MOLEKULARNA BIOLOGINJA

Ambriović Ristov cijepljena AstraZenecom, objasnila zašto ne treba odbijati to cjepivo

20.04.2021 u 08:45

Bionic
Reading

Kada razmišljamo o tome hoćemo li se cijepiti ili ne, treba usporediti stanje u kojem se cijepimo sa stanjem bolesti. Gotovo je sigurno da će svatko od nas dobiti Covid, prije ili kasnije. Znamo da kod cijepljenja imamo šansu jedan na prema milijun da se stvori tromboembolija. Kod infekcije Covidom imamo dva posto šansu da završi smrtnim ishodom, rekla je Andreja Ambriović Ristov, molekularna biologinja, gostujući u emisiji 'Studio 4'

Razlika između te dvije vjerojatnosti je 30 tisuća puta, precizirala je Ambriović Ristov za HRT.

'Mislim da to potpuno opravdava da se svatko cijepi što prije kako bi pomogli sebi i drugima. Cijepljenje je stvar društva, štitimo na taj način i sve one koji se nisu cijepili', napomenula je stručnjakinja.

Ambriović Ristov smatra kako nismo izgubili bitku kad je riječ o povjerenju građana prema AstraZeneci.

'Došlo je do zbunjenosti javnosti zbog objave EMA-e. Napravila je određenu grešku jer nije dala preporuku može li se AstraZeneca koristiti u svim dobnim skupinama. U prijašnjim objavama je bilo da se ne može koristiti kod starijih što nije bilo točno, nije postojala dovoljna količina podataka da se ustvrdi da je cjepivo sigurno i kod starijih.

  • +39
Na Zagrebačkom velesajmu počelo masovno cijepljenje građana protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Kasnije je to EMA nadopunila i onda se cjepivo počelo koristiti u svim dobnim skupinama. Zatim je primijećeno nešto slučajeva tromboembolija, radi se o vrlo rijetkim slučajevima. Vjerojatnost da ćete dobiti takvu nuspojavu je otprilike 1 : 1.000.000. Nakon toga EMA je rekla da vjerojatno postoji veza između cijepljenja AstraZenecom i tromboembolijom, većinom se tu radi o mlađim ženama. EMA tu nije dala preporuku i počeo je kaos.

Vjerujem da je ovo cjepivo u potpunosti sigurno i da je na neki način došlo do politizacije cjepivom', rekla je molekularna biologinja dodajući da se i sama cijepila AstraZenecom.