KERUM PROGOVORIO

'Pljuju mene i nanose štetu Splitu'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 23.09.2011 20:47
  • Objavljeno 23.09.2011 u 20:03
Željko Kerum

Željko Kerum

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Duje Klaric

Splitski gradonačelnik Željko Kerum konačno se izjasnio o tvrdnjama da je zbog goleme rupe u proračunu Split pred bankrotom. Poslao je priopćenje

Premda priznaje da je u prvih pola godine gradski proračun uprihodio tek 331 milijun kuna, manje od trećine planiranog godišnjeg iznosa, Kerum tvrdi da je situacija sasvim u redu - prihode je usporedio s prošlogodišnjima kako bi dokazao da se ništa neuobičajeno ne događa. Točno: i u 2010. splitski proračun konstantno je bio u minusu, napravljeno je nekoliko rebalansa i smanjivanja troškova, a u prosincu je svejedno nedostajalo dvjestotinjak milijuna kuna. Oporba tvrdi da je rupe iz prošlogodišnjeg proračuna Kerum pokrivao u siječnju i veljači ove godine.

Tko nije s nama, kleveće i laže - sukus je priopćenja splitskog gradonačelnika, koji smatra da 'neki ne žele uspjeh Splita samo kako bi njega pljuvali i blatili'. Nije objasnio zašto se nije pojavio na sjednici Gradskog vijeća i koje ga je velevažno službeno putovanje u tome spriječilo.

Kako, za razliku od nastupa uživo, Kerumovo priopćenje zvuči suvislo, prenosimo ga u cijelosti:

'Kao gradonačelniku Grada Splita dužnost mi je reagirati na najgore laži i tvrdnje da se grad nalazi
pred bankrotom. Govoriti takve neistine neodgovorno je prema svim građanima Splita, a zlonamjerno prema vodstvu Grada i zaposlenicima gradske uprave.

Pitam se znaju li uopće oni koji se tako olako nabacuju pričama o bankrotu kakvu nesigurnost izazivaju kod svih koji su direktno ili indirektno vezani na gradski proračun, kakvu poruku šalju mogućim investitorima koji se, u okolnostima globalne gospodarske nesigurnosti, misle hoće li ulagati u projekte u Splitu i kako će reagirati banke koje bi trebale pratiti te projekte.


Nesporna je činjenica da Split s proračunom stoji bolje nego većina drugih gradova u Hrvatskoj. Tvrdim da Split nije pred bankrotom i to je pokazao polugodišnji izvještaj o prihodima i rashodima koji je jučer bio na Gradskom vijeću. Svatko tko zna čitati izvješće vidi da je Grad ove godine u prvih šest mjeseci uprihodio 331 milijun kuna, a lani u isto doba 324 milijuna kuna. Znači, ove godine za isto razdoblje uprihodili smo sedam milijuna kuna više. Svi stalni i redoviti prihodi pune se točno
prema planu. Manji su prihodi od komunalnog doprinosa i prodaje imovine, ali oni se ostvaruju u pravilu u drugom dijelu godine.

Ne može gradonačelnik biti odgovoran što netko ne gradi, pogotovo u današnjoj situaciji, ali ističem da su sve gradske službe na raspolaganju investitorima, daju svoj maksimum i rade u interesu gradskog proračuna i grada Splita. To se, uostalom, vidjelo i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća vezano uz izgradnju Mall of Split na Mejašima. Imam pokazatelje da će se do kraja godine uplatiti značajan iznos komunalnog doprinosa za projekte koji su već dobili garancije banke. To možda nekima ne odgovara i htjeli bi da sve propadne samo kako bi mogli pljuvati po meni.


Da sam i bio u mogućnosti sudjelovati na posljednjim sjednicama Gradskog vijeća, pojedinci bi opet, umjesto da se koncentriraju na točke koje smo im pripremili i koje su važne za Grad i naše građane, svaku raspravu sveli samo na raspravu o gradonačelniku, pljujući me i blateći, dirajući se i u moj privatni život kao i do sada.


Jedno je predizborna kampanja, ali sve ima svoje granice. Ne može se zbog kampanje nanositi ovakva šteta gradu pričajući najgore laži i neistine. Mogu ja otrpiti štošta, ali neka se zamisle što rade gradu i građanima svojim neodgovornim ponašanjem. Da su njima Split i njegovi stanovnici tako važni, onda bi se drukčije ponašali, a ne bi se služili podmetanjima.' Gradonačelnik Željko Kerum

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi