Renault eWays

[FOTO/VIDEO] Renault Mégane eVision i Dacia Spring Electric predstavljeni javnosti; vizija mobilnosti bez emisija

16.10.2020 u 09:15

Bionic
Reading

Kroz Renault eWays, jedinstveni događaj posvećen električnoj mobilnosti sadašnjosti i budućnosti, Grupa Renault se obvezuje na ugljičnu neutralnost do 2050. godine u Europi te otkriva dva nova električna vozila

Grupa Renault je jučer započela svoje prvo izdanje digitalnog događaja Renault eWays na kojem ćete kao nikada dosad moći uroniti u svijet električnih vozila. Zbog sveobuhvatnosti cijelog projekta ovo nije jednodnevno događanje, već će se ono održavati u periodu od 15. do 27. listopada 2020. Tijekom ovih gotovo dva tjedna Grupa Renault će u suradnji sa stručnjacima, partnerima i širom javnosti istražiti budućnost mobilnosti, gradova i tehnologije sa željom da potakne raspravu o elektromobilnosti. Konferencije za medije, svjetske premijere, govori i razmjene iskustva samo su neke od aktivnosti na dnevnom redu dostupnom na ovoj poveznici.

Luca de Meo, novi predsjednik i generalni direktor Grupe Renault, otvorio je konferenciju uživo putem koji je tom prilikom otkrio električne i hibridne novosti Grupe Renault. Ono što će mnoge najviše zanimati, jučer smo vidjeli dvije svjetske premijere: konceptno vozilo Mégane eVision i Daciju Spring Electric.

No, kao uvod u predstavljanje ova dva izuzetno zanimljiva modela treba se vratiti malo u povijest. Naime, prije sada već deset godina, Renault je izbacio na tržište prvi ZOE. Poznat je i podatak da danas svjetskim cestama prometuje 350.000 Renaultovih električnih vozila podijeljenih u čak 8 različitih modela. Povrh ponude električnih automobila, Grupa nudi i cjelovitu paletu hibrida i priključnih hibrida na modelima Clio, Captur, Megane Berline i Megane Grandtour s tehnologijom E-TECH hibrid i plug-in hibrid koja se ugrađuje i u Megane Conquest. Prije točno mjesec dana smo i u Hrvatskoj imali priliku prisustvovati domaćoj premijeri upravo tri Renaultova modela s hibridnim pogonima, o čemu možete pročitati podrobnije na stranicama Autozone.

Danas tvrtka ide korak dalje te se obvezuje da će do 2050. imati nultu stopu emisije CO₂ godine u Europi. Do 2030. cilj joj je smanjiti svoje emisije CO₂ za 50 posto u odnosu na 2010.

Do 2022. godine svi novi modeli koji stižu na tržište imat će potpuno električnu ili elektrificiranu inačicu, i to na tržištu koje će kroz 5 godina imati 50 posto vozila pogonjenih strujom ili hibridnim pogonom. To je novi važan korak za Grupu Renault koja se pozicionira kao jedan od glavnih igrača na području trajne mobilnosti i cijelog njezinog ekosustava, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti.

Renault Mégane eVision, posve novi električni kompakt

Renault predstavlja konceptno vozilo Mégane eVision i iznova osmišljava model kompaktnog hatchbacka s elementima coupéa i SUV-a. Posve električan, ovaj konceptni model inovativna stila konstruiran je na platformi CMF-EV namijenjenoj električnim vozilima. Stoga se lako odmiče od tradicionalnih dimenzija i dizajnerskih pravila segmenta te predstavlja nove linije i proporcije. Rezultat toga je hatchback ograničenih vanjskih dimenzija s rekordno velikom unutarnjom prostornošću.

Mégane eVision utjelovljuje emocionalni (dizajn), inovativni (kabina) i tehnološki (električni) proboj u Renaultovoj jezgri modela. S njom Renault nastavlja svoju ulogu inovatora i tvorca automobila za život. Stoga tvrdi kontinuitet sa svojom poviješću i uspjesima koje nosi ime Mégane. Predlaže svoju viziju budućnosti koja se već može dotaknuti i koja će biti dostupna svima.

Prije gotovo 10 godina, Renault je zaokrenuo prema struji. Ta mu stručnost danas omogućuje da na tržište stavi novu generaciju električnih modela čiji je simbol upravo Mégane eVision. Točno 25 godina nakon prvog lansiranja, sada se okreće nova stranica za Mégane.

Dizajn koji privlači srce

Na razmeđi senzualnosti, formalnosti i aerodinamike, Mégane eVision utjelovljuje evoluciju Renaultovog dizajna, već viđenu kroz MORPHOZ koncept. Dizajniran da potakne osjećaje i pobudi srce, kombinira mekane, tekuće oblike s vrlo finim, preciznim detaljima, kao što je prikazano na njegovom prednjem kraju. Oživljen je sjajnim izgledom i novim svjetlosnim potpisom koji koristi prednosti matrične LED tehnologije.

Karoserijska izvedba satensko sive (Satin Grey) boje prekrivena je krovom koji se ističe jedinstvenom zlatnom bojom. To se pojavljuje u stupnjevanju počevši od prednjeg stupa vjetrobranskog stakla, dajući zrak lakoće i plutajućeg kretanja. Što se tiče njegovih dinamičnih hatchback značajki, one su nadahnute s nekoliko oblika vozila, a omogućene su značajkama platforme CMF-EV. Veliki kotači, značajna visina karoserije i dojam robusnosti dočaravaju svijet SUV-ova. Dok ga kompaktnost i vrlo kratki prevjesi približavaju urbanom hatchbacku. Padajuća krovna linija i integrirani spojler također su dio atributa karoserije kupea.

CMF-EV, nova električna modularna platforma

Mégane eVision osmišljava konture novog proizvodnog modela, koji će biti objavljen sljedeće godine. Otvorit će potpuno novu modularnu platformu CMF-EV, koju je dizajnirao Savez i posvećena potpunim električnim vozilima. Nova platforma sadržavat će inovacije u dizajnu, aerodinamici i učinkovitosti, koje je unaprijed definirao Mégane eVision. Spretnost, dinamičnost, prostranost i udobnost bit će maksimizirani, a mnoge druge prednosti osjetit će se i za volanom i unuitar kabine.

Iznad svega, Mégane eVision dokazuje da kompaktna električna vozila mogu biti svestrana. Konkretno, platforma CMF-EV omogućuje ugradnju novog ultra kompaktnog motora od 160 kW (ekvivalent 217 KS) i baterija različitih visina, uključujući novu ultratanku bateriju od 60 kWh. Platforma CMF-EV također nudi mogućnosti brzog punjenja, omogućujući modelu poput Méganea eVisiona da pređe udaljenosti poput Paris-Lyona (450 km) u vremenima usporedivim s onima s automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem, uključujući zaustavljanja.

Dacia Spring Electric, nova r-EV-olucija iz Dacije

Dacia predstavlja mali trendovski gradski auto čija prodaja počinje već 2021. - Daciju Spring Electric. Nakon Logana i Dustera, svrha Dacije Spring jest napraviti revoluciju na tržištu time što će vozilo na struju postati dostupno svima. Bez obzira je li riječ o individualnoj, dijeljenoj ('car sharing') ili profesionalnoj mobilnosti, Spring nudi jednostavno, pouzdano i cjenovno dostupno rješenje.

Dacia Spring Electric - kratka verzija videa Izvor: Promo fotografije / Autor: Groupe Renault

Ispod upadljiva SUV izgleda, Dacia Spring ima 4 sjedeća mjesta, rekordno veliku unutrašnjost, jednostavan i pouzdan elektromotor umirujućeg dosega. Lagan i kompaktan, Spring Electric ima doseg od 225 km u mješovitoj vožnji (WLTP) te 295 km u gradskoj vožnji (WLTP), jamčeći tako brojne mogućnosti uporabe, kako u gradu tako i u međugradskom prometu.

