rad fonda

[VIDEO] Vanđelić potvrdio da se neće kandidirati za gradonačelnika: Prioritet je obnova Zagreba i fokusiran sam na to

03.02.2021 u 09:50

Bionic
Reading

Nakon nekoliko tjedana spekulacija Damir Vanđelić konačno je i službeno otkrio hoće li biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba. Na press konferenciji govorio je i o tome što je sve napravio Fond za obnovu Zagreba

'Ono što vam mogu reći kao građanin Zagreba... donio sam odluku o onome što je prioritetno za Zagreb. Sada je prioritet obnova Zagreba i jedino sam fokusiran na to. Ja sam osoba koja drži do svoje riječi. Najveći problem građana Zagreba je potresna obnova. Ona, osim što će riješiti ljudima probleme, ima mogućnost ubrzati hrvatsko gospodarstvo', rekao je Vanđelić.

Dao je do znanja da neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

'U našem društvu treba puno više zajedništva, a vidim i na terenu da nedostaje tog zajedništva. O svemu ostalom nije džentlmenski razgovarati, to se tiče mene i osoba s kojima sam razgovarao. Nakon ove konferencije daljnjih pitanja o kandidaturi neće biti', rekao je Vanđelić.

Video: Davor Višnjić/Pixsell

Vanđelić je na press konferenciji govorio i o radu Fonda za obnovu Zagreba, na čijem je čelu.

Fond za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije tijekom siječnja dobio je prvih 136 rješenja za naknadu štete od nadležnog Ministarstva prostornog uređenja, građevine i državne imovine te do 31. siječnja isplatio 99 naknada, ukupnog iznosa 3.438.220,39 kuna. Vanđelić je objasnio da je ukupan broj dana od urudžbiranja do isplate pao s 14 na tri dana, a njegov cilj je da to razdoblje u prosjeku traje maksimalno pet dana.

Objavio je da je dogovorena suradnja s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta kako bi se pomoglo građanima s ispunjavanjem zahtjeva.

'Resorno ministarstvo dosad je zaprimilo tek 347 zahtjeva za obnovu, a građani se žale da im je previše komplicirana procedura za predaju zahtjeva. Zato smo, kako bismo ubrzali postupak podnošenja zahtjeva za obnovu, s Pravnom klinikom organizirali edukaciju 37 njihovih studenata koji će u gradskim četvrtima i mjesnim odborima pomagati građanima s ispunjavanjem zahtjeva. Zahvaljujući tome, očekuje se barem 300 novih zahtjeva tjedno, a sve zainteresirane stranke mogu se javiti od ponedjeljka do petka od 10 do 15 sati na telefon 097/6529-903', objasnio je Vanđelić.

  • +5
Press konferencija Damira Vanđelića Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Budući da natječaji za zapošljavanje traju tri do četiri mjeseca, u tijeku je zapošljavanje iz državne službe u Fond jer je to najbrži način da se ustroji njegovo funkcioniranje. Tijekom siječnja u Fond je prešlo prvih šest zaposlenika koji su prošli psihološko testiranje u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje kako bi se uvjerilo da mogu podnijeti taj odgovoran i stresan posao koji zahtijeva čvrst karakter i antikoruptivni mentalni sklop, naglasio je Vanđelić.

Što se tiče troškova Fonda za obnovu, u siječnju je, uz nešto manje od 3,5 milijuna kuna isplaćenih na račune građana za naknade troškova obnove, na plaće ukupno utrošeno 130.348,23 kuna. Dodatni troškovi, koji se detaljno mogu pregledati na internetskoj stranici Fonda www.fzo.hr, odnose se na izradu pečata te izradu i održavanje web stranice, nabavu savjetodavnih usluga za izradu dokumentacije o nabavi za postupke javne nabave koje će provesti Fond, odvjetničke usluge za izradu Pravilnika o radu i popratne dokumentacije te Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta i PR usluge.

'Plan nabave objavljen je u elektroničkom oglasniku javne nabave te je s Pravilnikom o jednostavnoj nabavi Fonda vidljiv i na našim internetskim stranicama. Također, prethodna informacijska obavijest po Direktivi 2014/24/EU za poslove projektiranja u iznosu od 52.000.000 kuna (bez PDV-a) poslana je na objavu u oglasnik Europske unije', istaknuo je Vanđelić.