OD NEXUSA DO PIXELA

Google konačno želi profitirati i na hardveru

08.11.2016 u 08:39

Bionic
Reading

Googleovi Pixel noviteti dio su pokušaja ovog IT diva da konačno ostvari profit u svijetu hardvera, a ne samo od oglašavanja, piše Elizabeth Woyke za MIT Tech Review. Cijena noviteta, način prezentacije i općeniti dojam svakako potvrđuju da Google ovaj put uistinu misli 'ozbiljno s uređajima', a ne samo radi daljeg širenja softverskih rješenja

Google Pixel je otvaranje novog poglavlja za Google po svim bitnijim aspektima. I dok je točno da su iznutrice uređaja HTC-ove, ničim više se ne sugerira da uređaji iz linije Pixel pripadaju nekom drugom proizvođaču. IT div iz Mountain Viewa želi se pobrinuti da svatko razgovara o Google pametnim telefonima, a nečem što su pomogli raditi drugi. Analitičari vjeruju da je upravo to jedan od razloga zašto je Google zapravo 'ubio' liniju Nexus.

Oni su u suštini služili kako bi dalje širili Google servise i zapravo samo osiguravali dalje prihode od oglašavanja. Nexusi su se, posebno u začetku, prodavali po cijeni koja je teško pokrivala cijenu razvoja i proizvodnje uređaja, a linija Pixel se cijenom i mogućnostima postavlja na kudikamo višu razinu. Kako piše Woyke za MIT Tech Review, Pixel sad ne služi tek za ubiranje sredstava od korištenja Google servisa i povećanje broja korisnika, već za monetizaciju Googleovih AI inicijativa.


U AI investicijama leži budućnost, a u Googleu su stvar shvatili vrlo ozbiljno nedavnim predstavljanjem hardverskih noviteta. Ti noviteti, vezani uz Googleovog virtualnog pomoćnika ne žele zagospodariti tek mobilnim svijetom, već i domom. Google Home je vrlo jasan prikaz onoga na što u Googleu ciljaju. Ovaj komad hardvera bi od korisnika trebao učiti, obogaćujući značajke i stvarajući još bolju 'umjetnu inteligenciju', kako se u medijima i marketinški vole nazivati napredni algoritmi.

No, razvoj istinske umjetne inteligencije je neupitan - Google cilja upravo na to, a ovi hardverski koraci su tek prvi dio stepenica koje valja proći do nečeg 'stvarnijeg'. Za ovaj početak priče Googleu će biti dovoljno ako korisnici prihvate njihov hardver i počnu ga koristiti u kombinaciji s virtualnim pomoćnikom kako bi dobili što prilagođenije rezultate pretraga, prognoza, savjeta i sl.

Mnogi će odmah pomisliti da se u konačnici stvar opet svodi na isto - ubiranje prihoda od oglašavanja, opet, prilagođenijih krajnjem korisniku no ikad prije. No, u Googleu jasno ne ciljaju više samo na taj segment. Prema istraživačkim kućama, Google od novog hardvera ubire sasvim pristojne marže. Pametni telefon Pixel XL cijene 769 dolara u smislu materijala i troškova proizvodnje vrijedi tek 285,75 dolara. Od konkurencije se Pixel noviteti izdvajaju upravo spomenutom integracijom virtualnih pomoćnika i VR softvera, a kako Google želi dalje investirati u taj svijet računica postaje jasnija.

U konačnici, piše Woyke, vrijedi spomenuti kako je Samsung jedini div u mobilnom svijetu koji uspijeva prodavati premium mobilne uređaje uz profit. Googleu je put potpuno otvoren.