Njegov samouvjeren dizajn sadrži atribute iz svijeta SUV-ova, kao što su širi lukovi kotača, krovne šipke, ojačana prednja klackalica, stražnja zaštita i povišen razmak od tla (neopterećeno 150 mm). Sa svojim širokim ramenima i zakrivljenim poklopcem motora, Spring se može pohvaliti čvrstim izgledom, a njegov umirujući stas sugerira izdašan unutarnji prostor. Ipak, unatoč svim očekivanjima, Spring Electric pravi je gradski automobil skromnih dimenzija: dug je samo 3734 mm, širok 1622 mm (1770 s retrovizorimaa) i visok 1516 mm, međuosovinski razmak 2423 mm.

Dacia Spring Electric - duga verzija videa Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Njegov prednji kraj odiše snažnom osobnošću sa suženim LED svjetlima čija je vodoravna linija proširena na dizajn rešetke, rebrasti poklopac motora i veliki odbojnik. Prepoznatljiv znak električnih vozila svakako je prednja maska Springa. To je ultra moderan dizajn s 3D elementima koji stilski skrivaju utičnicu za punjenje koja se otvara iz putničkog prostora. Stražnja svjetla opremljena su novim svjetlosnim potpisom Dacije u obliku slova 'Y'.

Spring Electric u potpunosti poprima svoj hrabar izgled, koji je nadopunjen paketom boja dostupnim u lansiranoj verziji: ogledala, ukrasni dio krovnih rešetki i prsten ispod prednje rešetke narančasti su. S ovom je opremom električna mobilnost elegantna i zabavna. Poklopci kotača Spring Electric estetski oponašaju aluminijske naplatke. To je moguće zahvaljujući tehnologiji Flexwheel: felge od čelika perforirane su za postavljanje stilskih obloga kotača - estetsko i isplativo rješenje ako ih treba promijeniti.

Gornji dio stražnjeg kraja naglašava namjenu Springa kao obiteljskog gradskog automobila sa zakrivljenim stražnjim staklom, zaobljenim svjetlima i glatkim linijama. U donjem dijelu nalaze se ohrabrujući atributi SUV-a, s odjeljkom branika opremljenim čvrstim, neobojenim odbojnikom i sivo obojenom zaštitom. Reflektori su ugrađeni u 'lažne' zračne usisnike.

U kompaktnim vanjskim dimenzijama gradskog automobila s petero vrata, Spring Electric nudi četiri originalna sjedala za odrasle. Prtljažnik nudi najbolji kapacitet utovara u svojoj kategoriji: 300 litara (ne uključujući prostor za podizanje opcijskog rezervnog kotača). Lik dostojan gornjeg segmenta. Za veću modularnost, stražnja klupa se može preklopiti kako bi se povećao volumen na oko 600 litara.

Standardne značajke uključuju potpuno električni servo upravljač s promjenljivim upravljačem, daljinsko centralno zaključavanje i četiri električna prozora. Kako bi vozačeve oči bile usmjerene na cestu i ruke na volanu, između brojčanika nalazi se 3,5-inčni digitalni zaslon, a Google ili Apple prepoznavanje glasa može se aktivirati jednostavnim pritiskom na gumb na upravljaču. Kao opcija dostupni su ručna klima, multimedijski sustav, podešavanje retrovizora i izvorni rezervni kotač.

Putnički prostor Spring Electric-a može se pohvaliti središnjim zaslonom ventilacijskih otvora s plavim umetcima. Kromirani mjenjač s okretnim brojčanikom vrlo je jednostavan za upotrebu sa samo tri položaja: D (pogon), N (neutralno) i R (unatrag).

S radijusom okretanja spuštenim na samo 4,8 m, Spring Electric može lako manevrirati gradom. Njegov opcijski sustav pomoći pri parkiranju pruža vizualnu i zvučnu pomoć s tri ultrazvučna radarska senzora na stražnjem odbojniku i stražnjom kamerom, sa slikama prikazanim na zaslonu multimedijskog sustava s dinamičkim linijama navođenja.

