tehno RECENZIJA

[FOTO] Uspio je iznenaditi: Isprobali smo iPad Air 2022, evo što je pokazao na testiranju

28.03.2022 u 08:36

Bionic
Reading

Najnovija inačica Appleova tableta srednje kategorije dolazi s paketom izvrsnih značajki koje ga podižu na razinu puno skupljeg iPada Pro

Appleovi tableti su se tijekom godina rafiniranja pokazali kao najbolji na tržištu. Riječ je o robusnim i dugotrajnim primjercima koji dolaze s masivnom softverskom podrškom, jakim hardverom i periferijama koje ih pretvaraju u sve od uređaja za lagan uredski rad do platformi za obradu slike i videa ili alata za digitalnu ilustraciju.

Stoga iPad Air predstavlja Appleovu viziju tableta 'srednje kategorije', što otprilike znači da svaka njegova iteracija dolazi s postupnim pojačanjem performansi koje aludiraju na skuplje modele - bez opasnosti od potencijalnog otimanja dijela njihove zarade. Zahvaljujući predstavljanju kao 'skoro profesionalnog tableta', dizajn iPad Aira uvijek je bio vrlo blizu serije Pro - od izgleda samog uređaja pa sve do podrške za periferije poput Apple Pencila 2.

Neočekivana nadogradnja

Inačica iPad Aira za 2022. nas je, tim rečeno, uspjela iznenaditi zbog jedne dizajnerske odluke - procesora. iPad Air za 2022. dolazi s ugrađenim čipom M1, Appleovim SoC-om koji je do danas korišten u laptopu MacBook Air i najnovijoj generaciji iPada Pro. Upravo zbog toga većini korisnika ovaj iPad Air za 2022. postaje boljim izborom od skupljeg iPada Pro.

Uređaj, pored istog procesora, dolazi s praktički istim zaslonom - jedina razlika je 100 nita slabija svjetlina i podrška za ProMotion, odnosno osvježenje zaslona od 120 Hz. Ono zbog čega 120 Hz ostaje blizak srcu dijelom leži i u kreativnoj strani tableta koji poteze Apple Pencilom prati za nijansu brže od Aira te ima malo glađe tranzicije i rad s izbornicima.

 • +7
iPad Air (2022.) - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Oba uređaja podržavaju boje True Tone i P3, što prikaz iPada Air za većinu korisnika čini skoro identičnim izborom u odnosu na skuplji model. Još jedna stvar koja ga čini 'slabijim' od iPada Pro je manjak FaceID-ja, a zamjenjuje ga senzor za TouchID smješten na tipki za paljenje. Kapacitet uređaja seže od 64 GB do 256 GB u odnosu na 128 GB do 2 TB, koliko ima Pro, no prosječnom korisniku to neće činiti bitnu razliku.

Konačno, tu su i kamere, značajka koju većina korisnika tableta niti ne koristi. iPad Air dolazi sa širokokutnim senzorom od 12 MP i selfi kamerom opremljenom ultraširokokutnim objektivom od 12 MP.

Besprijekorna brzina

Performanse novog tableta su očekivano stelarne. Riječ je o platformi koja pokreće Appleove laptope, što znači da doslovno ne postoji aplikacija koja će trzati na ovom uređaju. Softversko iskustvo zaokruženo je iOS-om 15 te se on besprijekorno uparuje s ostatkom Appleova softverskog i hardverskog ekosustava.

Uređaj je lagan, elegantan i tanak, što olakšava transport i ostavlja jako dobar vizualni dojam. Jedina stvar koju preporučujemo je da s tabletom kupite odgovarajući etui, s obzirom na to da se radi o relativno tankom i krhkom računalu. Za kraj, baterija podržava oko deset sati neprekidnog rada te se puni relativno brzo.

Ubojica iPada Pro?

Na koncu priče iPad Air za 2022. zapravo je više od onog što smo očekivali. Umjesto oprezne iteracije dobili smo uređaj koji performansama ozbiljno konkurira iPadu Pro, a košta više od tisuću kuna manje. Ako vam osvježenje zaslona od 120 Hz ne igra preveliku ulogu pri kupovini Appleova tableta, ne vidimo apsolutno nikakav razlog da umjesto njega kupite 11-inčni iPad Pro.

 • Ime: iPad Air (2022.)
 • Proizvođač: Apple
 • Platforma: iOS
 • Procesor: M1
 • Stražnja kamera: širokokutna, 12 MP
 • Prednja kamera: ultraširokokutna, 12 MP
 • Memorija: 64 GB, 256 GB
 • Zaslon: 10,9 inča, Liquid Retina, 1640 puta 2360 piksela, oleofobni premaz
 • Konstrukcija: staklo, aluminij
 • Ulazi: USB-C
 • Baterija: do 10 sati
 • Cijena: 5889 kuna
 • Ustupio: iStyle