KONTROVERZNA ZNAČAJKA

Uber vas više neće pratiti nakon što ste dovršili vožnju

01.09.2017 u 11:35

Bionic
Reading

Jedna od najkontroverznijih značajki Uberove aplikacije je bilo praćenje lokacije korisnika i do pet minuta nakon što je vožnja gotova. U razgovoru za Reuters, sigurnosni direktor Ubera Joe Sullivan otkrio je kako pokušavaju popraviti lošu reputaciju o privatnosti među brojnim klijentima te uklanjaju mogućnost praćenja

Službena najava ukidanja praćenja korisnika stići će u utorak, a vlasnicima iUređaja već polako stiže nadogradnja aplikacije kroz App Store. Ovim potezom Uber se polako počinje rješavati niza skandala i kriznih situacija koje su dovele do izbacivanja CEO-a Travisa Kalanicka i drugih službenika u vrhu tvrtke. 

U sklopu novog izdanja aplikacije, Uber će moći pratiti korisnika samo i isključivo za vrijeme vožnje, otkrio je Sullivan u intervjuu za Reuters. Uberova glava sigurnosti navodi i kako s timom od oko 500 ljudi radi na zaštiti privatnosti još od 2015. godine. 

Značajka praćenja korisnika nakon vožnje je navodno ubačena kako bi se brinulo o fizičkoj sigurnosti putnika nakon vožnje. Ako bi korisnici odbili sudjelovati u tom, morali su ručno tipkati početnu i završnu adresu. Sullivan je izjavio kako su u Uberu napravili veliku grešku ne informirajući korisnike kakve pogodnosti su vezane uz to te da nije bila riječ o invaziji privatnosti. 

Nismo imali dovoljno iskustva u smislu privatnosti, iako je Uber uistinu posvećen tome

Joe Sullivan

Slijede stroge kontrole

Sve ima svoje posljedice. Uber je stoga završio u brojnim istragama vladinih tijela (posebno u SAD-u). Nakon nagodbe s FTC-om, Uber je pristao na stroge kontrole svih radnji svakih dvije godine sljedećih 20 godina (!) kako bi se osiguralo da ne rade slične poteze. 

U sljedećih godinu dana Uber tvrdi kako će uložiti još više napora kako bi aplikacija poboljšala privatnost, sigurnost i transparentnost Ubera općenito, tvrdi Sullivan. 

Uber stigao i u Rijeku Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić