TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo MeanIT X3, domaći pametni telefon od 700 kuna - evo što je pokazao

08.04.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Cjenovno vrlo pristupačan mobitel ima nekoliko potencijalno zanimljivih prednosti, ali dvojbeno je mogu li one nadoknaditi nedostatke, čak i kad je riječ o prosječno zahtjevnim korisnicima

Dosad ste u tportalovim tehno recenzijama imali prilike čitati o raznim uređajima iz serije MeanIT domaće tvrtke Intelkom, poput bežičnih slušalica, pametnih narukvica, satova i tablet računala.

Sad je na redu pametni telefon X3, koji košta tek nešto manje od 700 kuna. Pogledajmo što je imao za ponuditi.

Retro plastika

X3 dolazi upakiran u naš privlačno plastično kućište, koje ćete vrlo brzo umastiti otiscima prstiju, pa preporučam korištenje prateće prozirne zaštitne silikonske maske.

No, plastika kao materijal ima prednost jer je lagana, a X3 je dovoljno dobro dizajniran kako bi ugodno ležao u ruci i pritom ne predstavljao opterećenje tijekom duljeg korištenja.

Dizajn uključuje i rješenja koja su nekad bila razmjerno česta, ali danas su rijetkost. Naime, nema ladicu za kartice SIM i MicroSD, već se utori za njih nalaze ispod odvojivog poklopca na stražnjem dijelu uređaja, skupa sa zamjenjivom baterijom kapaciteta 2000 mAh, koja dolazi u paketu s mobitelom.

Taj poklopac nije lako ukloniti, pa vjerujem kako to nećete naročito često raditi odlučite li se za nabavku modela X3.

Raritet, ali - čemu?

Zamjenjive baterije u pametnim telefonima danas su raritet.

Djelomično je razlog u tome što su kapaciteti i izdržljivost baterija zadnjih godina porasli, ali treba u obzir uzeti i na kalkulaciju proizvođača smartfona, koji bi radije da kupujemo nove modele svakih dvije do tri godine umjesto četiri do pet, možda i više.

Nisam načisto čemu bi zamjenjiva baterija trebala poslužiti u modelu X3. OK, nabavite li rezervnu smanjit ćete ovisnost o dostupnosti izvora električne energije, što može biti korisno u raznim situacijama (primjerice, višednevnih izleta u prirodu).

Ali, taj problem možete riješiti prijenosnim baterijama, koje uz to mogu poslužiti i za punjenje drugih uređaja, što se za zamjenjivu bateriju ne može reći.

Spomenuto produljavanje radnog vijeka uređaja također je mogući razlog. No, s uređajima slabih hardverskih specifikacija poput ovog treba računati na rizik kako će ih vrijeme pregaziti zbog povećanja softverskih zahtjeva. Ako ste zbog bilo kojeg razloga spremni prihvatiti taj rizik, zamjenska baterija bit će vam korisna.

Na desnom bridu su tipke za uključivanje i isključivanje te regulaciju jačine zvuka. Lako ih je dohvatiti i koristiti jednom rukom, a tipka za uključivanje je nazubljena kako bi bilo lakše prepoznati ju bez gledanja. Obje razmjerno dobro reagiraju na pritisak.

Izgled vara

Donji i lijevi brid potpuno su prazni jer su utor za microUSB i 3,5-milimetarski audio ulaz smješteni na gornjem bridu, prvi malo više na desnu stranu, drugi na lijevu.

Straga, u gornjem lijevom kutu je blago ispupčeni četvrtasti modul s kamerom, bljeskalicom i senzorima, dok je na sredini donjeg dijela rešetka za zvučnik. Iako izgleda kao da ima tri leće, X3 u stvari ima samo jednu, opremljenu senzorom od pet megapiksela.

  • +6
MeanIT X3 - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Zaslon nema obrube sa strane, ali ima poveće pri vrhu (gdje su prednja kamera sa senzorom od dva MP i slušalica za pozive) i dnu.

Uz dijagonalu od 5,5 inča (13,9 centimetara) nudi skromnu razlučivost od 960 puta 480 piksela, što rezultira ponešto zrnatim i ne naročito oštrim prikazom.

Kontrast i prikaz boja su solidni, svjetlina zadovoljavajuća. Responzivnost je, s druge strane, dosta slaba. U više navrata se događalo da je bilo potrebno kucnuti nekoliko puta kako bih dobio željeni rezultat.

Pod haubom je stariji četverojezgreni procesor s dva gigabajta radne memorije. S tako substandardnom konfiguracijom X3 je sposoban je obaviti osnovne zadaće poput, primjerice, čitanja e-pošte i vijesti, surfanja društvenim mrežama ili gledanja videa na YouTubeu. Ali, ništa od navedenog neće ići glatko i brzo, dok se od rada sa zahtjevnijim aplikacijama i igrama možete u startu oprostiti.

