STRUČNJAK ZA BUDUĆNOST

Čuveni futurist Kurzweil radi za Google

18.12.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Radit će na novim projektima koji uključuju dizajn i razvoj algoritama i tehnika koji omogućavaju računalima učenje te procesiranje jezika

Poznati američki autor, izumitelj, futurist i poduzetnik Raymond Ray Kurzweil od ponedjeljka radi kao direktor inženjeringa u Googleovom razvojnom timu.

Radit će na novim projektima koji uključuju dizajn i razvoj algoritama i tehnika koji omogućavaju računalima učenje te procesiranje jezika.

Njegov dolazak u Google nastavak je prijašnje suradnje. Mrežni pretraživački div je djelomično financirao Kurzweilovo Singularity sveučilište u Silicijskoj dolini, čiji akademski program pokrenut prije nekoliko godina služi pripremi studenata za razumijevanje koncepata poput nanotehnologije, umjetne inteligencije i robotike za unaprjeđivanje ljudskog potencijala.

Poznato je da Googleovi suosnivači Larry Page i Sergey Brin dijele snažan interes za teoriju 'tehnološke singularnosti', koja opisuje nadolazeće vrijeme kada će ljudska bića i strojevi s umjetnom inteligencijom zajedničkim snagama (te unijom čovjeka i stroja) omogućiti neviđeni razvoj na svim poljima.

Kurzweil je jedan od istaknutijih pojedinaca povezanih sa pokretom singularnosti, a njegova knjiga namijenjena široj publici 'The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology' odlično opisuje što nas 'uskoro' očekuje.

Wall Street Journal opisuje Kurzweila kao 'neumornog genija' a Forbes ga je proglasio 'ultimativnom mislećom mašinom'. Inc. Magazine ga naziva 'Edisonovim zakonitim nasljednikom' te ga rangira na osmo mjesto među poduzetnicima u Sjedinjenim Državama, a PBS uključuje u društvo 16 izumitelja - 'revolucionara koji su stvorili Ameriku' u posljednja dva stoljeća.

Kurzweil je bio izumitelj prvog stolnog CCD skenera, prvog multi-font sistema za optičko prepoznavanje teksta (OCR), prvog uređaja za pretvaranje tiskanog teksta u govor namijenjenog slijepim osobama, prvog tekst-u-govor sintetizatora, prvog sintetizatora zvuka (legendarni K-250) koji je, između ostalog, vjerno kreirao zvuk koncertnog klavira te drugih orkestralnih instrumenata te prvog komercijalno dostupnog programa za prepoznavanje govora koji je koristio velik broj riječi.

U svojoj knjizi 'The Age of Spiritual Machines', svojevrsnoj povijesti budućnosti objavljenoj 1998. godine, Kurzweil je iznio mnogo predviđanja o pravcima napretka tehnologije u sljedećim desetljećima.

Iako je predviđanje pravaca tehnološkog razvoja i budućnosti čovječanstva nezahvalan posao i rijetko tko u tome ima stvarnog uspjeha, njegova su se predviđanja do sada pokazala prilično pouzdanima.

Iako ga neki kritiziraju zbog toga što nije potpuno precizan po pitanju vremenskog slijeda događanja, Kurzweil je ipak iznio mnoge ideje koje se već jesu ili tek počinju praktično realizirati poput mobilnih telefonskih uređaja koji razumiju naše naredbe i odgovaraju na pitanja ili Googleovog samoupravljajućeg automobila.

Iako još nije poznato kojim će proizvodima Kurzweil posvetiti svoju pažnju i pridonijeti njihovom razvoju, njegov angažman je još jedan znak Googleove odlučnost da zadrži vodeću poziciju u tehnološkim inovacijama i donošenju na svijet stvari koje su donedavno bile na granici s znanstvenom fantastikom.