test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Daciju Sandero Proud 1.0 TCe 100 ECO-G; zanimljiv crossover s tvorničkim 'bi-fuel' motorom i izvrsnom cijenom

05.01.2021 u 08:42

Bionic
Reading

Dacia Sandero Proud kakvog smo imali na testu simpatičan je crossover, koji je unutra sasvim lijepo uređen. Naravno, nemojte očekivati neki luksuz ili pretjerano kvalitetne materijale, ali sve je sasvim korektno i jako, jako prihvatljivo

Krajem rujna prošle 2020. godine Dacia je predstavila najnoviju, treću generaciju modela Sandero i Sandero Stepway, potpuno novog dizajna. Ove modernije verzije vjerno prenose duh svojih prethodnika. Uz uvijek nenadmašnu cijenu i kompaktne vanjske dimenzije, novi modeli nude suvremeniju, bogatiju opremu i više svestranosti, zadržavajući pritom svoje temeljne vrijednosti, a to su jednostavnost i pouzdanost.

Upravo ovim riječima smo započeli predstavljanje nove generacije modela Sandero i Sandero Stepway, koji će svoju hrvatsku premijeru imati 14. siječnja ove nove 2021. godine. No prije ovog, za mnoge u Hrvatskoj, velikog događaja na svom jednotjednom testu smo ipak odabrali izlazeći model Sandero Proud 1.0 TCe 100 ECO-G.

Riječ je o automobilu koji se temelji na modelu Sandero Stepway, odnosno modelu ograničene serije pod nazivom 'Proud' ('ponosan' na hrvatskom jeziku). Dacia je ovu posebnu seriju predstavila još krajem veljače prošle godine, a ona osim Sandero Stepwaya uključuje i modele Duster, Logan MCV Stepway i Lodgy Stepway.

Ako se pitate zašto je Dacia odlučila predstaviti ograničenu seriju ova četiri modela 'Proud' ukrašenu oznakom '15', onda treba reći da je ova serija modela odavanje poštovanja prema 15 godina pojačane prisutnosti marke Dacia u Europi. Naravno, oni stariji će ipak reći da Dacia kao marka ima ponešto i dulju povijest od proteklih desetljeće i pol. Ovaj rumunjski proizvođač automobila osnovan je 1966. godine, a nakon svojih 33 godina postojanja preuzela ga je 1999. godine Grupa Renault. A model koji je označio prekretnicu u novijoj povijesti svakako je bio model Logan godine 2004.

No vratimo se modelu Sandero i njegovoj povijesti. Prva generacija Dacije Sandero lansirana je u Europi u lipnju 2008. godine. Crossover inačica Sandero Stepway uslijedila je u kolovozu 2009. godine. Svojom kvalitetnom opremom i atraktivnim terenskim izgledom postigao je uspjeh od samog početka, jer je većina modela Sandera u mnogim zemljama, bila onih serije modela Stepway.

Istodobno s Loganom, Renault je na salonu automobila u Parizu u jesen 2012. predstavio drugu generaciju modela. To se također pokazalo velikim tržišnim uspjehom. 2017. godine Sandero bio je najprodavaniji model Grupe Renault s 500.000 prodanih vozila, uključujući ona prodana pod imenom marke Renault.

Vanjski dizajn

Naš testni crossover Sandero Proud dimenzija je kao i serijski model Sandero Stepway: duljina 4089 mm, širina 1761 mm ( s otklopljenim retrovizorima 1994 mm), visina s krovnim nosačima 1615 mm, međuosovinski razmak 2589 mm te visina od podloge 207 mm (s petero putnika u vozilu 173 mm). Volumen prtljažnika je 320 litara, a kad se preklope nasloni stražnjih sjedala on raste do 1200 litara. Naš testni model je imao 16-colne (6Jx16) dizajnerske aluminijske kotače sa zimskim gumama Continental Winter Contact TS 860 dimenzija 205/55R16. Težina samog testnog modela je 1090 kg.

Njegov prednji kraj zasnovan na omiljenom modelu kompaktnog SUV-a Dacia Duster. Rešetka hladnjaka s rešetkom od saća i prednja svjetla, koja su podijeljeni u tri segmenta za pokazivače, duga i kratka svjetla, nadahnuti su većim sestrinskim modelom. Suvremena prednja svjetla upotpunjeni su četvrtim poljem s četiri LED pravokutnika postavljena vodoravno jedan na drugi za dnevna svjetla. Oni isto tako čine osnovu za nepogrešiv svjetlosni potpis Dacije. Stanadardno su ugrađene i prednje maglenke. Stražnja svjetla Sandero Stepway također definiraju upečatljivu grafiku s četiri pravokutna segmenta iza tamnog stakla.

