MOGLI BI I KOD NAS

Zagrebačka tvrtka očitava brojila u Švicarskoj uz pomoć Androida

07.08.2017 u 22:02

Bionic
Reading

Za očitanje plina u Hrvatskoj još uvijek se koristi olovka i papir. HEP, Plinara i drugi mogli bi upogoniti rješenje temeljeno na Androidu razvijeno u Zagrebu

VOLAG System AG, švicarska tvrtka za razvoj rješenja za daljinsko prikupljanje podataka i njihovu analizu, odnedavno za očitavanje 2,2 milijuna brojila u toj zemlji koristi rješenje Unimod Collect koje je razvila zagrebačka tvrtka Cinnamon. 

Agencija Cinnamon trenutno ima 15 zaposlenih. Kako je tportalu rekao Ivan Kovač, direktor Cinnamona i voditelj razvoja aplikacije Unimod Collect, ta im je aplikacija trenutno najveći projekt.

No, razvijali su i softver za startup za logistiku Movingu, švicarsku logističku tvrtku Murpf AG, platformu za kirurge, doktore i ostale djelatnike u zdravstvu MDLinking (koja bi uskoro trebala ugledati svjetlo dana)...

Rješenje Unimod Collect se sastoji od aplikacije za web preglednik, koja je poveznica između standardnih sustava naplate koje koriste veliki sustavi poput Hrvatske elektroprivrede i aplikacije za Android koju koriste djelatnici na terenu. 

Djelatnici koriste također niz pomoćnih hardverskih alata za kvalitetnije očitanje brojila. 

Posebno zanimljiva je upotreba radio prijamnika za očitanje jedne od novijih vrsta brojila. Djelatnik sjedne u auto, uključi radio prijamnik koji poveže s aplikacijom Unimod Collect, lagano se vozi kroz ulicu i očitava vrijednosti na brojilima putem radio signala. 

Takva brojila su instalirana u Hrvatskoj, poglavito za potrošnju plina, i Unimod Collect ih zna čitati. Nema, dakle, problema ako vas nema kod kuće, brojilo je na teško dostupnom mjestu ili u dvorištu držite opasnog psa.

Aplikacija radi na bilo kojem mobitelu s operativnim sustavom Android. No, kako se radi o specifičnoj primjeni za rad na terenu se preporuča korištenje posebno robusnog uređaja, otporanog na visoke i niske temperature, udarce, prašinu i vodu. 

Osamanaest mjeseci razvoja

Razvoj aplikacije koja skuplja podatke s milijuna švicarskih brojila trajao je godinu i pol dana. U njemu je sudjelovao sedmeročlani tim u kojem su bila dva dizajnera, četiri razvojna programera za Android, i jedan backend developer. 

Iznimno zahtjevnim se pokazao razvoj komunikacije između svih uređaja koji se koriste za očitanja brojila. 

'To su razni Bluetooth/ radio / infracrveni uređaji, koji svi komuniciraju svojim protokolima. Ti bi protokoli trebali biti standardni, ali kad se zaista zaroni u detaljnu komunikaciju ispadne kako svaki dobavljač brojila, poput Iskre ili Kamstrupa, ima neku svoju inačicu koju je potrebno dešifrirati, što je bio vrlo težak i nezahvalan posao. 

Također, za razvoj smo morali imati sav hardver na raspolaganju. Tako sad  je u uredu imamo više od dvadeset brojila te desetak drugih uređaja kao što su infracrvene sonde, radio prijamnici...', rekao je Kovač.

Volag System AG je tvrtka koja već godinama nudi rješenja za očitanja energetskih brojila već godinama, a koja je dosad koristila staro rješenje, temeljeno na uređajima s operativnim sustavom Windows Phone - takozvanim terminalima - koji su skupi i generalno imaju slabu uporabljivost imajući u vidu veličinu ekrana i druge parametre. 

'Prijelaz na platformu Android uveliko je unaprijedio korisnički prikaz i brzinu kojom djelatnik radi očitanja, a dodali smo i mape koje rade i kad uređaji nisu spojeni na internet, što je bilo posebno izazovno', dodao je Kovač.

Rješenje primjenjivo i u Hrvatskoj

Je li rješenje primjenjivo u Hrvatskoj? Kovač tvrdi kako jest.

'Za očitanje plina u Hrvatskoj još uvijek koristi olovka i papir. To znači dupli posao jer se sva očitanja moraju prepisivati u računalo, pri čemu nastaju greške, a proces je spor. Unimod Collect je svemirski brod u odnosu na sve što je sad u upotrebi.

Sustavi naplate koje koriste HEP i drugi sustavi (poput opskrbe vodom i plinom) su standardni i Unimod Collect ih podržava. Brojila koja su u upotrebi su također podržana. 

Cinnamon je rješenje već predstavio nekim domaćim zainteresiranim stranama na Iskrim, RIZ-ovim te Landis+Gyr brojilima. Dodatni razvoj je stvar dogovora. Mi imamo znanje i možemo rješenje prilagoditi dodatnim zahtjevima klijenata', kaže Kovač.