Dostupni kao opcija, multimedijski sustav Media Nav uključuje moderan sedam-inčni zaslon osjetljiv na dodir, satelitsku navigaciju, DAB radio, kompatibilnost Apple Carplay i Android Auto, Bluetooth i USB priključak. Prepoznavanje glasa (putem pametnog telefona) može se aktivirati tipkom na upravljaču.

Vjeran filozofiji Dacia modela, Spring Electric je ekonomičan za kupnju i upotrebu. Nastupljen po nenadmašnoj cijeni s dosegom vožnje od 225 km WLTP-a, promovira jednostavnost, pouzdanost i robusnost. Te se osobine savršeno podudaraju s potpuno električnim motorom.

Potpuno električni motor od 33 kW (što odgovara 44 KS) uparen je s baterijom od 26,8 kWh, s tehnologijom. Ova tehnologija koristi deset godina električne stručnosti tvrtke Groupe Renault. Maksimalna brzina mu je 125 km/h. Pouzdan, robustan i siguran, motor ima brojne prednosti: glatko linearno ubrzanje, tihi hod i bez vibracija. Spring Electric ima manje troškove vožnje nego ekvivalentno vozilo s unutarnjim izgaranjem, jer su troškovi energije i servisiranja mnogo niži.

Da bi mu pružio veću neovisnost, Spring nudi širok izbor opcija punjenja: na kućnoj utičnici od 220 V pomoću standardno isporučenog kabela, na Wallboxu (s dostupnim opcionalnim kabelom) ili na DC stanici za punjenje (opcionalno).

Vrijeme punjenja litij-ionske baterije je:

  • manje od jednog sata za 80 posto punjenja na 30 kW istosmjernom terminalu
  • manje od 5 sati za 100 posto punjenja na 7,4 kW zidnoj kutiji
  • manje od 8h30 sati za 100 posto punjenja na 3,7 kW zidnoj kutiji
  • manje od 14 sati za 100 posto punjenja na kućnoj utičnici od 2,3 kW

Besplatna aplikacija MY Dacia omogućuje vozačima da u stvarnom vremenu putem pametnog telefona saznaju razinu napunjenosti baterije i preostali domet vožnje u kilometrima, pokreću predkondicioniranje putničkog prostora (klima uređaj), a također mogu locirati automobil u stvarnom vremenu. Kad je Spring Electric priključen, aplikacija obavještava vozača o napretku punjenja i omogućuje mu da ga uključi ili isključi.

Rad bez ulja i s mnogo manjim brojem pokretnih dijelova od motora s unutrašnjim izgaranjem (zbog odsustva remena), električni je motor pouzdan i manje košta za servis od motora s unutarnjim izgaranjem. Dacia Spring Electric ima jamstvo od tri godine i 100.000 km, a baterija osam godina i 120.000 km.

Lagani i kompaktni Spring Electric ima domet vožnje od 225 km u WLTP ciklusu i 295 km u WLTP City ciklusu (ciklus odobrenja koji uključuje samo urbani dio ciklusa odobrenja), što jamči veliku svestranost upotrebe kako u urbanim tako i u prigradskim područjima. U Europi prosječna dnevna udaljenost vožnje iznosi 31 km u segmentu gradskih automobila (A). Na toj osnovi Spring bi trebao samo jedno punjenje baterije tjedno. Doseg se može poboljšati za gotovo 10 posto jednostavnim pritiskom na tipku ECO na instrumentnoj ploči zahvaljujući ograničenju snage od 23 kW (umjesto 33 kW) i ograničenju najveće brzine od 100 km/h.

Električni motor nudi obilje prednosti na cesti: dobar odaziv na ubrzanje (125 Nm trenutnog momenta), bez promjene brzine, tihog rada i bez vibracija. Nema potrebe suzdržavati se kada je u pitanju uživanje u vožnji električnim automobilom, jer Proljeće ne emitira zagađivače ili CO₂.