Robusni karakter ovog crossovera naglašavaju crni umetci odbojnika u off-road stilu i prednja i stražnje zaštitne ploče podvozja u mat kromiranom stilu. Daljnje karakteristike Sandero Prouda su zaštitne obloge lukova kotača i bočne obloge od crne plastike i praktične uzdužne krovne šine. Na stražnjim stupovima kabine se nalazi crni kvadratni logotip s godinom '15', pragovi prednjih vrata imaju kromirane zaštite s oznakom '15', kao i biserno crna kućišta vanjskih retrovizora. Izvana naš testni model ima i crne naljepnice s heksagonalnim dizajnerskim elementima između prednjih i stražnjih vrata te zaštitne naljepnice vrata s isto takvim dizajnerskim elementima.

  • +60
Dacia Sandero Proud 1.0 TCe 100 ECO-G Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Unutrašnjost kabine

Verzija Stepway Prestige čini osnovu za Dacia Sandero Proud s detaljima opreme kao što su multimedijski navigacijski sustav Media-Nav Evolution i tempomat s limitatorom brzine. Tu su i automatska klima, pomoć pri parkiranju straga s kamerom za vožnju unatrag i stražnji električni prozori.

Tu su i praktični središnji multimedijski sustav (Paket Media Nav Evolution dolazi standardno s ovim Proud modelom) 7-inčni dodirni zaslon s navigacijskim sustavom (navigacija + kartografija Adriatic) i informacijama o prometu, radio-uređaj s komandama pri upravljaču, MP3, DAB, USB priključak i Bluetooth, funkcija povezivosti s Android Auto.

Dizajn unutrašnjosti jednako je profinjen zahvaljujući posebnim presvlakama, plavim umetcima ventilacijskih otvora, plavim oblogama u predjelu ručica vrata te prednjim i stražnjim zaštitnim tepisima. Kožom presvučeno kolo volana je lijepo i udobno, s komandama limitatora brzine. Ručica mjenjača je presvučena kožom, a između prednja dva sjedala se nalazi praktičan naslon za ruke.

Motor 1.0 TCe 100 ECO-G

Kao i kod SUV modela Duster, koji smo vozili sredinom prošle godine i naš je testni Sandero Proud imao ekološki prihvatljiv motor koji je na tržište stigao tek ovog proljeća, a radi se o motoru koji koristi dva tipa goriva; benzin i ukapljeni naftni plin (UNP). Ovaj tvornički 'bi-fuel' motor 1.0 TCe 100 ECO-G je imao svoju premijeru u siječnju ove godine. Radi se o trocilindričnom turbo benzincu obujma 999 cm³ snage 100 KS (74 kW) i okretnog momenta od 170 Nm pri 2000 okr./min., što je 10 Nm više od njegovog izvornog benzinskog modela 1.0 TCe 100 i pri nižem broju okretaja motora (upotreba samo benzinskog goriva nudi 160 Nm pri 2750 okr./min.). Treba reći i da naša testna verzija ima 5-brzinski ručni mjenjač. Dacia navodi podatke o ubrzanju od 0 do 100 km/h za ECO-G motor od 11,6 sekundi, a krajnju brzinu 174 km/h. U usporedbi s čistim 1.0 TCe 100 motorom ubrzanje je nešto slabije, tek za 0,1 sekundu.

Ono što isto tako treba istaknuti jest i to da ovaj ECO-G motor uvodi značajna poboljšanja u pogledu potrošnje i performansi, čime se postiže bolja energetska učinkovitost i veća reaktivnost, zahvaljujući turbini u odnosu na poznati Renaultov 1,3-litreni SCe LPG motor. Novi ECO-G motor se temelji na najnovijim tehnološkim inovacijama koje je razvila Alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi i čini daljnji korak zahvaljujući integraciji UNP-a.

Turbopunjač s wastegate ventilom ispušnih plinova, ispušni razdjelnik djelomično integriran u glavu motora, hidraulički promjenjivi vremenski usis i specifični čelični premaz cilindara (Bore Spray Coating), samo su neke od tehnologija uvedenih u bazični TCe 100 motor čime se dobilo na kvaliteti i pouzdanost. Puno tehnologije usmjerene na učinkovitost i uštedu, u TCe 100 ECO-G motoru, omogućava smanjenje potrošnje i emisiju CO₂ za oko 20 posto u usporedbi s prethodnim SCe LPG motorom. Dacia navodi i podatke o prosječnoj potrošnji Sandero Stepwaya, odnosno modela Proud prema WLTP ispitnom ciklusu od (benzin) 6,0 / (UNP) 7,1-7,5 litara na 100 km, a emisiju CO₂ (benzin) 134-135 / (UNP) 115-123 g/km.

