NIJE SKUPO

Koliko vaš identitet vrijedi na crnom tržištu? Iznenadit ćete se

21.09.2017 u 07:19

Bionic
Reading

Vama osobni podaci vrijede puno. A lopovu koji se namjerio ukrasti vam identitet? Platit će puno manje no što mislite

Ovjerene kreditne kartice s visokim limitom iz zemalja kao što su Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja na mračnom webu prodaju se za bitkoine u protuvrijednosti od deset do 20 američkih dolara, stoji u godišnjem izvješću o cyberkriminalu tvrtke Secureworks, inače dijelu Della.  

Što je mračni web, pitate se? U izvješću ga opisuju kao 'zbirku internetskih foruma, lažnih digitalnih trgovina i soba za brbljanje koje cyberkriminalci koriste za kovanje saveza, razmjenu alata i tehnika te prodaju ukradenih podataka kao što su podaci o bankovnim računima, informacije pomoću kojih je moguće prepoznati konkretnu osobu i druge tomu slične sadržaje. 

Ovjerena kreditna kartica je ona koju je prodavatelj kriminalac isprobao za obavljanje transakcija i utvrdio kako nije još otkazana. Neovjerene kartice moguće je nabaviti na veliko za sitniš.

Poslovne kartice su kriminalcima najdraže

Kriminalci više vole poslovne kartice jer ponekad nema ograničenja koliko je moguće potrošiti koristeći ih. Tako ovjerena platinasta kartica American Express može postići cijenu i do 20 dolara, dok će obična bez velikog limita biti prodana za oko devet. Jedno od ilegalnih tržišta na kojem se obavljaju ovakve transakcije zove se Trump's Drump.

No, to nije sve. Na prodaju su, navedeno je u izvješću, ponuđeni puni identiteti pojedinaca za samo deset dolara po komadu. 

Fulz, kako se tu robu naziva, u stvari su dosjei koji nude financijskih, zemljopisnih i biografskih podataka o žrtvi dovoljno za krađu identiteta ili prijevari temeljenoj na lažnom predstavljanju. Recimo, pomoću tih podataka kriminalci mogu zaobići tajna pitanja kojima potvrđujete svoj identitet na raznoraznim internetskim servisima.

Osjetljiviji podaci, poput onih za popunjavanje porezne prijave u SAD-u, su skuplji: koštaju između 40 i 50 dolara prema podacima istraživačke skupine IBM X-Force. 

No, niti jednu osobnu informaciju kriminalci ne zanemaruju, već ih gomilaju dok ih ne skupe dovoljno za pokušaj prijevare, piše Bloomberg.

  • +5
Najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia