kvantna računala

Bill Gates kaže da ni sam ne razumije iduću veliku stvar u tehnologiji

26.09.2017 u 12:37

Bionic
Reading

Bivši šef Microsofta na nedavnoj je tehno konferenciji otvoreno priznao da nikako ne može shvatiti na koji način nova generacija računala realno funkcionira

Šef Microsofta Satya Nadella na upravo je održanoj konferenciji Microsoft Ignite predstavio službenu viziju kvantnog računarstva. Naglasio je, naime, kako će super moćna računala omogućiti da otkrijemo lijek za brojne smrtonosne bolesti, riješimo problem klimatskih promjena te dobijemo odgovore na naoko nemoguća pitanja.

Umirovljeni šef Microsofta, međutim, nije krio činjenicu da je potpuno zbunjen tehnološkim konceptom koji se skriva iza ideje kvantnog računarstva.

'Riječ je o odjelu Microsofta gdje ljudi dođu, postave prezentaciju, ja to sve gledam i jednostavno na kraju ne mogu shvatiti' rekao je Gates u intervjuu te nastavio: 'Znam jako puno o fizici i jako puno o matematici, no kada gledam tu prezentaciju, sve mi se pretvori u hijeroglife'.

Trudeau zna znanje

Gatesovi problemi kod pokušaja shvaćanja kvantnih računala možda bi bili riješeni da je porazgovarao sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom koji je početkom 2016. održao kratki tečaj o kvantnim računalima pred skupinom novinara.

'Riječ je o dosta jednostavnom konceptu' kaže Trudeau. 'Normalna računala rade tako da kroz žicu prolazi struja. Ili prolazi ili ne prolazi. Ili je 1 ili 0 - riječ je o binarnom sustavu. Ono što se događa kod kvantnih računala je da ona mogu pohraniti više informacija u jednom bitu'.

Microsoft ima planove

Premda Trudeau zbilja zna o čemu priča, znanost iza kvantnog računarstva je puno, puno složenija. Google, IBM i mnoge druge kompanije investirale su resurse u to polje te se trenutno natječu tko će prvi donijeti kvantna računala na otvoreno tržište. Nadella je Wall Street Journalu naglasio da su kvantna računala ključ za Microsoftovu strategiju račnualstva na cloudu. Kompanije i developeri će, prema njemu, platiti pristup teoretski neograničenoj računalnoj snazi.

'Riječ je o nečemu u što vrlo rado investiramo, s obzirom da već godinama radimo na tehnologiji clouda. Kvantna računala su po nama cloud iduće generacije' zaključio je Nadella.