izjava premijera

[VIDEO/FOTO] Plenković: Vanđelić je propustio 'Kairosov čuperak', neka on objasni zašto je odbio kandidaturu

04.02.2021 u 13:32

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade, izjavu je dao premijer Andrej Plenković. Govorio je o lokalnim izborima, ali i o situaciji s koronavirusom

Prvo pitanje je bilo zašto nije došlo do dogovora s Damirom Vanđelićem da bude HDz-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Video: Željko Lukunić/PIXSELL

'Vanđelić se našao na tržištu kada smo tražili privremenog ravnatelja Fonda za obnovu, obavili smo razgovore i on je tu dužnost prihvatio. U jednom trenutku je došla i mogućnost da se kandidira. Moj je dojam bio da je bio vrlo zainteresiran, što se dogodilo da se to promijenilo u zadnjih nekoliko dana pitajte njega. On o tome ne želi razgovarati. Propustio je Kairosov čuperak. Bili smo spremni podržati ga kao nadstranačkog kandidata i mislim da je imao prigodu napraviti za Zagreb i više nego što je mogao kao ravnatelj fonda', kazao je Plenković.

Rekao je da je netočna insinuacija u medijima da HDZ želi daljnju suranju s Bandićem, što Vanđelić nije htio.

'HDZ će odrediti kandidata u sljedećim tjednima', dodao je Plenković.

  • +7
Andrej Plenković dao izjavu nakon sjednice Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Komentirajući okupljanje na Sljemenu rekao je: 'Smanjili smo broj novozaraženih, situacija nije idealna, ali je povoljnija. Velik broj zemalja je u strahu od novih sojeva, poduzimaju mjere. Drago nam je da smo u boljoj situaciji nego u prosincu. Nikad nismo imali policijski sat niti potpuni lockdown, mislim da je psihološki to pogrešno. Kad je riječ o onima kojima je ograničena poslovna ili društvena aktivnost, ta vrsta restrikcije nažalost plod je preporuka stručnjaka s jedinim ciljem smanjenja širenja zaraze. Prije 15. veljače stavit ćemo sve na stol i vidjeti što se može popustiti.'

Što se tiče fotografija sa Sljemena, apelirao je na građane da budu odgovorni i razumni.

Na ponovno pitanje oko kandidata za Zagreb, Plenković je rekao da Kolinda Grabar Kitarović nije opcija, kao i da ministri ostaju ministri.

Što se tiče seksualnog uznemiravanja po fakultetima i na HRT-u, kazao je da je za to da se sve istraži i ispita.

Na pitanje čime ga je zadužila Martina Dalić da je unatoč teretu predloži za čelno mjesto u Podravci, kazao je da je sve to stvar pregovora države i suvlasnika. 'Dalić je bila na dispoziciji, slično kao i Vanđelić. Razgovarali smo o nekoliko opcija. Smatrali smo da ona može dati doprinos s obzirom na svoje iskustvo', kazao je Plenković.

'Ne znam po čemu ona kao doktorica ekonomije ima manje uvjete nego bivši gradonačelnik Koprivnice koji je bio na čelu Podravke', kazao je Plenković, aludirajući na Zvonimira Mršića.