Kapacitet spremnika za benzinsko gorivo ostaje nepromijenjen, ali povećanje ukupnog dometa je prilično veliko, jer tu je i dodatni spremnik UNP-a s maksimalnim kapacitetom punjenja od 32 litre, kilometraža samo na UNP je prema gornjim prosječnim podacima 438 kilometara. Kapacitet benzinskog spremnika je 50 litara te se korištenjem samo benzinskog goriva za pogon može prijeći 833 kilometara s jednim spremnikom. Ukupni kapacitet spremnika za benzin i UNP iznosi 82 litara, što s puna oba spremnika goriva omogućava putovanje do skoro 1400 kilometara.

Integriranje instalacije UNP-a se provodi izravno u tvornici Dacia, a za kupca to znači isporuka bez daljnjih odgađanja zbog eventualne naknadne ugradnje plinske instalacije, jedan sugovornik za jamstvo i održavanje vozila u Dacijinoj ovlaštenoj servisnoj mreži s tehničarima obučenim za ovu tehnologiju.

Od svog početka, benzinski motor 1.0 TCe 100 dizajniran je za pogon i na ukapljeni naftni plin, s dodatnim čeličnim spremnikom UNP-a visoke čvrstoće koji je, već smo spomenuli, ugrađen na mjesto rezervnog kotača. Ono što isto treba reći je i to da s ovim modelom Sandero Proud više nećete imati problema s korištenjem podzemne garaže, jer je ugrađen nepovratni ventil, a ograničenje punjenja UNP-om je do 80 posto volumena plinskog spremnika, dok graničnik protoka, magnetski ventil i sigurnosni ventil kompletraju ovaj tehnički sustav. Za ovu provjerenu tehnologiju marka Dacia daje jamstvo u trajanju od 3 godine ili 100.000 km (1. od 2 isteka roka) kao i za sva ostala vozila u svojoj ponudi.

Uporaba ovog kombiniranog sustava je jednostavna za vozača. Prebacivanje s benzinskog na plinski pogon i obratno postiže se na dva načina: ručno, pritiskom tipke smještene lijevo ispred ručice mjenjača (odabrani način primjenjuje se i tijekom sljedećeg pokretanja vozila) ili automatski, kada se spremnik plina isprazni. Poseban pokazivač prikazuje razinu napunjenosti spremnika plina. Punjenje spremnika plina također je brzo i jednostavno i traje samo nešto više od dvije minute.

Našem testnom modelu Sandero Proud TCe 100 ECO-G ne nedostaje snage. Iako, ukoliko ste ljubitelj malo sportskije vožnje i s ovim modelom od samo 100 KS se možete dobro zabaviti, čak i u vožnji uzbrdo zavojitom cestom, ali ćete u tom slučaju malo više 'konzultirati' ovaj peterobrzinski ručni mjenjač. Pogon je samo na prednjim kotačima pa zna doći do proklizavanja prilikom naglijeg pritiskanja papučice gasa. Ipak, treba reći da kontrola proklizavanja i ESP reagiraju prilično naglo, pa se nekako i vi na vozačkom mjestu tome prilagodite i umjerenije vozite.

Dacia Sandero Proud kakvog smo imali na testu simpatičan je crossover, koji je unutra sasvim lijepo uređen. Naravno, nemojte očekivati neki luksuz ili pretjerano kvalitetne materijale, ali sve je sasvim korektno i jako, jako prihvatljivo. Ovaj model sasvim lijepo može poslužiti za prijevoz petero odraslih osoba, uz podosta prtljage, ali i na veliku udaljenost s jednim punjenjem oba spremnika.

Uz sve to možete (s dodatno ugrađenom kukom) i povući prikolicu s kočionim sustavom od 1090 (bez kočnice 580) kilograma opterećenja. Uporaba autoplina kao pogonskog goriva donosi znatno veće uštede u odnosu na benzin jer je njegova cijena više nego dvostruko niža od cijene benzinskog ili dizelskog goriva po litri. U Hrvatskoj je cijene plina u ovom trenutku na INA-inim crpkama 4,67 kn po litri za razliku od cijene benzina koje se kreću od 8,99 kn do 9,38 kn. Iako je prosječna potrošnja motora s pogonom na plin nešto veća, ukupni trošak goriva po kilometru niži je za 30 posto u odnosu na benzinski motor te do 8 posto u odnosu na dizelski. Mi smo napunili spremnik UNP-a s 25,9 litara za 121 kunu.

Naravno, jedva čekamo i novu treću generaciju Sandero Stepwaya, pa ćemo vam moći prenijeti svoje dojmove o evoluciji samog modela.

Za kraj, cijena modela Dacia Sandero Proud 1.0 Tce 100 ECO-G bez opcija je 97.590 kuna s PDV-om (bez PPMV-a). Dodamo li i opcije poput Iron plave boje (3300 kn), Paket struja (1500 kn), središnji naslon za ruke (750 kn) i kartografiju Istočna Europa (750 kn) onda cijena s PDV-om i trošarinom iznosi 106.400 kuna.