ŠUŠKA SE

Apple kupuje dio Intela, pravit će vlastite modeme za mreže 5G?

13.06.2019 u 12:21

Bionic
Reading

Odluče li se jabučari na preuzimanje odjela za proizvodnju modema za pametne telefone koji podržavaju mreže 5G, to bi moglo ubrzati razvoj modema za njihove uređaje

U Appleu još uvijek razmatraju mogućnost preuzimanja Intelovog odjela za proizvodnju modema sa sjedištem u Njemačkoj.

Prodaja tog segmenta poslovanja navodno je na stolu od 2014. godine, nakon što je Intel preuzeo tvrtku Infineon za 1,4 milijarde američkih dolara i integrirao ju u svoje poslovanje. Inženjeri koji su se tako našli u Intelu su prije toga razvijali čipove koji su završili u iPhoneu prije otprilike deset godina.

TEHNO SAVJETI

Našli smo pet načina koji pomažu sačuvati bateriju iPhonea

Pogledaj galeriju

Nije ovo prvi put kako se šuška o zanimanju jabučara za segmente Intelovog poslovanja. Govorkanja su se pojavila u travnju ove godine, kada su u Intelu potvrdili kako postoji 'značajno zanimanje' za njihov odjel zadužen za modeme, iako nisu precizirali o kome se radi.

Tada su i unajmili savjetnike koji su im trebali pomoći pri procjeni strateških opcija za poslovanje vezano uz 5G telefoniju, s naglaskom na proizvode i intelektualno vlasništvo. Ali, ti su planovi velikim dijelom pali u vodu nakon što su Apple i Qualcomm okončali dugotrajni pravni sukob te sklopili partnerstvo oko modema za pametne telefone koji podržavaju mreže 5G. Očekuje se kako će Apple prve uređaje s Qualcommovim čipovima ponuditi tijekom iduće godine.

Apple je nedavno zaposlio veći broj ljudi u San Diegu, gdje je sjedište Qualcommovog poslovanja za Sjedinjene Države, moguće kako bi konkurenciji uskratili što veći broj kvalitetnih zaposlenika. Tako su, recimo, nedavno objavili plan kako namjeravaju otvoriti tisuće novih radnih mjesta u Seattleu.

Također, tijekom veljače su obavili internu reorganizaciju koja daje naslutiti kako razvijaju vlastite modeme, iako će do pojave konkretnih proizvoda vjerojatno proći nekoliko godina. Preuzimanje dijela Intelovog poslovanja moglo bi to značajno ubrzati, piše Ars Technica.