TEHNO SAVJET

Ove genijalne zamjene za popularne aplikacije spasit će vam bateriju mobitela

27.09.2017 u 10:48

Bionic
Reading

Jedan od najvećih problema kod popualrnih aplikacija poput Facebooka, Twittera i Instagrama je što nekontrolirano troše bateriju smartfona, ali i značajan internetski promet. Kao i kod svega u digitalnom svijetu, i za to postoji riješenje

Mobilne aplikacije za Facebook i Instagram zbilja su prošle kroz velik broj nadogradnji. Facebook je u početku kaskao za stolnom verzijom, a danas predstavlja puno popularniju soluciju, dajući korisnicima videoisječke, hrpu opcija za objave i zid kojeg, da smo aplikaciju prestali koristiti prije godinu-dvije, danas ne bismo prepoznali.

Tekovina tehnološkog napretka, doduše, odzvanja i kod hardverskih zahtjeva samih aplikacija, što u principu znači da one danas troše puno više baterije nego prije. Na sreću svih vlasnika malo slabijih uređaja, na Google Playju postoji velik broj vrlo kvalitetnih alternativa koje nude slično iskustvo kao original bez da proždiru bateriju.

Facebook Lite

Facebook je, tim rečeno, po pitanju potrošnje baterije i memorije jedna od najzahtjevnijih aplikacija na Androidu. Jedina alternativa je korštenje Facebooka u web pregledniku ili aplikaciji poput Metala. Facebook Lite jako je dobra alternativa dizajnirana za slabije Androide i dijelove svijeta gdje brz internet nije baš dostupan.

Što se osnovnih funkcija tiče, Facebook Lite jako je blizak punokrvnom Facebooku (po nekima je čak i bolji). Premda se radi o aplikaciji koja je u principu web preglednik kojim posjećujete Facebook, ona je i dalje dobra. Facebook Lite podržava videe, reakcije, pa čak i slanje poruka.

Messenger Lite

Tražite Messenger koji vam ne crpi bateriju i koji nije do grla u GIF-ovima, naljepnicama i sličnim bedastoćama? Bacite pogled na Messenger Lite. Ova 'lakša' verzija popularne aplikacije za čavrljanje troši manje baterije te je, kao što i ime nalaže, od debljeg brata nešto 'siromašnija' po pitanju značajki - no ako samo želite čavrljati, ona je izvrstan izbor.

Skype Lite

Skype ima dosta nezgodnu reputaciju jedne od najnepouzdanijih aplikacija na Androidu. Njegova Lite verzija vrlo je stabilna - štoviše, ona radi sasvim solidno i na najsporijim mobilnim mrežama, a teži svega 13 MB. Downloadati ju možete ovdje

Twitter Lite

Twitter Lite nije tradicionalni Twitter, već koristi tehnologiju PWA (Progresivni Web App). Sve što trebate napraviti je posjetiti mobile.twitter.com i to je to - koristite progresivni app. 'Lakši' Twitter radi jako slično originalnom appu: dobijat ćete podsjetnike, moći ćete ga postaviti na glavni ekran, a u igri je i offline mod. Aplikacija, doduše, i dalje radi u sklopu preglednika.

Progresivni dio Twittera Lite je zapravo njegov najbolji dio. Kao prvo, on memorira sve dijelove korisničkog sučelja koji se ne mijenjaju, što znači da ne morate učitavati stranicu iz početka svaki put kada odlučite pregledati nove tweetove. Ako kliknete na ikonu profila i upalite Data Saver mod, slike se neće učitavati same od sebe, nego ćete ih vi moći odobriti. Sve osnovne karike Twittera - zid, tweetovi, spominjanja i izravne poruke ostaju kakve jesu. Za najbolje iskustvo korištenja Twittera 'lake kategorije' koristite preglednik Chrome.

Shazam Lite

Shazam Lite manji je od 1 MB i radi apsolutno istu stvar kao i njegov veliki brat. Za razliku od njega, Lite verzija nije zatrpana preporukama, reklamama niti integriranim web elementima. Sve što trebate napraviti je otvoriti ju, tapnuti na logo i pročitati ime pjesme.

Najbolji dio Shazam Litea njegov je offline mod. Pjesmu možete osluhnuti dok nemate internet vezu te ga prepoznati kasnije kada se na nju spojite.