Osnovnih 16 gigabajta memorije za pohranu nije loše, tim više što se može proširiti do 32 GB karticom microSD odgovarajućeg kapaciteta.

Kad bih razmišljao o nabavci ovog mobitela, najveći problem predstavljao bi mi izostanak podrške za mreže 4G. Zbog prirode poslova kojima se bavim brz pristup internetu mi je presudno važan, za što prijenos podataka koji je moguć uz 3G nije ni približno dovoljan.

Kamere

S obje kamere možete dobiti razmjerno dobre fotografije uz idealne uvjete (primjerice, tijekom vedrog sunčanog dana, na otvorenom). Čak i tad povremeno dolazi do preeksponiranosti, a ni razina prikaza pojedinosti nije blistava.

Čim je rasvjeta umjetna ili slabija opada i kvaliteta. Fotografije su mutnije, s više šuma i slabijeg prikaza boja.

  • +14
MeanIT X3 - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Podržavaju također i snimanje videa HD razlučivosti (1280 puta 720 piksela), uz 30 sličica u sekundi.

Prateća aplikacija za kameru nudi više različitih načina rada, među kojima su panoramsko snimanje, ručno namještanje postavki za snimanje i burst (prasak, kako su preveli u Intelkomu), koji omogućava snimanje do 30 fotografija u nizu.

Softver

S obzirom na slabu hardversku konfiguraciju ne čudi što je za operativni sustav odabran Android 11 Go, kao ni to što X3 dolazi tek nešto više od osnovnog Googleovog seta aplikacija, u rasponu od Chromea i do YouTube Musica i Google Newsa.

Aplikacije koje sam dodao (primjerice, WhatsApp) funkcionirale su, ali znatno sporije i uz više zastajkivanja nego što sam navikao na mom više od dvije godine starom Honoru View20.

Općenito govoreći, izbjegavao bih zatrpavanje memorije modela X3 da sam na vašem mjestu jer će to još više usporiti njegov ionako spor rad.

Baterija

Iako je skromnog kapaciteta, baterija može pogoniti X3 do dva dana umjerenog korištenja. Ne podržava brzo punjenje pa očekujte kako ćete za dostizanje punog kapaciteta nakon što ju potpuno ispraznite trebati odvojiti između dva i tri sata.

Trebat će ju nekoliko puta isprazniti i ponovno napuniti do kraja kako bi postigla puni kapacitet.

Ostalo

X3 dolazi s biometrijskom zaštitom u vidu prepoznavanja lica. Ova je značajka radila iznenađujuće dobro - tek se dva ili tri puta dogodilo da nije odmah otključala uređaj čim bih ga postavio ispred sebe.

Također, u njega je ugrađen FM radio prijamnik, što je pohvalno.

Slušanje radija u današnjem digitalnom dobu možda zvuči anakrono, ali kad imate posla s uređajem više nego skromnih mogućnosti poput ovog nije na odmet imati na raspolaganju pristup zabavi i izvoru informacija koji se ne oslanja na pristup internetu i jak hardver.

Trebate li kupiti MeanIT X3?

Osim niske cijene, glavni aduti modela X3 su to što je kompaktan i lagan. Mimo toga ne vidim kako će zadovoljiti čak i prosječno zahtjevnog korisnika.

Ne radi naročito brzo, zaslon je osrednji, možete surfati na njemu kao da smo u prvim godinama ovog tisućljeća, baterija je solidna ali se dugo puni...

Bit će dobar ako se poželite odmoriti od stalne izloženosti poplavi sadržaja i podražaja koji stižu putem pametnih telefona, ali ipak povremeno moći koristiti bar neke od njihovih naprednijih značajki. Isto vrijedi ako su vam najvažniji glasovni pozivi i SMS-ovi, a sve ostalo sporedno.

Može poslužiti kao rezervni mobitel, prvi smartfon za dijete, gadget na kojem ćete slušati podcaste i audio knjige ili uređaj za osobe treće životne dobi, iako ga veličina i kvaliteta zaslona diskvalificiraju kad je riječ o velikom broju pripadnika te skupine.

MeanIT X3 - ključne specifikacije

Zaslon: IPS LCD, 5,5 inča (13,9 cm), 960 puta 480 piksela

Procesori: četverojezgreni Spreadtrum SC7731E do 1,3 GHz, ARM Mali-T820

RAM: dva GB

Memorija: 16 GB (proširivo do 32 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: pet MP
  • prednja: dva MP

Baterija: 2000 mAh, zamjenjiva

Povezivanje: microUSB (USB OTG), Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G/2G, Bluetooth

Senzori i ostalo: GPS, FM radio, dvije kartice SIM, kartica microSD

Operativni sustav: Android 11 Go

Boja: crna

Cijena: 699 kuna

Ustupio: Intelkom