PROMJENE OD LISTOPADA

Zašto će nam web preglednici postati sumnjičaviji?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 03.09.2017 08:43
  • Objavljeno 03.09.2017 u 08:43
Google Chrome

Google Chrome

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vjerojatno ste primijetili riječi Not Secure uz adresu u Chromeu, obično kad od vas traži unos lozinke ili broja kreditne kartice na web odredištu. E, pa od listopada ćete to upozorenje viđati sve češće

Možda ste primijetili da kad posjetite određena web odredišta, internetski preglednici poput Googleova Chromea prikazuju mali zeleni lokot i riječ Secure (Sigurno) uz adresu. Po tome znate da to web odredište koristi enkriptirani web protokol https umjesto nekriptiranog http-a, što se smatra sigurnijim.

Moguće je da ste povremeno primijetili i riječi Not Secure (Nesigurno) uz adresu u Chromeu, obično kad od vas traži unos lozinke ili broja kreditne kartice na web odredištu koje ne koristi https. E, pa od listopada ćete to upozorenje viđati sve češće. 

Što možete očekivati?

Kad posjetite web odredište koje koristi obični http Chrome, uglavnom prikazuje sličicu sa slovom 'i' u sredini. Kliknete li na to 'i', pojavit će se upozorenje: Your connection to this site is not secure. (Vaša veza s ovim web odredištem nije sigurna.

No prije nekoliko dana iz Googlea su odaslali upozorenje korisnicima alata Search Console kako će nadoilazeće izdanje Chromea prikazivati upozorenja kad god se od njih traži unos bilo kakvih podataka putem nekriptirane veze http, ne samo lozinki i brojeva kreditnih kartica.

Znači, unesete li upit za pretragu na web odredištu koje ne koristi https ili adresu e-pošte u web obrazac koji nije enkriptiran, pojavit će se upozorenje Not Secure. Surfate li Chromeom anonimno, upozorenje će stizati za svako web odredište koje ne koristi https, bez obzira traži li od vas podatke ili ne.

Jesmo li spremni za prijelaz na enkripciju?

A to je tek početak. S vremenom bi se upozorenje trebalo proširiti na sve stranice koje koriste http, piše Emily Schechter na Googleovu službenu blogu

Https nije savršen ali može pomoći pri razlikovanju autentičnih od lažnih stranica. No, s druge strane, upozorenja bi mogla prestrašiti kupce tijekom predblagdanske sezone kupovine, kao i korisnike legitimnih digitalnih trgovina koje https koriste za osjetljive dijelove poput transakcija, ali ne i na svim stranicama. 

Kako piše Wired, 40 posto od sto najvećih digitalnih trgovaca još ne koriste https

Chrome je i dalje najpopularniji svjetski web preglednik. Mozillin Firefox korisnike upozorava prikazivanjem sličice s lokotom preko kojeg je povučena crvena linija. Appleov Safari i Microsoftov Edge ne nude takva upozorenja, kao ni prikaz zelenog lokota. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!