SAMI ISPRINTALI DIJELOVE

Dovitljivi Riječanin u borbu s komarcima šalje - specijalizirane dronove

30.06.2017 u 13:30

Bionic
Reading

U domaćoj tvrtki koja je nedavno pokupila priznanje u sklopu poslovno-tehnološke konferencije o primjeni bespilotnih letjelica, kažu da neće patentom štititi svoje nagrađeno rješenje

Riječka tvrtka Vectrino je tijekom poslovno-tehnološke konferencije UAV Expo Europe u Bruxellesu dobila posebno priznanje - nagradu Drone Hero Europe - za najbolji startup projekt: rješenje kojim u borbi protiv komaraca koriste bespilotne letjelice.

Tvrtka je osnovana prije nešto više od četiri godine. Bavi se korištenjem dronova, daljinski upravljanih podmornica, ali i 3D modeliranjem i printanjem, u svrhu različitih tipova analize, nadzora ili kontrole. 

Svoja su rješenja primijenili na raznovrsnim područjima i projektima, od potrage za izvorima pitke vode na području Liburnije do izložbe snimki arhitekture Splita i Zadra u njujorškoj MoMA-i. 

'Uvijek nastojimo spajati znanost i struku, pa tako imamo ugovor o znanstveno poslovnoj suradnji s Građevinskim fakultetom sveučilišta u Rijeci. Doživljavamo se kao tvrtka za istraživanje i razvoj, sa stalnim impulsom i potrebom da razmišljamo izvan postojećih okvira i rutiniziranih obrazaca', pojašnjava Josip Rukavina, vlasnik i direktor tvrtke Vectrino, inače diplomirani inženjer građevine kojeg zanima informatika i stalno prati razvoj novih tehnologija.

Zamjena za skupe helikoptere

Rukavina je autor idejnog koncepta. Kaže da je do ideje i njenog razvoja došlo spontano. 

'Kako s tvrtkom Dezinsekcija d.o.o. dijelimo poslovni prostor, kroz neformalne razgovore dotakli smo se nedostataka konvencionalnih metoda suzbijanja komaraca koje se trenutno primjenjuju. Posebno nas je inspirirao postojeći način primjene helikoptera u svrhu izbacivanja larvicidnih tableta te poslužio kao model koji smo imali potrebu unaprijediti. Troškovi korištenja helikoptera u ove svrhe su visoki, vodene površine se traže prostim okom, neka od područja su nedostupna, a količina larvicida također nije precizna u odnosu na realne potrebe. Stoga samo zamislili pretraživanje lokacija dronovima opremljenima posebnim infracrvenim NIR kamerama, koje omogućuju softveru raspoznavanje vodenih površina zahvaljujući posebnom spektru svjetlosti u kojem se ističu, potom izračun ukupnog volumena na temelju kojega se određuje količina larvicidnog tretmana te istovremena provedba tog postupka', rekao je tportalu Rukavina. 

Sami osmislili i printali dijelove

Rješenje koristi dronove DJI Inspire, upravljane putem pametnih telefona ili tablet računala. Sve informacije - poput georeferenciranja, količine larvicida i slično - ostaju sačuvane u računalnom oblaku. Dodatnu opremu za dronove sami su 3D modelirali i printali.

Na razvoju metode i samog proizvoda sudjelovalo je u početku troje ljudi. Do završetka tim je narastao na šest članova različitih profesija. 

Inicijalnu zamisao Rukavina je razradio s menadžmentom i stručnjacima iz Dezinsekcije, pritom najviše surađujući s komercijalnim direktorom Tonijem Dujmovićem.

U razvoju samog sustava za izbacivanje larvicida te brojnim tehničkim pojedinostima sudjelovao je Duje Kalajžić, specijalist za 3D modeliranje i print, stalni suradnik tvrtke na većini projekata, dok je Jelena Petković, stručnjakinja za marketing i komunikacije u Vectrinu, oblikovala je prezentaciju i održala ju tijekom finala u Bruxellesu. 

Rješenje su testirali u šumama oko Rijeke. Trenutno proučavaju koje je sve zakonske preduvjete potrebno zadovoljiti kako bi njihova metoda moga biti provedena u praksu. Ponajprije se to odnosi na automatizirane letove. 

Kako je metoda dovršena i funkcionalna, posao za Vectrino je na neki način završen. 'Nastojat ćemo biti podrška tvrtki Dezinsekcija u implementiranju potrebnih procesa. Potrebni su određeni preduvjeti u kontekstu senzibiliziranja struke, nadležnih tijela i organizacija, na čemu su u riječkoj Dezinsekciji odlučili ozbiljno raditi. Ako se ostvare sve zamisli, bit ćemo zasigurno prvi na svijetu koji se na ovaj način bave suzbijanjem komaraca i ostvariti taj 'potencijal za veliki globalni utjecaj' kojeg je žiri u Bruxellesu istaknuo u pojašnjenju odabira pobjednika', pojašnjava direktor Vectrina.

Hoće li svoje nagrađeno rješenje zaštititi patentom? 'Sugeriraju nam patentiranje još od prve prezentacije. Međutim, nismo skloni tome. Ne planiramo se tako štititi', kaže Rukavina.