TOKOVI NOVCA SAMA BANKMAN-frieda

Sve laži posrnulog kriptokralja: Kako je FTX postao jedna od najvećih financijskih prijevara u povijesti

18.12.2022 u 19:20

Bionic
Reading

Nakon pada masivne kriptoburze FTX i uhićenja njezinog osnivača na Bahamima donosimo razloge zbog kojih pravnici u SAD-u ovaj slučaj nazivaju 'jednom od najvećih financijskih prijevara u cijeloj američkoj povijesti'

Američka vlada njegovu karijeru u digitalnom svijetu naziva 'prijevarom od samog početka'. Tužba koju je javno objavila tamošnja Komisija za trgovanje robnim ročnicama (Commodity Futures Trading Commission, CFTC) sadrži nekoliko iznenađujućih detalja te je, ako su u pravu, dokaz da je Sam Bankman-Fried, osnivač propale kriptoburze FTX i odnedavno uhićenik američkih federalnih službi, lagao. Bankman-Fried je, prema dokumentaciji, kompaniju Alameda Research i burzu FTX vodio kao jednu firmu.

Američki državni odvjetnik Damian Williams opisao je Alameda Research i FTX kao 'jednu od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti'.

  • +4
Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

Sam Bankman-Fried bio je duboko upleten u Alameda Research

Bankman-Fried rekao je da 'nije znao što se točno događa' u Alameda Researchu te da 'nije vodio Alamedu'. Prema tužbi, to nije istina. CFTC navodi da je on potpisnik Alamedinih bankovnih računa te je bio 'autorizirani trgovac za Alamedine račune s CFTC-ovim komisionarima za ročnice'. Također je imao izravnu kontrolu nad 'svim Alamedinim trgovanjem, investicijama i financijskim odlukama'. U zatvoru je tako telefonski i preko 'mobilnih aplikacija za dopisivanje' razgovarao s čelnim ljudima Alamede.

Od svibnja 2019. do 11. studenog 2022. depoziti klijenata FTX-a - uključujući kriptovalute poput bitcoina i ethereuma te fiat valuta - bili su pod utjecajem ili kontrolom Alamede, a ona ih je koristila za svoje namjere, piše u dokumentu. Za to je, napominje Verge, znao samo mali krug insajdera. Alamedini trgovci imali su pristup 'u suštini neograničenim' sredstvima FTX-a, a standardni procesi prijenosa sredstava iz FTX-a u Alamedu bili su skraćeni kako bi ona dolazila do njih prije bilo koga drugog.

Bankman-Fried je, unatoč tome, htio uvjeriti svijet da su dva entiteta čvrsto odvojena, piše u tužbi. To je, kažu, bio glavni razlog zbog kojeg je otišao s mjesta izvršnog direktora Alamede. Kad je FTX bio na rubu propasti, trgovci Alameda Researcha dobili su naredbu da sve što prije prodaju i 'načelno naprave sve što im je u moći kako bi se domogli milijardi dolara koje bi poslali nazad u FTX'. Kada je trgovac opisao što planiraju napraviti, Bankman-Fried je odobrio to. Također je rekao da 'definitivno postoji trag užurbanosti' i pitao za 'vrijeme u kojem bi mogao dobiti dvije milijarde dolara', piše u tužbi.

Kad su direktori FTX-a otkrili deficit u FTX US-u, Bankman-Fried je 8. studenog rekao da će 'rupu' ispuniti sredstvima Alameda Researcha. 'Bankman-Fried je trgovcima u Alamedi naredio da ispune kapitalne zahtjeve FTX US-a te višak kapitala pošalju u FTX US', kažu iz CFTC-a.

Alameda i FTX bili su povezani na softverskoj i hardverskoj razini

Iako je izvršna direktorica Alamede Caroline Ellison prethodno izjavila da ona i Bankman-Fried drže dvije tvrtke koje su 'prilično odvojene u smislu svakodnevnog poslovanja', CFTC daje prilično jak argument da bi i to moglo biti netočno.

