RECENZIJA

[FOTO] Serija poboljšanja u predvidljivom paketu: Isprobali smo Samsung Galaxy S21 FE 5G

25.02.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Najnoviji predstavnik Samsungove serije S21 kompaktan je i lagan uređaj solidnih performansi koji donosi nekoliko zanimljivih poboljšanja

Najnoviji predstavnik serije S21, Samsung S21 FE 5G, stigao je uoči dolaska najnovije serije S22 te je, samim tim, postavljen na zanimljivu poziciju. Riječ je o smartfonu koji nije napravljen kao ostali predstavnici serije S21 te donosi nekoliko vrlo bitnih poboljšanja, poput nešto jače baterije i dodanog optičkog zuma u telefoto objektiv.

Tijekom našeg jednotjednog testiranja Galaxy S21 FE 5G pokazao se kao smartfon koji donosi niz promjena, no s obzirom na cijenu koja je prilično blizu onoj izvornog Galaxyja S21, pitanje je - jesu li te promjene dovoljne.

  • +5
Samsung Galaxy S21 FE 5G - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Dizajn i konstrukcija

Za početak, izbor boja za ovogodišnju kolekciju FE uređaja je neobičan. Riječ je o vrlo zagasitim tonovima koji ne podsjećaju na živost izvorne serije. Sivo-crni model koji smo isprobali lagan je i unificiran amalgam plastike i stakla. S21 FE 5G dizajnom podsjeća na prethodnike te dolazi s velikim 6,4-inčnim AMOLED ekranom koji, nasreću, ima ugrađen način rada za jednu ruku.

Naglašavamo, doduše, da je unatoč povećoj dijagonali ovaj smartfon i dalje jedan od najkompaktnijih predstavnika u klasi, što, ruku na srce, više govori o trendovima u mobilnoj industriji nego senzibilitetima Samsungova dizajnerskog tima. Kad smo već kod dizajna, svidjelo nam se što uređaj dolazi s glatkim zaobljenim rubovima, što znači da sjedi dobro u ruci te je, zbog gore spomenute male težine, vrlo praktičan.

Što se zaštite tiče, Gorilla Glass Victus zvuči kao besprijekorna obrana, no kao i kod svih skupljih smartfona, pogotovo onih s plastičnim pozadinama i velikim staklenim zaslonima - prva stvar koju predlažemo da napravite je da kupite kaljeno staklo. Dizajn uređaja zaokružuje certifikat IP68 te jamči zaštitu od vode i prašine. Ovo znači da će, ako poslušate naš savjet i kupite zaštitu ekrana, vaš novi Galaxy moći preživjeti široku plejadu potencijalnih nevolja.

Softver

Softverski gledano, Galaxy S21 FE 5G dolazi s OneUI-jem, već poznatim arsenalom Samsungovih premijskih značajki kombiniranih s robusnom pozadinom koju pruža Android 12. Skoro svaki djelić sustava moguće je modificirati, bočnu tipku da se programirati za hrpu funkcija dok je za biometrijsko otključavanje odgovoran senzor za otisak prsta skriven ispod ekrana i uparen s prepoznavanjem lica kao mjerom drugog reda.

Očitavanje otiska prsta je fantastično brzo i precizno, no kad imate masne ruke ili ne možete packati po ekranu, tu je frontalna kamera koja može prepoznati lice. Prepoznavanje lica, valja spomenuti, odbija poslušnost ako prepozna 'smetnje' poput higijenske maske. Samsung Galaxy S21 FE dolazi s oko 30 gigabajta Samsungova softvera koji, više ili manje, radi isto što i Googleove aplikacije. Ovo je dobro imati na umu ako, recimo, koristite Googleove usluge i imate ozbiljnih problema sa 128 GB zapremnine koju je nemoguće proširiti pomoću SD kartice.

Blistav i kontrastan ekran

Što se zaslona tiče, imamo Samsungov FHD Dynamic AMOLED dijagonale 6,4 inča i brzine osvježenja od 120 Hz, koji u svim uvjetima, zahvaljujući senzoru za ambijentalno svjetlo, pruža vrlo lijep prikaz. Što se boja slike tiče, prikaz je očekivano blistav, kontrastan i topao, što, ako vam ne odgovara, možete utišati u postavkama. Za zvuk su zaslužna dva zvučnika koji, dijelom zbog povećane dijagonale uređaja, dijelom zbog poboljšane tehnologije, pružaju vrlo solidan stereo zvuk bez potrebe za posezanjem za slušalicama.

