istraživanje marsa

Krtica se vratila u akciju: stroj vrijedan milijardu dolara ponovno buši rupu u Marsu

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 16.10.2019 16:05
  • Objavljeno 16.10.2019 u 16:12
Stručnjaci pretpostavljaju da je sonda naišla na neočekivani sloj tvrdog tla koji nije propadao u iskopanu rupu. Zbog toga ni Krtica nije mogla kopati dublje

Stručnjaci pretpostavljaju da je sonda naišla na neočekivani sloj tvrdog tla koji nije propadao u iskopanu rupu. Zbog toga ni Krtica nije mogla kopati dublje

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Da društvenoim mrežama pojavio se video koji prikazuje milijardu dolara vrijedan NASA-in stroj koji je opet proradio nakon što je prije sedam sedam mjeseci zaglavio bušeći rupu na površini Crvenog planeta

NASA-ina sonda InSight Mars napokon je ponovno počela kopati u dubinu nakon što mu je u pomoć priskočila robotska ruka s landera. Krtica (Mole) tlo Crvenog planeta počela probijati još u ožujku, ali je zapela nakon nekoliko iskopanih centimetara. Stručnjaci pretpostavljaju da je sonda naišla na neočekivani sloj tvrdog tla koji nije propadao u iskopanu rupu. Zbog toga ni Krtica nije mogla kopati dublje.

Pokušalo se napraviti prostora za bušenje pomoću robotske ruke na InSightu; to je dalo rezultata, barem za sada, pa sad sonda nastavlja probijati svoj put kroz marsovsku koru. Kad sonda prodre pet metara ispod površine, počet će mjeriti temperaturu kako bi znanstvenici bolje razumjeli unutrašnjost Marsa.

Krtica je sonda pričvršćena na InSight Lander. Dizajnirana je za proučavanje unutarnje temperature, protoka topline i drugih toplinskih svojstava Marsa, što bi znanstvenicima trebalo pomoći da razumiju kako se formiraju stjenoviti planeti.

Nakon početnog zanosa u ožujku 2019., Krtica je zaustavila, ne mogavši prodrijeti dublje od pet centimetara ispod površine. A na toj dubini ne mogu se prikupiti nikakvi znanstveno relevantni podaci. Njemački stručnjaci, koji su izradili uređaj za kopanje, isključili su prvotnu hipotezu da je Krtica pogodila stijenu. Oni su uvjereni da je sastav okolnog tla sprečavao uređaj da prodre dublje ispod površine Marsa.

Znanstvenici nagađaju da je Krtica udarila o zacementirani tip tla, takozvani duricrust, koji se nije očekivao na Marsu. Takva vrta tla ne urušava se iskopanu rupu već ostaje postojano, ne pružajući mogućnost bušilici da napreduje. Stručnjaci vjeruju da je duricrust ovdje debeo između pet i 10 centimetara, piše Daily Mail.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!