domaće aplikacije

Parkovi Hrvatske je novi mobilni vodič kroz prirodne ljepote Hrvatske

16.03.2017 u 17:24

Bionic
Reading

Aplikacija uključuje interaktivnu kartu svih parkova s 1.172 ucrtane staze i lokacije te dodatne multimedijske sadržaje za 283 atrakcije i 889 aktivnosti. Dostupna je i u izvanmrežnom načinu rada

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i UNDP-ov projekt PARCS su predstavili novu mobilnu aplikaciju Parkovi Hrvatske. 

Aplikacija je službeni mobilni vodič kroz osam nacionalnih i 11 parkova prirode koji će vam omogućiti lakše snalaženje u parkovima. Povezana je i u potpunosti integrirana s web odredištem Parkovi Hrvatske pokrenutim prošle godine, a sav sadržaj za nju pripremili su stručni djelatnici parkova. 

Aplikacija omogućava individualno planiranje posjeta bilo kojem od 19 hrvatskih parkova te kupnju ulaznica putem webshopa, a tijekom boravka u parku pomoću nje možete proučiti brojne zanimljive lokacije, dobiti niz korisnih informacija ili jednostavno pogledati kojim smjerom krenuti dalje.

Prva aplikacija koja koristi Bluetooth na otvorenom

'Parkovi Hrvatske prva je aplikacija u Hrvatskoj koja koristi tehnologiju Bluetooth na otvorenim prostorima. Putem gotovo 400 beacon prijenosnika omogućava unaprijeđen doživljaj boravka u parkovima jer posjetitelje obavještava kad se nađu u blizini neke zanimljive lokacije ili atrakcije, bilo da je riječ o prirodnim i kulturnim znamenitostima, aktivnostima ili rutama dostupnima u svakom pojedinom parku', ustvrdila je Valentina Futač, voditeljica UNDP-ovog projekta PARCS.

Aplikacija Parkovi Hrvatske Izvor: Promo fotografije / Autor: Ministarstvo zaštite okoliša

Aplikacija uključuje interaktivnu kartu svih parkova s 1.172 ucrtane staze i lokacije te donosi zanimljive činjenice i dodatne multimedijske sadržaje za 283 atrakcije i 889 aktivnosti u parkovima, a pored toga dostupna je i u izvanmrežnom (offline) načinu rada. 

Dodatno, aplikacija omogućava podjelu doživljaja s ostalim korisnicima te predstavlja samo jedno od brojnih ulaganja u unapređenje posjetiteljske infrastrukture i kvalitete doživljaja u hrvatskim parkovima.

Priroda je najjači hrvatski brend 

'Zaštićena priroda, a posebno naših osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, najjači je hrvatski brend, što potvrđuje i više od 3,5 milijuna posjetitelja samo u prošloj godini. 

Svi su oni sa sobom ponijeli prekrasne slike i doživljaje, a na nama je da ih ubuduće informiramo te educiramo o važnosti očuvane prirode. Upravo su zato naši napori usmjereni prema planovima upravljanja područjima Natura 2000,  ulaganjima u istraživanja, ali i razvoju posjetiteljske infrastrukture u parkovima, za što na raspolaganju imamo gotovo 900 milijuna kuna sredstava iz fondova Europske unije. 

Sve to omogućit će dugoročno očuvanje prirodnog bogatstva koje imamo, kvalitetnije upravljanje tim područjima, bolju organizaciju posjećivanja i smanjenje pritiska na prirodu u parkovima koje gosti najčešće posjećuju', rekao je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike. 

Među parkovima koji su prijavili projekte za mjeru 6c2 – Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. nalazi se i Park prirode Medvednica, u kojem se planira uređenje modernog centra za posjetitelje na Medvedgradu.

Prema riječima ravnateljice JU Park prirode Medvednica Snježane Malić Limari, posjetiteljski centar će unaprijediti ponudu parka kojem gravitira gotovo četvrtina stanovništva Hrvatske. 

Mobilna aplikacija Parkovi Hrvatske dostupna je besplatno korisnicima pametnih telefona i tableta s operativnim sustavima Android i iOS, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Više: Parkovi Hrvatske