PIXEL I XL

Stigli novi Googleovi mobiteli, neće vam se svidjeti cijene

05.10.2016 u 16:08

Bionic
Reading

Na sinoć održanom Google događanju otkrivene su očekivane stvari. Brojne glasine i procureni podaci upropastili su dio iznenađenja koje je Google pripremao u svojim radionicama, no barem su službeno potvrđeni. Google je tako otkrio Pixel liniju pametnih telefona, Daydream View nosivi gadget za VR, Chromecast Ultra, Google Home i Google Wifi. Ovim potezom div iz Mountain Viewa postao je još sličniji Appleu...

A ta sličnost je posebno vidljiva na novim Pixel i Pixel XL pametnim telefonima. Paralelno s predstavljanjem novih uređaja, odmah su se počele povlačiti usporedbe u dizajnerskom smislu, a tu je i pripadajuća cijena. Mnogi su odmah spomenuli i kako je vrijeme inovacija na pametnim telefonima gotovo, no je li to potpuno točno?

Linija Nexus uređaja je službeno stvar prošlosti. S pristupom poput Appleovog, Google uređajima Pixel ima potpunu kontrolu nad onim što rade u hardverskom smislu, a kreirali su i plan proizvodne linije za barem dvije godine. Već sada je u pripremi uređaj koji će se otkriti na jesen 2017. godine. Usprkos glasinama kako će nadolazeći Google pametni telefoni biti napravljeni u HTC-ovim radionicama, na novim uređajima je nemoguće pronaći ikakav znak nečeg takvog. Pixel i Pixel XL na sebi sadrže tek frazu 'Made by Google'.




No, što s hardverom pametnih telefona Pixel?

Manji od dva uređaja nazvan je jednostavno Pixel, a njegov 5-inčni zaslon je izveden u razlučivosti 1080p. Srce mu čini Qualcommov Snapdragon 821 čip, uparen s 4GB radne memorije, a Google je posebno naglasio kako novi pametni telefoni stižu s 'najboljim mobilnim kamericama ikad'. Glavna kamerica je 12,3-megapikselna, a na upitno pouzdanom DXOMark testu odnijela je najviši rezultat u mobilnom svijetu. Google navodi kako je to bilo moguće zahvaljujući korištenju relativno velikog senzora i veličinom piksela od 1,55 mikrona. Tu je još i 32GB tj. 128GB spremišnog prostora, a za uređaj će valjati izdvojiti ~5.000 kuna tj. ~6.000 kuna.

Pixel XL je pak 5,5-inčni uređaj, koji donosi i zaslon drastično više razlučivosti (2.560 puta 1.440 piksela) te donosi i veću bateriju. I dok je i dalje upitno koliko je takvo što uistinu potrebno u mobilnom svijetu, jasno je da Google cilja i na virtualnu stvarnost. Što se cijene tiče, početna za model XL je ~6.100 kuna, za model s 32GB spremišnog prostora. Za 128-gigabajtni model trebat će izdvojiti ~7.000 kuna.

Googleov Daydream View dodatak spreman je za Daydream platformu i virtualnu stvarnost. U pitanju je drastično nadograđena i kvalitetna izvedba Cardboarda, a koja stiže s posebnim kontrolerom. Dodatak je spreman za korištenje s Google Pixel pametnim telefonima i dr. nadolazećim uređajima koji će podržavati Daydream platformu.

Baš kako se očekivalo, Google je otkrio i novo izdanje Chromecasta, Chromecast Ultra. Ovaj dodatak donosi podršku za 4K video, veću brzinu i općenito poboljšane performanse u odnosu na ostatak Chromecast linije za koju Google navodi da će i dalje biti u prodaji.

Google Home i Google WiFi su pak posebna priča. Home je zapravo konkurencija Amazonovom uređaju Echo, pomoću kojeg korisnici mogu svakodnevno lakše obavljati zadatke u kući, uživati u zabavi i odrađivati kupovinu. Home je u suštini Googleov AI virtualni asistent 'zatočen' u zgodnom kućištu sa zvučnikom.

Google WiFi je pak sljedeći korak u izvedbi OnHub rutera. Međutim, umjesto jednog komada hardvera, ovaj novitet koristi više uređaja za stvaranje bežične mreže bez 'mrtvih točki'. Kako se to i očekuje od uređaja namijenjenog ama baš bilo kojem kućanstvu (s viškom novca, barem), postavljanje i održavanje mreže je svedeno na minimum od korisničke strane. U Europi bi se ovi uređaji trebali pojaviti dogodine, a cijena bi mogla biti ~1.100 kuna.