tehno RECENZIJa

[FOTO] Sve po starom, ali na dobar način: Isprobali smo 'zlatnu sredinu' - novi Samsung Galaxy S22+ 5G

25.03.2022 u 09:26

Bionic
Reading

Samsungova 'zlatna sredina' premijske ponude dolazi s nizom manjih promjena i nekoliko korisnih poboljšanja, što je u ovom trenu evolucije serije Galaxy zapravo dosta dobra stvar

Samsung Galaxy S22+ 5G zlatni je kompromis između luksuzne Ultre i 'skromnog' S22. Aluminijem okovano stakleno kućište s impresivnim mat finišem i izbočenim modulom od tri masivna objektiva lijepo se uklapa s blago zaobljenim, ali spljoštenim rubovima koji obuhvaćaju AMOLED zaslon od 6,6 inča.

Taj format pokazao se kao dobitna kombinacija kod konkurencije te ga je lijepo vidjeti kako funkcionira i kod Samsunga. Riječ je o iteraciji već dobro isprobanog dizajna - malom koraku naprijed koji je napravljen zato što cijeloj seriji na koncu ponestaje mjesta za poboljšanje.

  • +5
Samsung Galaxy S22+ 5G - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Nakon što smo prošle godine isprobali Galaxy S21+ i zaključili da je riječ jako dobrom smartfonu, nismo ostali pretjerano iznenađeni ni recepturom koja je slijedila za S22+: bolja stražnja kamera, male modifikacije dizajna, nov softver, nov procesor i bolja baterija.

Ispod poklopca

Europsku verziju Galaxyja S22+ 5G pokreće najnovija iteracija Samsungovih in-house procesora Exynos 2200, na kojima je Samsung navodno radio s AMD-om. Performanse vrlo okretnog računala u kombinaciji s ekranom velike brzine osvježenja pružaju glatko korisničko iskustvo s minimalnim trzanjem, a sve igre, očekivano, rade s maksimalnim detaljima. Jedna stvar na koju valja obratiti pažnju je zagrijavanje jer se može osjetiti pri korištenju zahtjevnijeg softvera.

Što se baterije tiče, S22+ 5G dolazi s nešto slabijom ćelijom od prošlogodišnje (4500 mAh u odnosu na 4800 mAh), uz premisu superbrzog punjenja do 45 W. S obzirom na to da smartfon, po uzoru na Apple, ne dolazi s punjačem, brzo punjenje nismo uspjeli isprobati, no prema ovome što smo vidjeli, čini se da može izdržati dan do dan i pol između dva punjenja.

Kamere

Najnoviji asortiman optike na izbočenom modulu za kamere sastoji se od tri objektiva: glavnog širokokutnog od 50 MP, telefoto objektiva od 10 MP s trostrukim optičkim zoomom te ultraširokokutnog objektiva od 12 MP.

Performanse kamere pokazale su se izvrsnima u skoro svim uvjetima, s naglaskom na mogućnost snimanja detalja na velikim udaljenostima i komputacijske trikove kojima smartfon može zabilježiti zapanjujuće detaljne slike uz relativno malo korisničkog truda. Kao i na nekoliko proteklih iteracija, Galaxy S22+ pokazao se vrlo jednostavnim za korištenje, što zbog pristupačnog sučelja, što zbog funkcije za automatsko uređivanje koja će spasiti velik broj loše snimljenih scena.

  • +8
Samsung Galaxy S22+ 5G - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Za selfije je zaslužna širokokutna kamera od 10 MP te uz pomoć umjetne inteligencije može agresivno izglačati skoro svako lice, no u modu za portret ponekad zamućuje rubove kose i konture. Kreativci će kod obje kamere pronaći hrpu igračaka poput računalnih filtara u maniri nekad legendarne Prisme, kao i mogućnosti snimanja iznimno stabilnog videa u rezoluciji 1080p (smartfon dozvoljava snimanje do rezoluciji 8K u 24 FPS-a).

Softver

Cijelo iskustvo zaokruženo je Androidom 12 i OneUI-jem 4.1, a oni, pored integracije Googleovih usluga, nude nekoliko Samsungovih rješenja koja se, ovaj put, čak i isplati zadržati. Google Messages potpuno je integriran u sustav te vrši funkciju glavne aplikacije za razmjenu poruka dok je sučelje očekivano glatko, čitko i relativno jednostavno za korištenje uz, naravno, široku paletu podesivih stavki - od izgleda do funkcija.

Zaključno

Zbrojimo li sve navedeno, na koncu priče imamo očekivano poboljšanje već dobro isprobane formule. Samsung Galaxy S22+ rezultat je ziheraške nadogradnje već jako dobre platforme koje u najnovijem izdanju cjelokupno iskustvo korištenja zaokružuje na razini koju može pratiti malo koji drugi Android. Ako ste vlasnik Galaxyja S20+ ili ranijeg modela, a želite novi smartfon, S22+ 5G bi trebao biti vaša sljedeća razumna nadogradnja.

  • Ime: Samsung Galaxy S22+ 5G
  • Proizvođač: Samsung
  • Platforma: Android 12, OneUI 4.1
  • Konstrukcija: aluminij, Gorilla Glass Victus+
  • Procesor: Exynos 2200
  • Mreže: GSM, CDMA, HSPA, EVDO, LTE, 5G
  • Memorija: 128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM
  • Ekran: 6,6 inča, Dynamic AMOLED 2x, osvježenje zaslona od 43 do 120 Hz, 1080 x 2400 piksela
  • Prednja kamera: 10 MP, širokokutna, f/2.2, 26mm
  • Stražnje kamere:
  • širokokutni objektiv, 50 MP, f/1.8, 23mm
  • telefoto objektiv 10 MP, f/2.4, 70mm 3x optički zoom
  • ultraširokokutni objektiv, 12 MP, f/2.2, 13mm
  • Baterija: 4500 mAh, podržava brzo punjenje do 45 W
  • Biometrija: senzor za otisak prsta ispod zaslona, prepoznavanje lica
  • Cijena: 8499 kuna
  • Ustupio: Samsung