TEHNO SAVJETI

Ništa bez ključa: Što se dogodi kad vlasnik kriptovaluta umre?

03.05.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Nema spora - kriptovalute su financijska imovina. Ali postoji nekoliko važnih razlika u odnosu na, primjerice, bankovni račun ili štednju, na koje treba obratiti pozornost

Čak i uz brojne probleme s kojima su se susretale posljednjih mjeseci, popularnost kriptovaluta je u porastu.

Trenutno je u optjecaju blizu 23 tisuće kriptovaluta, ukupne tržišne vrijednosti 1,1 bilijun američkih dolara. Na dvije najveće - bitcoin i ethereum - otpada više od 770 mlrd. američkih dolara.

Njima se diljem svijeta koristi 420 milijuna ljudi, a oni su otvorili više od 84 milijuna kriptonovčanika.

Što se događa s kriptovalutama kad vlasnik umre ili zbog nekog drugog razloga više ne može upravljati njima?

Kratak odgovor na to pitanje glasi: ako nasljednici ne znaju gdje su ili im ne mogu pristupiti - ništa. Ostat će nedirnute dokle god je aktivna tvrtka kod koje su pohranjene.

Ključne razlike

Nema spora o tome da je riječ o financijskoj imovini. Ali postoji nekoliko važnih razlika u odnosu na, primjerice, bankovni račun ili štednju.

Ključno je to što je u pitanju imovina koja postoji samo u virtualnom obliku i zaštićena je enkripcijom.

Ako nisu na vrijeme poduzete odgovarajuće pripremne radnje, nasljednicima je često praktično nemoguće pronaći je i raspolagati njome.

Naime kriptovalute bivaju pohranjene u virtualne kriptonovčanike, za čije je otvaranje potrebno posjedovati privatni ključ - niz od 64 nasumično odabrana znaka koji služi kao lozinka.

Bez tog ključa nitko ne može pristupiti kriptonovčaniku.

Moguće je da tvrtka koja upravlja kriptonovčanikom ima kopiju ključa koju bi vam trebala ustupiti ako je imovina koja im je povjerena oporučno ostavljena ili pravnim putem dodijeljena na druge načine.

Precizni podaci o tome nisu dostupni, ali okvirno se procjenjuje da je na taj način dosad postalo nedostupno četiri milijuna bitcoina, vrijednih više od 290 milijardi američkih dolara.

Mjere predostrožnosti

Stoga se, ako želite nekome osigurati pristup vašem novcu nakon smrti, preporučuje zapisivanje privatnog ključa te njegova pohrana na sigurnom.

Pitanje je, naravno, što bi moglo biti dovoljno sigurno da se novca ne bi dočepao netko kome nije namijenjen.

Rješenja mogu varirati u rasponu od kućnog sefa do pohrane kod javnog bilježnika ili odvjetnika, odnosno kod online platformi koje nude takve usluge, kao što je Coinbase.

Ako vam to više odgovara, možete otvoriti zajednički račun s osobom kojoj namjeravate ostaviti sredstva kako bi prijenos prošao što jednostavnije.

Ili je, jednostavno, uključite u oporuku, uz druge nužne i potencijalno korisne podatke.