EUROPSKI SUD ODLUČIO

Poslodavac vam čita mailove? To vam mora i reći!

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 07.09.2017 07:01
  • Objavljeno 07.09.2017 u 07:01
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio je kako poslodavci moraju obavijestiti zaposlenike ukoliko prate njihovu službenu e-mail prepisku i komunikacije

 Presuda Europskog suda za ljudska prava mogla bi utjecati na razinu praćenja i nadzora e-pošte na radnom mjestu.

Konačna presuda ishod je dugotrajne parnice koju je pokrenuo Bogdan Bărbulescu zbog otkaza kojeg je dobio radi načina na koji je  koristio sustav za razmjenu poruka na poslu.

Tom je rumunjskom inženjeru prije deset godina udijeljen otkaz nakon što mu je poslodavac pokazao ispise njegovog brbljanja s obitelji dok je bio na poslu.

Francuzi se već prilagođavaju

Europski sud stao je na njegovu stranu, uz obrazloženje kako je poslodavac prekršio Bărbulescuovo pravo na privatnost time što ga nije obavijestio prije no što je počeo nadzirati njegovu komunikaciju. Dio poruka opisan je kao 'privatne prirode'.

Neke su europske države već su poduzele mjere kako bi građanima dale više prava vezanih uz njihovo poslovno komuniciranje. Francuska je, recimo, usvojila zakon kojim tvrtkama nalaže dogovor sa zaposlenicima o terminima kad mogu ignorirati poslovnu e-poštu i drugu prepisku.

Sud ne može određivati kakve će zakone pojedina zemlja usvajati, ali ova odluka bi mogla imati utjecaja pri određivanju što se smatra prihvatljivim. Suci su objavili i set mjerila za mjerenje 'stupnja zadiranja' u privatnost radnika u svakom pojedinom slučaju, piše Engadget.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!