Monarch Platform

Je li ovo budućnost? Doktori sjede dok vas operira robot

27.03.2018 u 08:52

Bionic
Reading

Američki program koristi endoskopski postupak za umetanje robota u teško dostupna mjesta unutar ljudskog tijela čime je proces manje traumatičan, a dijagnosticiranje boljesti jednostavnije

Tvrtka Auris Health predstavila je Monarch Platform, manje invazivan pristup izvođenju operacija od onoga koji se do sada koristio. Monarch koristi zajednički endoskopski postupak za umetanje fleksibilnog robota u teško dostupna mjesta unutar ljudskog tijela. Operaciju kontrolira liječnik, a navigacija se odvija pomoću komandne palice ili joysticka i 3D modela.

Pomoću Monarcha rak pluća bi se otkrivao puno brže, a broj smrtnih slučajeva smanjio Izvor: Promo fotografije / Autor: Auris

Jedan od prvih zadaća ove platforme je pronaći stanice koje uzrokuju rak pluća, koji je na vrhu popisa najsmrtonosnijih karcinoma. Znanstvenici smatraju kako bi pomoću ove metode mogli ranije dijagnosticirati bolest što je do sada zbog složene strukture pluća i loših tehnika bilo vrlo komplicirano.

'CT skeniranje pokazuje masu ili leziju, ali to nije dovoljno da nam kaže je li ta masa tumor. Zatim je potrebno uzeti uzorak mase, što nije jednostavno pomoću manulanih metoda kojima smo se do sada služili. U čak 40 posto slučajeva nije moguće postaviti dijagnozu na taj način. Postupak može biti traumatičan, stoga je važno da to obavimo sistematski i što manje invazivno' objasnio je predsjednik Uprave Frederic Moll.

Auris je osnovan prije šest godina, a od tada im je vrijednost porasla na 500 milijuna dolara. Kažu kako je za uspjeh zaslužan privatni kapital i dugoročni planovi koji su ga privukli.

Robot Sophia u akciji Izvor: Profimedia / Autor: NN

'Nevjerojatno smo sretni da imamo bazu ulagača koja podržava našu viziju i dugoročno se zalaže za nas. Ulaganja koja su napravljena u Aurisu podupiru razvoj vrlo robusnog plinovoda, kao i uspješno kliničko usvajanje tehnologije za poboljšanje ishoda u liječenju pacijenata' rekla je glavna tajnica za sigurnost Josh DeFonzo.

Robot-svećenik Izvor: Reuters / Autor: KIM KYUNG-HOON

Uz odobrenje programa Monarch koje im je dodijelila Američka agencije za hranu i lijekove, tvrtka raste vrtoglavom brzinom. Moll kaže kako se Auris nada kako će se sustav do kraja godine koristiti u bolnicama i ambulantama. Dodao je kako planiraju razvijanje programa kako bi u budućnosti mogao dijagnosticirati i druge bolesti, piše TechCrunch.