zagađenje orbite

Novi radarski sustav pratit će 250.000 krhotina opasnog svemirskog smeća koje prijeti satelitima

17.10.2019 u 09:59

Bionic
Reading

Prvi put svemirske tvrtke mogu pratiti sitne komadiće opasnog svemirskog smeća koji orbitiraju oko Zemlje i jureći deset puta brže od metka ugrožavaju Međunarodnu svemirsku postaju, svemirske letjelice i satelite u orbiti

Novi radarski sustav tvrtke LeoLabs, zvan Kiwi Space Radar, trebao bi pratiti kretanje oko 250.000 opasnih objekata manjih od 10 cm koji kruže oko Zemlje. To je prvi komercijalni uređaj koji će prati tako sitne komadiće svemirske prljavštine.

Podaci koje će prikupljati Kiwi Space Radar pomoći će satelitskim operaterima i vladinim agencijama poput američke NASA-e i japanske JAXA-e da izbjegnu razorne sudare sa svemirskim otpadom. To bi moglo spriječiti crni scenarij po kojem orbitalno smeće izmiče kontroli i sprečava nam pristup svemiru stotinama godina.

'Nitko vam ne govori gdje se nalaze krhotine i kolika je vjerojatnost da će pogoditi vaš satelit. Stoga smo htjeli ponuditi takvu uslugu', rekao je Dan Ceperley, suosnivač i izvršni direktor LeoLabsa, u razgovoru za Business Insider. 'Ako krhotina pogodi vaš satelit, može ga i razbiti. Ne samo da je stradao vaš satelit, nego ste dobili novi oblak krhotine koji prijeti drugim satelitima.'

Novozelandski radar pratit će kretanje svemirskih krhotina u orbiti oko Zemlje Izvor: Društvene mreže / Autor: LeoLabs

Praćenje ovih malih objekata može pomoći tvrtkama da upravljaju svojim satelitima kako ne bi došlo do katastrofalnih sudara. Naime, komadići krhotina kruže u niskoj orbiti oko Zemlje, na visini između 160 i 2000 kilometara. Tu se nalazi i većina svemirskih objekata izrađenih ljudskom rukom, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu i tisuće satelita.

Te krhotine jure oko Zemlje brzinom većom od 28.000, otprilike deset puta brže od metka. To je prijetnja bilo kojem satelitu ili svemirskom brodu, a svaki sudar mogao bi pogoršati problem jer će satelite razbiti u manje komade. Teoretski, jedan sudar mogao bi u konačnici izazvati lančani sudar, a Zemlja bi se na kraju našla okružena neprobojnim gomilama smeća.

NASA-in stručnjak Donald J. Kessler izračunao je da bi moglo proći stotine godina prije no što se takvi ostaci raščiste dovoljno da se svemirski let ponovo učini sigurnim.

Indijsko testiranje protusatelitskog naoružanja 2019. Izvor: Društvene mreže / Autor: Analytical Graphics, Inc.

Godine 2009. američka svemirska letjelica slučajno se sudarila s ruskom, povećavši količinu velikih krhotina u orbiti niske Zemlje za oko 70 posto. U ožujku ove godine Indija je stvorila tisuće novih krhotina kada je prilikom proturaketnog testiranja raznijela jednu svoju svemirsku letjelicu.