UZ POMOĆ WI-FIJA

Sve je moguće: Ovi dronovi vide kroz zidove

23.06.2017 u 16:41

Bionic
Reading

Znanstvenici sa Sveučilišta Santa Barbara u Kaliforniji razvili su sustav koji omogućuje paru dronova da uz malo suradnje 'vide' kroz zidove

Način na koji bespilotne letjelice ovo postižu je putem standardnog Wi-Fi signala i tehnologije koja je dostupna već dulje vrijeme. Znanstvenici odgovorni za ovo rješenje rade u laboratoriju Yasamina Mostofija, profesora računalnog inžinjeringa.

'Naš pristup je omogućio bespilotnim vozilima da snimaju predmete u 3D-u koristeći isključivo Wi-Fi signale' kaže profesor Mostofi. Način na koji dronovi uspijevaju vidjeti kroz čvrsti zid objašnjen je u ovom videu.

Dronovi i WiFi za 3D snimanje kroz zidove Izvor: Društvene mreže / Autor: Sveučilište Santa Barbara

Ključ je snaga signala

Tijekom pokusa tim je predstavio dva autonomna oktokoptera koji polijeću izvan zatvorene ciglene kuće. Jedan kopter kontinuirano odašilje Wi-Fi singal, dok drugi mjeri snagu signala. Ovom metodom moguće je snimiti ono što je u kući, a to se radi na taj način da je signal pod utjecajem predmeta unutar same građevine. Rezultat je 3D slika visoke rezolucije na kojoj se jasno može vidjeti unutrašnjost zdanja.

'Snimanje 3D slika kroz ciglene ili betonske zidove vrlo je velik izazov' komentira Chitra R. Karanam, predvodnica studenata koji rade na projektu te nastavlja 'kao i glavna motivacija za gore navedeni pristup'. Mostofi zaključuje: 'Osposobljavanje slikanja kroz zidove u 3D-u velik je izazov zbog velikog broja nepoznanica.' Više detalja o projektu možete pronaći ovdje.