GOTOVO JE

Qualcomm i Apple iznenadno završili pravnu prepirku, Intel izlazi iz proizvodnje modema za smartfone

17.04.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Neizvjesna situacija sa 5G modemima za iPhone privela se kraju uslijed iznenadne nagodbe između Qualcomma i Applea

S obzirom da velik broj kineskih i korejskih proizvođača smartfona već guraju uređaje sa ugrađenom podrškom za 5G, svi se pitaju kako na sve gleda Apple. Sudeći po nedavnim vijestima i iznenadnoj nagodbi između Qualcomma i Applea, to više ne bi trebao biti problem.

Podsjetimo, modem kojeg proizvodi Intel nosi ime XMM 8160 5G koji je u 2020. trebao završiti u idućoj generaciji iPhonea. Zahvaljujući neočekivanoj sudskoj nagodbi, očigledno je da Intel može odahnuti, s obzirom da velik broj analitičara navodi da proizvođač nikako ne bi stigao ispuniti obećane rokove, makar je na nekoliko navrata i sam tvrdio da je to izvedivo.

Prva alternativa usporenoj dostavi nove generacije modema bio je kineski Huawei koji je, podsjetimo, pod povećalom u SAD-u.

TEHNO SAVJETI

Našli smo pet načina koji pomažu sačuvati bateriju iPhonea

Pogledaj galeriju

Druga alternativa bila je gore spomenuti Qualcomm s kojim je kalifornijska kompanija dvije godine provela u sudnici zbog 'nepravedne cijene komponenti'. Uzevši u obzir da Appleu polako ponestaje vremena u 5G utrci, dvogodišnja epska parnica koja je rezultirala nagodbom među kompanijama i dogovorom za korištenje Qualcommove tehnologije nalaže da će ovogodišnja nadolazeća generacija Appleovih uređaja možda i imati 5G modeme poznatog međunarodnog proizvođača elektronike.

Dio dogovora između Applea i Qualcomma uključuje poslovni ugovor za licenciranje patenata u trajanju od šest godina koji bi mogao biti produljen za dodatne dvije godine. Jako bitan dio priče je potpisani dokument u kojem se Qualcomm obavezuje da će dostavljati dijelove za Appleove telefone nekoliko godina za redom.

Ovo znači da bismo Qualcommove modeme uskoro opet mogli vidjeti u iPhoneima.

Intel je u jeku dogovora među dva rivala naveo da izlazi iz biznisa proizvodnje 5G modema te da će se fokusirati na 4G i 5G modeme za PC-je i druge uređaje za pametne domove.