TEHNO SAVJETI

Kako pokrenuti ChatGPT na smartfonu? Pripazite na prevarante

25.04.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Poznati chatbot nema službenu aplikaciju, što znači da ga je najbolje koristiti preko preglednika, no za one kojima baš treba aplikacija - postoji nekoliko rješenja

Većina korisnika interneta dosad je vjerojatno čula za ChatGPT, popularni chatbot pokretan umjetnom inteligencijom. Premda postoji nekoliko konkurenata, OpenAI-jev proizvod je, izgleda, najpopularniji i najsofisticiraniji. Jedino što mu trenutno nedostaje je aplikacija na Androidu i iOS-u. Na sreću, postoji način na koji zaobići taj problem i pokrenuti ga na mobilnom uređaju.

Najjednostavnija metoda pokretanja ChatGPT-ja je odlazak na njegovu internetsku stranicu pomoću preglednika. Premda se radi o manje elegantnom rješenju, ono je i dalje jedini siguran način pristupa usluzi. Međutim ovo nije jedini način na koji se na smartfonu može pristupiti ChatGPT-ju.

Kako koristiti ChatGPT na iPhoneu ili Androidu?

Kratki odgovor je - lako. Sve što trebate je posjetiti službenu stranicu putem Safarija, Chromea ili bilo kojeg drugog preglednika te kreirati račun. Podsjetimo, ovo je službena stranica ChatGPT-ja. Prijavite se na račun (ili se registrirate ako to prethodno niste učinili).

Poslije registracije i prijave dobit ćete nekoliko upozorenja o chatbotu. Nakon što nekoliko puta pritisnete Next i konačno Done, možete početi koristiti ChatGPT.

Mobilna verzija stranice, kao i ona za stolna računala, može pristupiti prijašnjim razgovorima, nadograditi se na ChatGPT Plus i čak raditi u tamnom načinu rada. Svim ovim opcijama lako možete pristupiti pritiskom na ikonicu za izbornik na gornjem lijevom kutu zaslona.

Aplikacije treće strane

Unatoč velikom uspjehu ChatGPT-ja, odsutnost službene aplikacije mnoge je ostavila razočaranima. Na tržištu se kao posljedica toga pojavila hrpa rješenja, a premda je dio njih zbilja izvrstan, većina je jednostavno prosječna ili gora.

Ako koristite iPhone, isprobajte Perplexity. Aplikacija koristi pretragu pogonjenu umjetnom inteligencijom te replicira velik broj funkcija ChatGPT-ja. Dobra stvar je to što može pružiti izvore za svaki odgovor, pretraživati internet u stvarnom vremenu te čak dozvoliti pretragu pomoću glasa.

S druge strane, ako ste vlasnik Androida, dobra opcija je aplikacija Nova. Riječ je o programu treće strane koji koristi GPT 3.5, s time da proizvođač navodi da će ga uskoro nadograditi na GPT-4. Premda nema sve funkcije Perplexityja, podržava veći broj jezika, povijest razgovora i mogućnost dijeljenja razgovora direktno kroz aplikaciju.

Pripazite na prevarante

Usred opće histerije pobuđene usponom umjetne inteligencije dosta je važno da ste cijelo vrijeme svjesni toga da na internetu i dalje ima prevaranata. Vrlo je lako nasjesti na aplikacije koje kradu podatke, naplaćuju vam uslugu bez ikakvog smislenog razloga ili vas bombardiraju reklamama. U dućanima se, naglašava Makeuseof, nalazi hrpa aplikacija koje rade sve navedeno te je, bar zasad, to kod Play Storea puno češći slučaj nego na App Storeu. Ako vam baš treba aplikacija za ChatGPT, držite se naših preporuka, a za najbolje iskustvo posjetite službenu stranicu ChatGPT ili isprobajte Microsoftov Bing AI Chat.