TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo domaći tablet: MeanIT X30 je tek mali korak naprijed u odnosu na prethodnika

16.04.2022 u 17:28

Bionic
Reading

Ukupno gledano, X30 je više iteracija nego veliki iskorak naprijed. Da nema novog izdanja operativnog sustava i duljeg trajanja baterije teško bi bilo pronaći opravdanje za veću cijenu

Od 2020. godine do danas domaći distributer Intelkom izbacio je tri generacije cjenovno pristupačnijih tablet računala, kao i posebno izdanje namijenjeno djeci.

Model X20 donio je zamjetna poboljšanja u odnosu na X10, ali je i dalje bilo ostalo dosta prostora za poboljšanje. Što nam u tom smislu nudi X30? Pogledajmo.

Sve je isto k'o i lani

Iako se dizajnom X30 ne razlikuje bitno od prethodnika, razlika koja odmah upada u oči je okrugla tipka Home ispod zaslona (ako uređaj koristite u okomitom položaju), zbog čega pomalo nalikuje na siromašnog rođaka Appleovog iPada.

Nema, naravno, govora o tome kako bi moglo doći do zabune. X30 ima glatko kućište od čvrste plastike, bez tipki i utora na lijevom i donjem bridu. Na prethodnoj generaciji sve su tipke bile na istom bridu.

Pri vrhu desnog brida smještene su tipke za uključivanje i isključivanje, odnosno regulaciju jačine zvuka. Tipka za uključivanje smještena je iznad tipke za regulaciju, zvuka, obrnuto u odnosu na puno češće korišćen raspored (prvo volumen, onda uključivanje).

Nalaze se prilično visoko, što upućuje na zaključak kako je ovo tablet računalo dizajnirano primarno kako bi bilo korišteno u maloprije opisanom uspravnom položaju.

Na gornjem bridu su 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice (na sredini) i utor za microUSB (više prema desno). Raspored je vrlo sličan onome na modelu pametnog telefona X3.

U gornjem lijevom kutu je ispupčeni modul za kameru, s bljeskalicom ispod. Desno od kamere, uz gornji se rub proteže poklopac koji krije utor za karticu microSD. Kao i kod modela X3, poklopac je značajno nespretnije rješenje nego uobičajene ladice, ali je (pretpostavljam) jeftinije ili barem tehnološki manje zahtjevno.

Donji desni kut stražnje strane rezerviran je za rešetku zvučnika.

Zaslon

Sprijeda je IPS LCD zaslon dijagonale 10,1 (25,6 centimetara) inč i HD razlučivosti (1280 puta 800 piksela), praktično isti kao onaj u modelu X20.

Zaslon je svijetao, dobro pregledan iz raznih kutova, solidne razine responzivnosti. Nedostatak mu je dosta jak odsjaj kad se nađe izložen Suncu ili jačem izvoru svjetla.

Procesori

X30 pogone četverojezgreni procesor Allwinner Sun50i radnog takta 1,5 GHz, podržan s dva gigabajta radne memorije, i grafički čip PoverVR GE8300. U oba slučaja riječ je o više godinama starom hardveru. Na raspolaganju je 16 GB memorije za pohranu (proširivo do 32 GB karticom microSD).

Što se hardvera tiče, ne može se reći kako je riječ o većem iskoraku u odnosu na X20, iako je grafički procesor nešto jači.

Ovo, dakle, nije uređaj koji će brzo raditi. Napravit će što tražite od njega, uglavnom, ali će tražiti od vas više vremena i strpljenja. I ne, na njemu nećete igrati ništa iole zahtjevnije.

Model X30 poslan na recenziju može se spojiti na internet samo putem Wi-Fija. Ako želite i podršku za spajanje mobilnim internetom, za to treba platiti nešto više od 899 kuna.

Kamere i zvučnik

I postav kamera je ostao isti - straga leća sa senzorom od dva megapiksela, sprijeda leća s 0,5 MP. Kao što sam predvidio, u Intelkomu se nisu odlučili na promjene u ovom segmentu jer se u jeftinom tablet računalu ne očekuju dobre kamere.

Slično vrijedi i za mono zvučnik. Tu je kako bi reproducirao zvuk, ne ponudio naročito kvalitetan audio doživljaj.

Baterija

Baterija je ostala na istom kapacitetu (5000 mAh), što će vam omogućiti nešto više od sedam sati ne pretjerano intenzivnog korištenja bez punjenja. Od nule do 100 posto napunit ćete ga za sat i pol do dva.

Operativni sustav

Najveća promjena u odnosu na X20 je, u stvari, operativni sustav. X30 dolazi s novijim izdanjem, Androidom 11 Go. Čekaju vas osnovne Googleove aplikacije poput Gmaila, Assistanta i YouTubea, koje rade dobro (iako sporo).

Trebate li kupiti meanIT X30?

Iako je sto kuna skuplji, X30 je više iterativni pomak nego veliki korak naprijed u odnosu na X20. Dodana je fizička tipka Home, ponešto promijenjen raspored tipki i utora, instalirano friško izdanje operativnog sustava, baterija je izdržljivija i... Pa, to je to što se promjena tiče.

Zaslon je i dalje solidan, procesori i dostupna memorija rubno prihvatljivi jer se mogu uhvatiti u koštac tek s vrlo jednostavnim zadaćama. Nije puno, ali za uređaj s cijenom ispod 1000 kuna je dovoljno.

MeanIT X30 - ključne specifikacije

  • Zaslon: IPS LCD, 10,1 inč (25,6 cm), 1280 puta 800 piksela
  • Procesori: četverojezgreni Allwinner Sun50i do 1,5 GHz, PowerVR Rogue GE8300
  • RAM: dva GB
  • Memorija: 16 GB (proširivo do 32 GB, microSD)
  • Kamere:

- stražnja: dva MP

- prednja: 0,3 MP

  • Baterija: 5000 mAh, Li-Po, nezamjenjiva
  • Povezivanje: microUSB (USB OTG), Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G/2G, Bluetooth
  • Senzori i ostalo: GPS, kartica SIM, kartica microSD
  • Operativni sustav: Android 11 Go
  • Boja: crna
  • Cijena: 899 kuna
  • Ustupio: Intelkom