Bankman-Fried i drugi viši menadžeri u Alamedi i FTX-u optuženi su za 'rasprostranjen pristup međusobnim sustavima i računima'. Dva tima dijelila su uredske prostore, kao i 'ključno osoblje, tehnologiju, hardver, intelektualno vlasništvo i druge resurse', navodi se u tužbi.

FTX i Alameda međusobno su razmjenjivali sredstva klijenata

U intervjuu na DealBook Summitu New York Timesa, Bankman-Fried je izjavio da 'nije svjesno miješao sredstva' FTX-a i Alamede, no vlasti misle drugačije. Kad je pokrenuo FTX, klijentima koji su htjeli poslati fiat valutu na svoje FTX račune rečeno je da ga proslijede Alameda Researchu. Ta sredstva nisu držana odvojeno od Alamedinog novca niti su bila stavljena na račune s oznakom 'za dobrobit' klijenata FTX-a, stoji u pritužbi. Alamedini računi koji su držali FTX-ov novac bili su označeni kao 'fiat@ftx' u FTX-ovom internom sustavu knjiženja.

Agencija je također navela višegodišnji obrazac dijeljenja sredstava između Alamede i FTX-a. 'Alameda je pristupila i koristila sredstva klijenata FTX-a za svoje operacije i aktivnosti - uključujući financiranje vlastitih aktivnosti trgovanja, ulaganja i posuđivanja/pozajmljivanja', piše u tužbi.

Alameda nije optužena samo za korištenje novca poslanog na njene bankovne račune. Prema SEC-u, kompanija je također imala mogućnost neograničenog povlačenja sredstava sa svog FTX računa za trgovanje te korištenja digitalne imovine.

  • +14
Penthouse u kojem je živio Sam Bankman-Fried Izvor: Profimedia / Autor: Seaside Real Estate/PLANET PHOTO / Planet / Profimedia

Bankman-Fried (i njegovi roditelji) koristili su novac korisnika FTX-a kako bi kupovali privatne mlažnjake i luksuznu robu

CFTC tvrdi da su Bankman-Fried, njegovi roditelji, kao i zaposlenici FTX-a i Alamede koristili korisnička sredstva za osobnu korist: luksuzne nekretnine, privatne mlažnjake, osobne pozajmice i političke donacije.

Sredstva korisnika također su upotrijebljena za reklamu s Larryjem Davidom u glavnoj ulozi, kao i sponzoriranje FTX Arene u Miamiju. Ove su reklame, za koje CFTC tvrdi da su plaćene korisničkim novcem, uvjeravale gledatelje da je FTX 'najsigurniji i najjednostavniji način za kupovinu i prodaju kriptovaluta'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The World's Best Ads

FTX-ovi uvjeti pružanja usluge su laž

FTX-ovi uvjeti pružanja usluge navode da niti jedna digitalna imovina na korisničkom računu 'neće niti smije biti posuđena FTX Tradingu', što je, uzmemo li sve navedeno, vjerojatno neistina. CFTC navodi da klijenti nisu nikad odobrili korištenje svojih sredstava te da nisu znali da ih koristi i Alameda Research.

CFTC-ova tužba također implicira da je Bankman-Fried lagao Kongresu o FTX-ovim uvjetima pružanja usluga tijekom ispitivanja 9. veljače 2022. Bankman-Fries je tada zakonodavcima rekao da 'kao opće načelo, FTX odvaja imovinu klijenata od naše imovine na našim platformama'.

Bankman-Fried je također uplaćivao 'desetke milijuna dolara' vrijedne političke donacije sredstvima svojih klijenata, kažu vlasti.

Bankman-Friedova reputacija liberalnog dobrotvora uglavnom je bila zasnovana na velikodušnim donacijama demokratima i progresivnim skupinama, no u optužnici, objavljenoj u utorak, Južni okružni sud u New Yorku optužio ga je za kršenje većeg broja zakona o financiranju kampanje tijekom prethodne tri godine u FTX-u.

Točnije, američki državni odvjetnik Williams tijekom tiskovne konferencije rekao je da su prilozi Bankman-Frieda bili 'prikriveni kako bi izgledali kao da dolaze od bogatih donatora, a u stvarnosti su bili financirani ukradenim novcem klijenata Alameda Researcha'.