VIRTUALNA ERA

Chrome je upravo otišao korak dalje od drugih preglednika

25.09.2017 u 10:58

Bionic
Reading

Iako virtualna stvarnost ovih dana uglavnom privlači pažnju obožavatelja digitalne zabave, njezina primjena može dosegnuti puno dalje - u VR-u možemo gledati filmove ili čak surfati webom

Najnovija značajka popularnog web-preglednika iz Googlea omogućit će korisnicima da internet stranice pregledavaju u virtualnom okružju. Značajka je dostupna u Chromeu 61, a način na koji se aktivira je relativno jednostavan. Sve što treba napraviti je učitati web stranicu u Chromeu i uključiti mobilni uređaj u konzolu Daydream View.

Novu tehnologiju Google je u Chrome uveo još ove veljače, no najnovija inačica rad u virtualnoj stvarnosti omogućuje na bilo kakvoj web stranici. Do danas smo, naglašavamo, virtualnu stvarnost mogli koristiti samo na web stranicama koje su imale posebno priređeni sadržaj.

Podrška za 2D i 3D

'Nova značajka omogućuje posjetiteljima da svaku web stranicu gledaju u virtualnoj stvarnosti, klikaju na linkove i mijenjaju pogled iz 2D-a u imerzivni WebVR (ako to stranice podržavaju)' rekao je Googleov François Beaufort. Ako tražite web stranice napravljene za virtualnu stvarnost, pogledajte ove videe koje je izbacio Ford ili virtualnu turneju San Franciscom. Samo vodite računa da imate instaliranu Chromeovu verziju 61.

Chrome i Daydream nisu jedini preglednik i uređaj koji podržavaju WebVR. Apple je, kažu, vrlo zainteresiran, a Firefox također razvija svoju tehnologiju koja će biti kompatibilna s Oculus Riftom i HTC Viveom. 

Pet zgodnih laptopa za studentske dane Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia