TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo novo domaće jeftino tablet računalo - evo što je pokazalo na testu

24.04.2021 u 07:54

Bionic
Reading

U odnosu na prethodnu generaciju, meanIT x20 donosi značajna poboljšanja, ali ima još toga što se može popraviti

Krajem prošle godine testirao sam tablet računalo meanIT x10 domaćeg distributera Intelkoma. U međuvremenu su u ponudu uvrstili novo, poboljšano izdanje x20. Pa pogledajmo o čemu se radi.

I dalje je riječ o jeftinom uređaju u plastičnom kućištu s kojim treba biti pažljiv pri rukovanju kako vam ne bi ispao jer se čini izvjesnim da se neće dobro provesti pri, primjerice, susretu s podom uz pomoć gravitacije.

Za razliku od prošle generacije, sve su tipke i utori na gornjem bridu. Na njemu ćete naći tipke za uključivanje i isključivanje (na desnoj strani), odnosno 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice, utore za kartice SIM i microSD te microUSB za punjenje (na lijevoj).

Kao i na x10, sve navedeno posebno je označeno na stražnjem dijelu uređaja kako bi vam olakšalo snalaženje. Plastični poklopac za utore za SIM i microSD pri otvaranju više ne prekriva kameru, što je pohvalno.

  • +7
Tablet računalo meanIT x20 Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Na stražnjem dijelu još je leća kamere sa senzorom od dva megapiksela, neznatno ispupčena u odnosu na glatku plastičnu površinu.

Prednjom stranom dominira LCD zaslon na panelu IPS s povećim obrubom (iako je manji nego u prethodnika), dijagonale 10,1 inč (25,6 centimetara) i razlučivosti 1280 puta 800 piksela (gustoća 332 piksela po inču).

Rezolucija je nešto veća nego kod modela x10, ali tek marginalno. Očekujte stoga nešto zrnatiju i mutniju sliku od one na zaslonima pune HD razlučivosti. Svjetlina i kontrast su korektni, a responzivnost na dodir je zadovoljavajuća.

Sprijeda su i dvije rešetke za zvučnik iako x20 može reproducirati samo mono zvuk.

Pojačan hardver

Pod haubom su četverojezgreni ARM-ov procesor Cortex-A7 radnog takta do 1,3 GHz s dva gigabajta radne memorije te grafički procesor Mali-T820, kao i 16 GB memorije za pohranu.

Uz softver, u ovom je pogledu x20 napravio najveći korak naprijed u odnosu na x10. I RAM i memorija za pohranu su udvostručeni, što se osjetno primijeti na brzini rada tablet računala.

Iako i dalje nije munjevito brz, x20 otvara aplikacije i prebacuje se iz jedne u drugu prihvatljivim tempom ako ste voljni pristati na nešto strpljenja. Ako trebate pročitati e-poštu, zaviriti na Facebook ili Instagram, pogledati kakav video na YouTubeu - to su zadaće s kojima se može nositi.

Ugrađenu memoriju za pohranu moguće je proširiti za dodatnih 32 GB, što je već dovoljno za zadovoljavanje osnovnih potreba.

S druge strane, postav kamera (po jedna straga i sprijeda, s dva i 0,5 megapiksela svaka) ostao je isti. Može se očekivati da ga u Intelkomu neće ni mijenjati jer, realno, za time nema naročite potrebe. Od uređaja u ovoj cjenovnoj kategoriji malo tko očekuje doista dobre kamere.

Mobilni internet je tu, ali...

Ovaj se model razlikuje i po tome što je dobio mogućnost pristupa mobilnom internetu putem već spomenute kartice SIM.

Isprva to super zvuči jer omogućuje surfanje i izvan dometa mreža Wi-Fi, ali x20 podržava povezivanje samo putem mreža 3G. Drhtim i pri samoj pomisli kako bi izgledalo surfanje webom pri brzinama prijenosa podataka koje je moguće postići na tim mrežama. Stoga je ovo područje na kojem i te kako ima prostora za poboljšanje.

Baterija je također dobila veći kapacitet (5000 umjesto 4500 mAh), što je rezultiralo nešto duljim razdobljem autonomije (između šest i sedam sati ako nije stalno aktivan). Za punjenje od nula do 100 posto i dalje treba oko sat i pol.

U paketu s uređajem dolazi kabel koji kombinira microUSB s USB-om, što je za pohvalu jer olakšava niz poslova u kojima je koristan.

Na kraju, ali ne i najmanje važno - operativni sustav nadograđen je na Android 10 Go. Usprkos tom povećem skoku naprijed, zahvaljujući ponajprije proširenoj radnoj memoriji, x20 radi puno bolje nego x10. A novije izdanje operativnog sustava znači ne samo novije značajke, već i bolju zaštitu, kao i dulje trajanje uređaja.

Trebate li kupiti meanIT X20?

Nema mjesta dvojbama - birate li između modela x10 i x20, izdvojite 100 kuna više za potonji jer može pružiti puno više za ne veliku razliku u cijeni.

Zaslon je solidan, procesor prihvatljivo adekvatan (što vrijedi i za količinu dostupne memorije), pogoni ga noviji operativni sustav... Ukupno gledano, x20 nije ni lošiji ni bolji od većine uređaja u svojoj klasi.

MeanIT X20 - ključne specifikacije

Zaslon: IPS LCD, 10,1 inč (25,6 cm), 1280 puta 800 piksela

Procesor: četverojezgreni ARM Cortex-A7 do 1,3 GHz

RAM: dva GB

Memorija: 16 GB (proširivo do 32 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: dva MP
  • prednja: 0,3 MP

Baterija: 5000 mAh, Li-Po, nezamjenjiva

Povezivanje: microUSB (USB OTG), Wi-Fi 802.11 b/g/n, 3G/2G, Bluetooth

Senzori i ostalo: GPS, FM radio, kartica SIM, kartica microSD

Operativni sustav: Android 10 Go

Boja: crna

Cijena: 799 kuna

Ustupio: Intelkom