednjom osovinom s (pravokutnim) ovjesnim krakovima koji pružaju učinkovito ublažavanje udara i bolje upravljanje. Kapacitet zaštite od kotrljanja poboljšan je, a međuosovinski razmak proširen radi veće stabilnosti u zavojima. Novi nosač motora poboljšan je kako bi se smanjile vibracije u putničkom prostoru.

Paleta Euro 6d-Full benzinskih motora

Ovi su motori usklađeni sa Euro 6d-Full standardom koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine:

  • SCe 65 (nije dostupan na Sandero Stepwayu): ulazni 1-litreni trocilindrični motor s prirodnim usisom uparen s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa
  • TCe 90: 1-litreni trocilindrični agregat s turbopunjačem uparen sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem ili CVT bezstupanjskim automatskim mjenjačem
  • TCe 100 ECO-G: novi 1-litreni trocilindraš s turbo punjenjem na plin (UNP ili LPG) uparen s ručnim mjenjačem sa šest brzina.

Stop & Start

Stop & Start dostupan je na motorima TCe 100 ECO-G, TCe 90 i Sce 65. Isključivanje motora kad se automobil zaustavi, bilo korištenjem papučice kočnice s automatskim mjenjačem ili prebacivanjem u neutralni položaj s ručnim mjenjačem, sprječava ispuštanje onečišćujućih tvari, vibracije i buku. Motor se gotovo trenutno pokreće. Stop & Start može se onemogućiti ručno pomoću gumba na sredini nadzorne ploče.

Dacia Sandero TCe 90 u vožnji, prvi dojmovi

Na hrvatskoj premijeri, odnosno prezentaciji uživo, smo imali priliku isprobati model Sandero Comfort TCe 90, a radi se o trocilindričnom benzinskom turbo motoru obujma 999 cm³ snage 90 KS (67 kW), najvećeg okretnog momenta 160 Nm pri 2100-3750 okr./min. Ovaj motor je uparen sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem, a ubrzanje ovog modela od 0 do 100 km/h je 11,7 sekundi, dok mu je krajnja brzina 178 km/h. Što se potrošnje tiče Dacia navodi podatak od 5,2-5,3 l/100 km u mješovitoj vožnji (WLTP), a emisija CO₂ u mješovitim uvjetima mu je 119 g/km (WLTP).

Doista, kvaliteta uređenja unutrašnjosti podignuta je na višu razinu, materijali su ugodniji i kvalitetniji, i da ne znate da sjedite u ovoj marki rekli biste posve standardni i moderni kao kod mnogih današnji razvikanijih modela. Ono što svakako treba reći da ova nova CMF-B platforma daje stvarno veću krutost i općenito, bolji balans cijelog vozila. Kombinacija ovog motora i 6-brzinskom ručnog mjenjača pun je pogodak. Mi smo na našem vozilu imali gume dimenzija 195/55R16, koje uz prednji ovjes pseudo MacPherson s trokutastim ramenima, kao i stražnjim ovjesom u formi osovine u obliku slova H s programiranim deformiranjem i spiralnim oprugama, Sandero čine jako udobnim za vožnju.

Što se cijena tiče, ulazna cijena Sandera Essential SCe 65 i ručnim 5-brzinskim mjenjačem kreće od 81.900 kuna (uključen PDV i PPMV). Naš model Sandero Comfort TCe 90 sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem stoji od 99.900 sa svim davanjima. Cijena modela Sandero sa tvornički ugrađenim 1.0 ECO-G 100 bi-fuel motorom (benzin + UNP) kreće 89.900 u razini opreme Essential.

Dacia Sandero Stepway TCe 90 CVT u vožnji, prvi dojmovi

Na prvi pogled novi Sandero Stepway crossover mnogi će zamijeniti sa SUV-om Dusterom, ali rekli bismo Stepway je puno modernijeg izgleda. Ne sumnjamo da će se mnogi između Sandera i Sandera Stepwaya odlučiti upravo za ovaj potonji. Mi smo isprobali model Stepway TCe 90 CVT s novim CVT (kontinuirano promjenjivim mjenjačem) automatskim mjenjačem, koji u početku lansiranja modela još neće stići na hrvatsko tržište, ali se svakako očekuje. Promjene brzina ovim mjenjačem su neprimjetne, a iskustvo vožnje odzivnije (s boljim ubrzanjem). Ovaj je mjenjač zamijenio Easy'R, a u kombinaciji s motorom TCe 90 smanjuje potrošnju goriva (zahvaljujući lakšem mjenjaču i boljem upravljanju motorom) i emisiju CO₂ (smanjenje za 11 posto za novi Sandero i 4 posto za novi Sandero Stepway).

Kako smo već navikli od Stepway modela i opreme, i kod novog Sandera Stepwaya unutrašnjost je dodatno oplemenjena i vrlo dojmljiva. Sam automobil je sjajno izbalansiran i dovoljno snažan, ali za razliku od Sandera s ovim motorom, u ovom crossover modelu tehničke karakteristike su ponešto izmijenjene. Tako TCe 90 CVT ima nešto manji okretni moment; 142 Nm pri 1750-3750 okr./min. Ubrzanje od 0 do 100 km/h mu je 13,4 sekundi, a krajnja brzina mu je također nešto niža; 169 km/h. Što se potrošnje tiče Dacia navodi podatak od 5,9 l/100 km u mješovitoj vožnji (WLTP), a emisija CO₂ u mješovitim uvjetima mu je 137–128 g/km (WLTP).

Naravno, Sandero Stepway s ovim mjenjačem je i teži od Sandera sa 6-brzinskim mjenjačem; 1162-1174 kg u odnosu na 1052-1072 kg. Naš testni model je imao gume većih dimenzija 205/60R16. Za usporedbu, test izlazne generacije Sandera Proud 1.0 TCe 100 ECO-G smo objavili početkom ove godine.

Što se cijena tiče, ulazna cijena Sandera Stepway Essential TCe 90 i ručnim 6-brzinskim mjenjačem kreće od 99.900 kuna (uključen PDV i PPMV). Sandero Stepway Comfort TCe 90 sa 6-brzinskim ručnim mjenjačem stoji od 111.900 sa svim davanjima. Cijena modela Sandero Essential sa tvornički ugrađenim 1.0 ECO-G 100 bi-fuel motorom (benzin + UNP) kreće 111.900 sa svim davanjima. Cijena za naš testni model TCe 90 CVT još uvijek nije poznata, kao niti datum dolaska na hrvatsko tržište.