problematična arhiva

Facebook u novom skandalu: Godinama prikupljali poruke i kontakte s Androida, evo kako se brane

26.03.2018 u 11:49

Bionic
Reading

Novi tjedan, nova afera za najveću društvenu mrežu na svijetu. Izašlo je na vidjelo naime kako Facebook prikuplja i čuva hrpu podataka o pozivima i SMS-ovima vlasnika pametnih telefona s operativnim sustavom Android. U Facebooku tvrde - sami ste krivi

Za što je Facebook sad optužen?

Prošlog tjedna Novozelanđanin Dylan McKay je pregledavao arhivu podataka koje je Facebook prikupljao o njemu. Došao je do uznemirujućeg otkrića: najveća društvena mreža svijeta imala je podatke o pozivima koje je obavljao pametnim telefonom s operativnim sustavom Android unazad dvije godine. Između ostalog, tu su bila imena ljudi s kojima je razgovarao, telefonski brojevi i duljina svakog poziva, bez obzira je li on nekog zvao ili su njega zvali. Kako piše Ars Technica, nije bio jedini.

FRKA JE

U kakav se to skandal upetljao Facebook i šest stvari koje morate o tome znati

Pogledaj galeriju

Zašto je to problem?

Korištenje kontakata iz telefonskog imenika široko rasprostranjena praksa, koja služi kako bi vas se lakše s drugim korisnicima. Iako je riječ je o neobveznoj značajki, bila je postavljena kao početna postavka pri instalaciji Facebookove aplikacije i morali ste izričito uskratiti dozvolu na novijim izdanjima Androida. Uz to, Facebook nikad nije objavio kako pohranjuje vaše podatke. Da nije izbio skandal s tvrtkom Cambridge Analytica, pitanje je bi li uopće bilo otkriveno kako ih prikuplja. Dvojbeno je i zašto ih toliko puno skuplja te tako dugo čuva.

O kojim je aplikacijama riječ?

U pitanju su Facebookov Messenger za Android i Facebook Lite. No, čak i ako niste dali dozvolu Messengeru, moguće je kako ste to učinili u nekom od prethodnih izdanja Facebookove aplikacije za mobitele. Primjerice, to se automatski događalo u izdanjima starijima od Androida 4.1 (Jelly Bean), a i u novijim izdanjima bilo je moguće potiho pristupiti podacima o pozivima i SMS-ovima. Appleov operativni sustav iOS to nije omogućavao.

  • +4
Evo s kojim aplikacijama za Android trebate biti oprezni Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Što kažu u Facebooku na to?

U Facebooku se brane kako sporne aplikacije izravno traže dozvolu za pristup tim podacima, kao i kako je tu dozvolu moguće uskratiti u bilo kojem trenutku te obrisati podatke o kontaktima pomoću alata dostupnog putem web preglednika. Nije, doduše, jasno možemo li pritom brisati i podatke o pozivima i SMS-ovima. U Facebooku tvrde kako su ti podaci na sigurnom i kako ih ne prodaju trećim stranama, ali nisu pojasnili što rade s podacima kao što su vrijeme i duljina trajanja poziva.

Što možete poduzeti?

Ako želite pregledati podatke o vama koje Facebook prikuplja i čuva, to možete učiniti tako što ćete ih preuzeti ovdje. Kako uskratiti dozvolu za pristup podacima o pozivima i SMS-ovima? Upute za Messenger su ovdje, odnosno ovdje za Facebook Lite. Ako ste općenito zabrinuti za privatnost nemojte dijeliti osjetljive podatke s bilo kojom mobilnom aplikacijom.