ISPROBALI SMO

Nokia 7 Plus: Može li doista izdržati dva dana bez punjenja?

30.04.2018 u 08:26

Bionic
Reading

Nokia je izbacila reviziju svojeg poznatog telefona srednje kategorije, dodala niz noviteta te ga opremila novim softverom. Može li Nokia 7 Plus postati kraljem svojeg cjenovnog razreda ili se kao i mnogi drugi uređaji utopiti u moru prosječnosti?

Nakon prošlogodišnje Nokije , stigla je njezina unaprijeđena verzija koja u ime uvodi 'Plus' te nastoji poboljšati sve na što su korisnici prigovarali. Rezultat je, bez pretjerivanja, prilično impresivan.

Nokia 7 Plus je bez dvojbe smartfon kojeg proizvođač zna jako dobro prodati. Uređaj iz HMD-a je prvog puta kad sam ga primio u ruku ostavio puno bolji dojam nego što sam gledajući slike očekivao.

Konstrukcija i kućište

Nokia 7 Plus oklopljen je aluminijskim kućištem premazanim posebnim sredstvom koje daje vrlo zanimljiv keramički finiš. Premda ovo sve u teoriji zvuči genijalno, nije mi dugo trebalo dugo da na površini prepoznam otiske prstiju. Na sreću, za razliku od Jet Black verzije iPhonea, otpornost na ogrebotine se u slučaju 7 Plus pokazala neupitnom.

Problem je što mat pozadina uređaja zbog packi dosta brzo prestane biti mat.

Ako poput mene spadate među opreznije korisnike smartfona, cijela dilema oko mrlja na stražnjem dijelu smartfona bit će riješena prvom kupnjom zaštitne košuljice, no to je zbilja velika šteta s obzirom da Nokia 7 Plus spada među one telefone koje ne želite držati zarobljenima u gumenoj zaštiti.

Nigdje se ne vide ružne crte od antene, dok estetski naglasak čini bakrena traka koja okružuje rub uređaja. Stražnji dio Nokije 7 Plus je blago naglašen izbočinom za dvostruku Karl Zeiss kameru osjetljivosti 12 megapiksela koja, za razliku od nekih drugih uređaja na sebi ima napisano samo ime njemačkog proizvođača, što je vrlo dobrodošli korak prema minimalizmu.

Kamera i fotografija

Upravo ta kamera me nije baš izbila iz cipela, što se s obzirom na klasu moglo i očekivati. Zapravo, kad bolje razmislim, ona me je tijekom testiranja više zabavila nego impresionirala, što nije nužno loša stvar. Fotografiranju na 7 Plus pomaže umjetna inteligencija koja svaku fotografiju malo 'dodatno obradi' nakon što ju uslikate. Tako ćete, recimo, imati strahovito kontrastne fotografije LCD televizora, prekrasno naglašene boje pri slikanju na otvorenom prostoru tijekom dana te, nažalost, standardni 'sivi snijeg' pri fotografiranju po noći.

Nokia 7 Plus fotografije Izvor: Screenshot / Autor: Tportal

Selfi kamera ima senzor od 16 megapiksela i radi otprilike ono što ste od nje očekivali – čiste i oku ugodne selfije. Konačno, tu je u mogućnost simultanog snimanja prednjom i stražnjom kamerom koje Nokia vrckavo naziva Bothie.

Značajku nakon testne snimke nisam koristio niti jednom.

Makar ne mogu reći da sam nakon par dana testiranja ostao oboren s nogu, fotografiranje s Nokijom 7 Plus bilo je zadovoljavajuće - jedino mi je malo žao što nije moglo biti 'za mrvicu bolje'.

Operativni sustav i ekran

Nokiju 7 Plus pokreće čisti Android 8.1, što znači da sve nadogradnje za operativni sustav korisnici dobiju među prvima. Proizvođač, odnosno HMD ne mora gubiti vrijeme adaptirajući svoje aplikacije i skinove novom operativnom sustavu iz Googlea zato jer ih, konkretno, nema.

Što se ekrana tiče, on je za razliku od zabavne kamere prosječan. Makar savršeno radi u zatvorenim prostorima, povećano vanjsko svjetlo mu zna zadavati probleme. Ovo je zbilja šteta, s obzirom da se radi o velikom 6-inčnom LCD-u rezolucije 1080 puta 2160 piksela. Prošlogodišnji spori procesor ove je godine zamijenio Qualcomm Snapdragon 660 uparen sa 4 GB radne memorije i 64 GB zapremnine. Premda slobodni prostor na smartfonu obično ne daje prevelik uvid u performanse, procesor i memorija veliku većinu igara i aplikacija pokreće bez ikakvog trzanja.

Baterija

Nokia 7 Plus opremljena je brutalnom baterijom od 3800 mAh koja, prema proizvođaču, može izdržati dva dana intenzivnog rada prije ponovnog punjenja. Premda iz prve ruke mogu potvrditi da uređaj ne može izdržati 48 sati provedenih uz Hearthstone i Player Unknown's Battlegrounds, sa zadovoljstvom mogu potvrditi da uz umjereno korištenje zbilja može izgurati oko dva dana bez posezanja za punjačem.

Konačni dojmovi

Sveukupni dojam je upravo zbog svega navedenoga pozitivan. Radi se o predstavniku srednje klase koji za uloženi novac daje zbilja puno. Ako vas ne nervira blago zagasiti ekran te ako ne marite za kućištem koje obožava otiske prstiju, uvjeren sam da ćete s ovim elegantnim Androidom biti prilično zadovoljni.

  • +4
Nokia 7 Plus slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal
  • Ime uređaja: Nokia 7 Plus
  • Proizvođač: Nokia / HMD Global
  • Ekran: 6 inča
  • Procesor: Octa-core (4 x 2.2 GHz Kryo 260 i 4 x 1.8 GHz Kryo 260)
  • Prednja kamera: 16 megapiksela
  • Rezolucija: 1080x2160 piksela
  • RAM: 4GB
  • OS: Android 8.1
  • Zapremnina: 64 GB, proširivo
  • Stražnja kamera: 2 x 12 megapiksela
  • Kapacitet baterije: 3800 mAh
  • Cijena: 3.299 kn

Plus:

  • Solidna građa
  • Baterija
  • Izgled
  • Cijena

Minus:

  • Ekran
  • Kućište je osjetljivo na dodir prstiju