Motor Spring Electric nudi potpunu slobodu kretanja u gradskim središtima s ograničenim pristupom, čak i tijekom razdoblja najvećeg zagađenja. U određenim zemljama električna vozila imaju koristi od poticaja za kupnju u obliku financijske ili porezne uštede. U mnogim gradovima parkiranje za električna vozila također je besplatno.

Spring Electric ima mnoštvo standardnih sigurnosnih značajki: ograničenje brzine, ABS, ESP, elektroničku raspodjelu sile kočenja, šest zračnih jastuka, hitni poziv (SOS gumb), automatsko aktiviranje prednjih svjetala i automatsko kočenje u nuždi. Aktivan od 7 do 125 km/h, ovaj sustav putem prednjeg radara otkriva udaljenost do vozila ispred (stacionarno ili u pokretu). Ako se otkrije rizik od sudara, upozorava vozača vizualno i zvučno, prije pojačavanja performansi kočionog sustava ako vozač koči, ali rizik je i dalje prisutan ili automatski aktivira kočnice ili ih jače primjenjuje ako vozač ne koči ili ne koči dovoljno.

Spring Electric troškovno je i energetski učinkovit, a ukupni troškovi vlasništva (TCO) niži su od usporedivih vozila s unutarnjim izgaranjem. Nudi čak i najniži TCO na tržištu (kombinirana električna i vozila s unutarnjim izgaranjem). TCO je indeks ukupnih troškova vlasništva nad vozilom i uglavnom ga koriste profesionalci, posebno upravitelji voznog parka tvrtke, kako bi optimizirali svoje troškove.

Spring može imati i druge namjene, poput dijeljenja. U Europi je prosječna upotreba 'car sharing' automobila 40 minuta na udaljenosti od osam kilometara. Dacia Spring ovome savršeno odgovara jer je potpuno električan, jednostavan za upotrebu, pouzdan i robustan. Njegova cijena također znači da je posebno u skladu s ekonomskim modelom dijeljenja automobila i s potrebama kupca.

Dizajniran za trgovce, Spring Electric Cargo ima prtljažnik koji se proteže tamo gdje se obično nalazi stražnje sjedalo, plastičnu oblogu na podu i na unutarnjim lukovima kotača, četiri sidrena prstena i pregradu od žičane mreže koja odvaja vozača i suvozača od prostora za utovar. Duljina utovara ove posebne cargo verzije iznosi 1033 mm, zapremine 800 litara i korisnog tereta od 325 kilograma.

Dostupan u bijeloj boji, Spring Electric Cargo dolazi sa standardnim značajkama, uključujući ručnu klima-uređaj, radio (s Bluetoothom, USB utikačem i prostorom za držač pametnog telefona), presvlake od tkanine, crne vanjske ručke i ogledala i 14-colne čelične kotače sa 'standardnim' oblogama. Iz razloga optimizacije težine, ova inačica nema rezervni kotač.

Tri nova hibridna modela za Renaultovu E-TECH paletu

Renault proširuje svoju paletu hibrida dolaskom tri nova vozila u koje je ugrađena ta najnovija tehnologija. Novi Mégane Conquest E-TECH Hybrid, Captur E-TECH Hybrid i Novi Mégane Berline E-TECH Plug-In Hybrid počet će se prodavati u Europi tijekom prve polovice 2021. Pionir i lider u proizvodnji električnih vozila već 10 godina te s bogatim iskustvom iz Formule 1, Renault je stekao stručnost zahvaljujući kojoj danas nudi dinamične i učinkovite hibridne motore u proširenoj paleti vozila iz najprodavanijeg segmenta.

Uvođenje mikro-hibrida 12V na novi Mégane Conquest i Captur upotpunjuje ponudu motora nudeći tako sve moguće razine elektrifikacije da bi odgovorio na sve potrebe, a pri tome ostao cjenovno dostupan.

  • +58
Renault Mégane eVision i Dacia Spring Electric Izvor: Promo fotografije / Autor: OLIVIER MARTIN GAMBIER