Baterija i procesor

Uređaj pokreće 5-nanometarski Exynos 2100 koji, kao što smo spomenuli na samom početku recenzije, pruža vrlo ugodno i brzo iskustvo svakodnevnog korištenja. Što se fotografije tiče, tu se najviše može opaziti procesorska ograničenost, s obzirom na to da prebacivanje između načina snimanja u aplikaciji za kameru ponekad zna biti dosta sporo. Što se igara tiče, Exynos 2100 je solidan procesor ako ste u najzahtjevnijim igrama spremni spuštati postavke grafike na 'srednje'. Manje zahtjevne igre, tim rečeno, rade vrlo brzo te se telefon dobro odupire zagrijavanju tijekom duljih sesija (oko dva sata igranja u komadu). Valja, naravno, naglasiti i da se pri malo žešćem gejmingu baterija od 4500 mAh prazni prilično brzo.

Samsung je dodavanjem 500 mAh u odnosu na izvorni S21 napravio mali, ali osjetan korak naprijed, pruživši korisnicima dan korištenja prije spajanja na punjač, uz uvjet da nisu zagriženi gejmeri, da ne koriste videopozive ili krenu nešto streamati. Na sreću, uređaj podržava brzo punjenje od 25 W, što donekle umanjuje boljke s potrošnjom, premda ćete za to morati posegnuti za novčanikom jer, kao što je to popularizirao Apple, Samsung ne prodaje S21 FE 5G s punjačem u kutiji.

Optika

  • +6
Samsung Galaxy S21 FE 5G - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Konačno, tu su i kamere. Stražnji dio uređaja krasi telefoto objektiv od 8 MP opremljen trostrukim optičkim zumom, glavni objektiv od 12 MP i ultraširokokutni objektiv od 12. Kao što to obično ide sa Samsungovim smartfonima, kvaliteta slike je dramatično poboljšana AI značajkama, što znači da ćete, čak i ako niste nagrađivani fotograf National Geographica, moći uživati u finesama kontrastne i vrlo živahne snimke. Snimanje u slabijim uvjetima osvjetljenja traži vrlo stabilnu ruku i volju, no pretpostavljamo da to nije bio ni glavni Samsungov plan. Ako imate realna očekivanja i želite snimati prekrasne kontrastne slike, Galaxy S21 FE 5G oduševit će vas.

Što se videa tiče, Galaxy S21 FE 5G dolazi bez podrške za 8K, no to nam se ne čini kao velik problem, s obzirom na to da uređaj snima 4K snimke uz izvrsnu stabilizaciju slike.

Kupiti ili ne?

Zbrojimo li sve navedeno, imamo smartfon koji većinu zadanih zadataka radi vrlo solidno. Samsung Galaxy S21 FE 5G jako je dobar za gledanje videa, kamere su mu očekivano dobre, baterija ima taman dovoljno snage da može izdržati dan, a sve je zaokruženo u Android 12 i OneUI 4.0 koji zahvaljujući Samsungovom čarobnom dodiru nudi softversku zaštitu, kao i nesmiljenu integraciju u njihov sve bogatiji hardverski ekosustav. Cijena pak kotira negdje oko iznosa potrebnog za originalni S21, a tu su i modeli drugih proizvođača koji možda 'nude više za istu cijenu'.

Galaxy za fanove dobar je i kvalitetan smartfon vrijedan pažnje onih koji gaje realna očekivanja.

  • Ime: Samsung Galaxy S21 FE 5G
  • Proizvođač: Samsung
  • Platforma: Android 12, OneUI 4.0
  • Procesor: Exynos 2100
  • Memorija: 128GB 6GB RAM, 128GB 8GB RAM, 256GB 8GB RAM
  • Konstrukcija: metal, plastika, staklo
  • Baterija: 4500 mAh, 15 W bežično punjenje, 25 W žičano punjenje
  • Prednja kamera: 32 MP širokokutna
  • Stražnje kamere: širokokutni objektiv 12 MP, telefoto objektiv 8 MP (3x optički zum), ultraširokokutni objektiv 12 MP
  • Ekran: Gorilla Glass Victus, 6,4 inča, Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz
  • Biometrija: otisak prsta ispod zaslona, prepoznavanje lica
  • Zaštita: IP68
  • Cijena: 6314 kuna
  • Ustupio: Samsung