NOVI ZAOKRET

Google gasi Allo i opet pokreće novu aplikaciju za SMS

20.04.2018 u 10:52

Bionic
Reading

U Googleu su odustali od vlastite aplikacije za brbljanje kojom bi se suprotstavili Facebookovu Messengeru i WhatsAppu. Umjesto toga nude telekomima mogućnost razvoja vlastite aplikacije

Ni nakon skoro desetogodišnjeg lutanja i tko zna koliko potrošenih dolara u Googleu još uvijek nisu uspjeli napraviti aplikaciju za chat koja bi se mogla mjeriti s konkurencijom.

TEHNO SAVJETI

Najčešći problemi s Androidom i kako ih riješiti

Pogledaj galeriju

Allo, zadnji pokušaj u tom smjeru, upravo je stavljen na čekanje s kojeg se - čini se izvjesnim - neće vratiti. Kako piše Verge, zamijenit će ga - Chat. Nije riječ o novoj aplikaciji, nego setu značajki ugrađenih u postojeću aplikaciju Android Messages, već instaliranu na većini pametnih telefona s Googleovim operativnim sustavom za mobilne uređaje.

Chat počiva na tehnologiji Rich Communications Services (RCS), koja bi trebala zamijeniti SMS i donijeti niz značajki kao što su potvrde kako je poruka pročitana, slike i video pune rezolucije i grupne SMS-ove.

No, nije riječ o Googleovoj usluzi već o usluzi koju će razvijati svaki telekom operator zasebno, a koje će međusobno biti interoperabilne usprkos tome što su telekomi međusobno ljuta konkurencija.

Ukoliko u vašem telekomu tako odluče, za slanje SMS-ova koristit će tarifu za podatkovni promet. Chat neće biti enkriptiran od pošiljatelja do primatelja i slijedit će iste pravne standarde presretanja kao i SMS. Neće, dakle, biti siguran poput Appleovog servisa iMessage ili Signala.

Većini korisnika Chat će biti automatski uključen. Kad ga možemo očekivati? To će ovisiti o operatorima, no u Googleu očekuju kako će ga većina korisnika imati na raspolaganju do kraja ove ili sredine iduće godine. Zasad se ne zna hoće li biti dostupan za iPhone.

Projekt Chat vodi Anil Sabharwal, koji je bio na čelu tima u kojem je razvijena aplikacija Google Photos. Gotovo cijeli tim koji je radio na Allou bit će prebačen na Android Messages. Allo nije uspio prikupiti ni 50 milijuna aktivnih korisnika, dok ih njegovi glavni suparnici - WhatsApp i Facebook Messenger - broje po milijardu svaki.

Aplikaciju Android Messages trenutno koristi sto milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Podržava ju praktično svaki smartfon i uvijek funkcionira. Prema Googleovoj procjeni, godišnje biva poslano osam bilijuna SMS-ova.

Novu aplikaciju dosad je podržalo 55 telekoma diljem svijeta te više od deset proizvođača uređaja i softvera, među kojima su Samsung i, zanimljivo, Microsoft.

Brojni prethodni Googleovi pokušaji također su završili bez spomena vrijednog tržišnog udjela. Najbliže uspjehu bio je servis Hangouts, ali njega su prenamijenili u alat namijenjen tvrtkama. Mi još uvijek žalimo za aplikacijom Google Talk.

Google trenutno ima četiri (!) aplikacije za razmjenu poruka: Hangouts, Allo, Duo i Android Message.